Overig, Reviews

Review: Koud opgediend – Marita van der Vyver (+ Interview)

Vorige maand verscheen de nieuwe roman Koud opgediend van de Zuid-Afrikaanse auteur Marita van der Vyver. Ze is onder andere bekend van de romans Vergenoeg en Stiltetijd. Naast dat ik Koud opgediend opgestuurd heb gekregen om te recenseren, mocht ik ook een aantal vragen stellen aan Marita.

Culinair journaliste Clara Brand kookt van woede. Haar echtgenoot heeft haar en hun drie kinderen verlaten voor een jongere, mooiere (en natuurlijk ook slankere) vriendin. Clara gaat door alle rouwfases heen (verdriet, wanhoop, woede, en uiteindelijk acceptatie) en geleidelijk leert ze dat wraak inderdaad een wel heel koud opgediend gerecht is.

  • Auteur: Marita van der Vyver
  • Taal: Nederlands
  • 320 pagina’s
  • Orlando
  • September 2015
  • Genre: roman
  • ISBN: 9492086204

Koud opgediend is een roman, met veel komische, bitterzoete fragmenten. Ondanks dat ik niet weet hoe het voelt om bedrogen te worden, waren de keuzes en acties van hoofdpersoon Clara wel ontzettend herkenbaar. Wanneer ze erachter komt dat haar man een geheime affaire heeft met een van haar vriendinnen valt haar toekomst in duigen. Aan de hand van brieven aan familieleden, vrienden en ex-man Bernard schrijft ze gedurende tien jaar over haar kijk op liefde en bedrog. Overspel en bedrog spelen een belangrijke rol, maar het verhaal is zo luchtig en komisch geschreven dat je eigenlijk nooit medelijden krijgt met Clara. De korte lijstjes waarin Clara bijvoorbeeld vijf films noemt waarin onbetrouwbare getrouwde mannen de hoofdrol spelen of vijf opera’s noemt die gaan wrede en wraakzuchtige heldinnen, zijn een ontzettend leuke toevoeging. Mocht je nu gek zijn op eten en koken, dan kun je ook inspiratie uit dit boek halen. Aangezien hoofdpersoon Clara foodblogger is, geeft ze in haar brieven ook af en toe tips gerelateerd aan eten. Ze noemt haar vijf favoriete Italiaanse gerechten zonder pizza of pasta, geeft recepten voor vijf verschillende jams en beveelt vijf Mexicaanse gerechten aan. Ik kreeg in elk geval lekkere trek van deze tips!

Zelf was ik erg benieuwd hoe Marita op het idee is gekomen om om zo’n humoristische wijze een roman over vreemdgaan te schrijven. Het was oorspronkelijk het idee om een non-fictie boek te schrijven over de Franse keuken. Opeens leek het haar echter veel leuker om een roman te schrijven die geheel uit brieven zou bestaan, zoals in Liaisons Dangereuses. Aangezien ze zo bezig was met koken en recepten kwam de Engelse uitdrukking ‘revenge is a dish best served cold’ naar boven en zo is haar idee voor Koud opgediend ontstaan. Zelf staat Marita graag in de keuken samen met haar man Alain, al gaat haar voorkeur toch uit naar het lezen van een boek. Haar lievelingseten is alles waar chocolade in zit verwerkt.

Als boekenblogger was ik natuurlijk ook ontzettend benieuwd naar haar favoriete auteurs en de vraag die ik altijd stel is: welk boek ligt er op je nachtkastje? Marita’s favoriete auteurs onder andere zijn Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Hilary Mantel, Toni Morrison, Zadie Smith, Chimamanda Ngozi Adichie, maar er zijn ook genoeg mannelijke auteurs die ze heel goed vindt.  Op dit moment leest Marita Celine’s Voyage au bout de la nuit, maar ze wil ook snel beginnen aan Salman Rushdie’s nieuwe boek Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights. Interessant feitje is dat ze boeken leest in zowel Engels, Afrikaans, Frans als Nederlands. 

Marita wilde eigenlijk al sinds kleins af aan boeken schrijven, dus haar droom is echt uitgekomen. Toen ze vijf jaar oud was schreef ze al verhalen en door haar studie journalistiek heeft ze steeds beter leren schrijven. Haar romans zijn niet geïnspireerd door haar eigen leven, maar haar personages hebben vaak wel karaktereigenschappen die zij ook heeft. Marita geeft aan dat ze zich wel goed moet kunnen inleveren in haar personages, omdat het anders lastig is om sympathie voor ze op te kunnen brengen. En zonder empathie kun je geen geloofwaardig personage neerzetten. Schrijven doet ze het liefst thuis, maar ze heeft altijd een notitieboekje en een pen bij zich zodat ze onderweg ideeën kan opschrijven. Inspiratie kan nu eenmaal altijd en overal komen aanwaaien!

Ik wil Orlando graag bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar en Marita bedanken voor haar leuke antwoorden op mijn vragen.

Ben jij benieuwd geworden naar Koud opgediend?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*