Persoonlijk

Jeugdsentiment boeken

Laatst vroeg ik me opeens af hoe mijn liefde voor lezen eigenlijk is begonnen. Mijn ouders lezen beide erg veel en ik kan me herinneren dat mijn moeder me vroeger altijd voorlas. Ik besloot aan mijn moeder te vragen uit welke boeken ze me allemaal heeft voorgelezen en zo is het idee voor deze blogpost ontstaan. Gelukkig hebben mijn ouders een groot deel van mijn boeken bewaard, waardoor ik mijn collectie mooi op de foto heb kunnen zetten.

DSC_0257

DSC_0258Het begon allemaal al als baby. Ik vond de bekende boekjes van Stip en Snuffie erg interessant en ik hield enorm van die boekjes waarop je kon bijten en waarin je kan knijpen.

DSC_0252 DSC_0253Mijn moeder vertelde me dat ze begon met voorlezen uit Nijntje en Kikker en pad. Daarna werd ik voorgelezen uit Pinkeltje, Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet en Otje. Ik weet nog dat we vroeger ook cassettebandjes van Pluk van de Petteflet hadden en die speelden we altijd af in de auto. Geweldig vond ik dat. Stiekem was ik echt doodsbang voor ‘de krullevaar’, dus wanneer wij zijn bekende prrrtaalieloe-kreet deed, moest het geluid altijd even op stil. Nog steeds krijg ik kippenvel als ik die kreet hoor. Jeugdtrauma zullen we het maar noemen. Mijn moeder heeft me ook verteld dat ze vroeger vaak verhaaltjes verzon en dat ik daar gek op was. Mijn moeder is altijd kleuterjuf geweest, dus aan inspiratie geen gebrek.

DSC_0243Op het moment dat ik zelf aardig kon lezen,  las ik de boekenreeksen van Floortje en De olijke tweeling. Ik kan me vooral de boeken van De olijke tweeling herinneren. Ik ben zelf enig kind en het leek me altijd zo ontzettend leuk om een tweelingzusje te hebben om mee te kunnen spelen. In groep 7 en 8 las ik de boeken van Jacques Vriens. Ik was groot fan van Meester Jaap en Achtstegroepers huilen niet is nog steeds een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Ook las ik in deze periode Blauwe plekken van Anke de Vries. Ik weet nog goed dat ik ooit mee heb gedaan aan een voorleeswedstrijd en toen koos ik een fragment uit dat boek. Blauwe plekken vond ik echt een enorm verdrietig, maar ook erg mooi boek.

DSC_0239

DSC_0249De boeken die ik in mijn middelbare school periode heb gelezen, kan ik me nog goed herinneren. In deze periode las ik echt ontzettend veel. Ik kocht en las alle boeken van Carry Slee en Francine Oomen. Ik was echt dol op de Hoe overleef ik-serie en telde de dagen af tot er weer een nieuw deel verscheen. De boeken van Carry Slee vond ik erg mooi, maar ook zielig. De gebeurtenissen waren altijd enorm heftig, dus ik weet nog wel dat ik vaak om deze boeken moest huilen. Spijt! was altijd mijn favoriete boek van Carry Slee. Ook las ik de boeken uit de Babysitters Club.


DSC_0254Ik ben erg blij dat mijn ouders al mijn kinder- en jeugdboeken hebben bewaard. Nu is het zo dat mijn vriend totaal geen lezer is. Toch wil ik mijn kinderen later veel voorlezen en het lezen van boeken in elk geval stimuleren. Ik vond het altijd erg leuk dat ik werd voorgelezen voor het slapen gaan.

Wanneer ben jij begonnen met lezen en wat zijn jouw favoriete jeugdboeken?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sylvia 9 april 2015 at 13:26

  De boeken van Pinkeltje en Carry Slee werden bij ons thuis inderdaad ook verslonden 😉

 • Reply Mandy 12 april 2015 at 11:26

  Mijn favoriete jeugdboek is: De Zevensprong van Tonke Dragt. En verder vond ik meerdere boeken van Annie M.G. Schmidt, Jan Terlouw en Francine Oomen erg leuk om te lezen.

 • Leave a Reply

  Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  *