Reviews

Review: Mijn Kit heeft Down – Maaike Vogelpoel

Via het online schrijversplatform TenPages.com verkocht auteur Maaike Vogelpoel in zeer korte tijd alle aandelen die nodig zijn voor de publicatie van Mijn Kit heeft Down, een samenwerking met Uitgeverij Palmslag. Nu ben ik toevallig werkervaringsmedewerker bij deze uitgeverij, dus ik heb het geluk dat ik af en toe een boek uit het fonds mag lezen en reviewen voor mijn blog. In Mijn Kit heeft Down vertelt Maaike Vogelpoel openhartig over haar dochter Kit, dat het syndroom van Down heeft.

Zonder enige gereserveerdheid of omwegen vertelt Maaike in Mijn Kit heeft Down met liefde en humor welke invloed dat op haar gezin heeft. Met alle moeilijke en grappige momenten in de eerste drie jaar van Kits leven. De medische problemen die Kit ondervindt zorgen voor veel ziekenhuisbezoeken. Maar Maaike, haar man en hun twee andere kinderen Bink en Dex zijn doorzetters. Samen werken ze er hard aan om thuis en buiten de deur een zo normaal mogelijk ritme aan te houden. Niet alleen de hobbelige weg naar acceptatie van Kit, maar ook de bewondering voor hun dochter én de kracht die uitgaat van de liefde in het gezin krijgen volop de ruimte in dit boek. 

  • Auteur: Maaike Vogelpoel
  • Taal: Nederlands
  • 242 pagina’s
  • Uitgeverij: Palmslag
  • Februari 2014
  • Genre: Nonfictie
  • ISBN: 9491773003

Mijn Kit heeft Down is het openhartige en ontroerende verhaal van Maaike Vogelpoel dat een kijkje geeft in haar leve als moeder van een meisje met het Down-syndroom. Haar boek is geschreven in een soort dagboek-vorm, waardoor het verhaal erg toegankelijk is. Nadat Kit is geboren, ligt ze een lange tijd in het ziekenhuis en wordt ze verschillende keren geopereerd. Het is gelijk duidelijk dat Kit ‘anders’ is, zoals Maaike deze scène in de wachtkamer van het consultatiebureau beschrijft:

“Ik kijk naar haar magere lijfje met die witte gemarmerde huid, haar donkere piephaartjes en scheve oogjes. Het is een klein slap popje dat ik in mijn armen heb.”(…) “Als je dan zo om je heen kijkt en allerlei dikke babyhoofdjes ziet, komt het toch met een klap aan: Kit is niet gezond.”

De emoties van Maaike en haar man zijn duidelijk voelbaar, je leeft als lezer echt mee. Af en toe kreeg ik tijdens het lezen echt een brok in mijn keel, omdat je weet dat dit een waargebeurd verhaal is. Toch is het boek niet zwaar of verdrietig, er komt namelijk een veel humor in voor:

“Dokter Vladiwodkas legt verder uit: ‘After the operation Kit will be feeling down for a long period’. Bart en ik moeten lachen. “Well, no problem, she’s already Down’, zegt Bart.”

20150824_134024

Het is duidelijk dat het gezin van Maaike veel steun krijgt van familie en vrienden en dat is heel mooi om te lezen. Maaike en en haar man hebben nog een kind, zoontje Bink. Hij is erg trots op zijn zusje en een leuk detail is dat hij voorin het boek zelf een stukje heeft geschreven. Erg leuk om te lezen vond ik de progressie van Kit. Ook al ontwikkelt zij zich op een andere manier dan andere kinderen, ze maakt wel stapjes vooruit. Elke stap wordt uitbundig gevierd door de familie en dat is heel bijzonder om te lezen.

Op een gegevens moment blijkt Maaike weer zwanger en dat is wel even spannend. Zou dit kindje helemaal gezond zijn?. “In de dagen na het onderzoek praten Bart en ik er veel over, wat we doen, als er een afwijking wordt gevonden. We weten allebei niet hoe we zouden reageren en besluiten het resultaat af te wachten. Opeens krijg ik de zenuwen, want ik kan me ook niet voorstellen dat ik ons baby’tje zou laten weghalen als blijkt dat er iets aan de hand is. Maar om nou nog een kindje te hebben dat extra zorg nodig heeft, ik weet niet, of we dat als gezin aankunnen.” Ik kan me voorstellen dat je als moeder echt in tweestrijd zit wanneer je deze situatie op je bord krijgt. Gelukkig is het kindje helemaal gezond en een paar maanden later wordt zoontje Dex geboren.

Ik las Mijn Kit heeft Down in een dag uit en kan niets anders zeggen dan dat ik het een meeslepend, ontroerend, maar ook inspirerend boek vond. Ik heb heel veel respect voor de manier waarop Maaike en haar gezin met verdrietige momenten omgaan en mooie momenten vieren. Aanrader!

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*