Overig

Verslag: Workshop Scenario Schrijven door Anya Koek

Twee weken geleden ontving ik een ontzettend leuke uitnodiging van Boekerij Meulenhoff in mijn mailbox voor een workshop scenario schrijven. De workshop werd gegeven door Anya Koek, bedenker van Zoop en Spangas, die net haar debuutroman heeft uitgebracht. Afgelopen middag was het zo ver en reisde ik af naar Amsterdam.

20150313_150841

In totaal waren er 10 bloggers aanwezig en we werden hartelijk ontvangen onder het genot van een hapje en een drankje. Anya Koek begon de workshop met een uitleg over wat scenario schrijven nu precies en hoe zij scenarioschrijfster is geworden. Van oorsprong is Anya kunstenares en pas vanaf haar 40e is ze werkzaam als scenarioschrijfster. Ze begon ooit bij Westenwind en heeft daarna gewerkt bij Rozengeur & Wodkalime. Daarna werd ze gevraagd om een scenario te schrijven voor een jeugdserie die zich zou moeten afspelen in een dierentuin, zo ontstond Zoop. Na het succes van Zoop, werd Anya nogmaals gevraagd om een scenario voor een jeugdserie te schrijven, deze moest zich afspelen op een middelbare school. Spangas is het resultaat en deze succesvolle serie is dagelijks te zien op televisie. Ik vond het erg leuk om meer te weten te komen over Anya zelf, maar de workshop werd pas echt interessant toen vertelde wat scenario schrijven precies inhoudt.

20150313_152446

Anya bedenkt eerst een aantal karakters waar een verhaal om zal draaien. Deze karakters hebben allemaal een eigen achtergrond, een familie en karaktereigenschappen. Nadat de karakters zijn gecreëerd wordt er een scenario bij geschreven. Deze manier van werken vind ik erg interessant. Nadat de verschillende karakters zijn bedacht, word er een karakterlijnopzet gemaakt. In deze opzet wordt een lijn van gebeurtenissen weergegeven die een karakter zal meemaken. Elk karakter heeft zo’n karakterlijnopzet en deze opzetten van verschillende karakters vloeien door elkaar heen. Nadat het scenario door Anya is geschreven, wordt het opgestuurd naar de dialoogschrijvers en de productie. Ook wordt er nauw contact gehouden met de opdrachtgever van een productie.

Vervolgens werd door Anya uitgelegd wat nu precies het verschil is tussen het schrijven van een scenario en het schrijven van een boek. Het grootste verschil tussen het schrijven van een script en het schrijven van een boek is volgens Anya de creativiteit vrijheid die je bij een boek hebt. Bij televisieproducten ben je altijd gebonden aan een bepaald budget en op televisie heeft alles en functie: voorwerpen op de set, kleding van de personages en de locatie in het algemeen. Een ander verschil is dat een script wordt uiteindelijk uitgevoerd en uitgebeeld, een boek wordt daarentegen uitgegeven en door mensen gelezen. Het schrijven van een boek doe je in principe alleen, terwijl je bij het schrijven van een script bent gebonden aan een budget, productiemogelijkheden, opdrachtgevers etc.

20150313_162257

Vervolgens vertelde Anya over het proces van het schrijven van het boek. Anya is door de uitgeverij benaderd en aan haar werd gevraagd om een betere doktersroman te schrijven, iets dat totaal niet lijkt op de bekende bouquetromannetjes. Dit bestond namelijk nog niet in Nederland. Anya was erg enthousiast en begon al snel met het bedenken van karakters. Tijdens het schrijven van haar boek heeft ze dezelfde aanpak gebruik: eerst de karakters, daarna het verhaal. Anya heeft voor haar roman Nachtdienst veel research gedaan. Ze heeft met medici gesproken, maar heeft ook uit eigen ervaringen geput. Anya heeft zelf maagkanker gehad en haar moeder lijdt aan ALS.

Tijdens het schrijven van het boek, kwam Anya natuurlijk een aantal valkuilen tegen. Het grootste ‘probleem’, was dat in een boek alles moet worden uitgelegd.De eerste versie van haar roman was dan ook niet beschrijven genoeg. Een boek laat namelijk niets aan de verbeelding over. Karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en een omschrijving van een locatie moeten allemaal worden opgeschreven. Bij een script hoeft dit natuurlijk niet tot in de detail. De tweede versie van haar roman was al een stuk beter.

20150313_174626

Na de boekpresentatie was het tijd voor een vragenrondje. De meest interessante vraag die aan de auteur werd gesteld: heb je een voorkeur voor het schrijven van een script of een boek? Haar antwoord is duidelijk: ze zou het scriptleven voor het auteursleven inruilen, mits ze ervan zou kunnen leven. Als Anya nog een boek zou mogen schrijven, dan zou het een ‘hersenkronkelboek’ worden, dat zich afspeelt in het hoofd van een karakter. Bij voorkeur zou dit verhaal zich plaatsvinden in een ander tijdperk, in de geschiedenis of de toekomst.

Ook Anya’s ambities kwamen aan bod. Zelf houdt ze erg van kostuumdrama’s en politiek getinte series als House of Cards. Anya is gefascineerd door slechte karakters en zou graag eens een spannende serie willen schrijven. Helaas zijn de productiemogelijkheden in Nederland vrij beperkt, vergeleken met Amerikaanse producties.

Natuurlijk waren wij boekenbloggers ook erg benieuwd naar Anya’s leesgedrag. Helaas leest ze niet zoveel meer, ze werkt namelijk zeven dagen per week voor Spangas. Vroeger verslond ze boeken, maar tegenwoordig leest ze een boek per 2-3 weken.

20150313_175124

Na afloop signeerde Anya haar roman Nachtdienst voor ons en daarmee eindigde de workshop. We kregen de opdracht mee naar huis om zelf na te denken over over een karakterprofiel of een karaktermonoloog en deze op papier te zetten. We hebben contactgegevens van Anya gekregen en wanneer we tevreden zijn met ons resultaat, mogen we het naar haar opsturen en krijgen we feedback. Hoe tof is dat?! Ik heb zelf al verschillende ideeën die ik binnenkort ga uitwerken. Ik ben erg benieuwd naar de feedback zal krijgen. Ik heb nooit eerder de ambitie gehad om een boek te schrijven, maar tijdens de workshop kreeg ik zoveel inspiratie. Waarom zou ik het niet proberen? Ik hou erg van schrijven, vandaar dat ik een blog ben gestart. Wie weet ga ik nog veel meer plezier halen uit het schrijven als ik met een (kort) verhaal bezig ben. To be continued!

20150314_170406

Ik wil graag Uitgeverij Meulenhoff en Claudia van How About A Book bedanken voor deze ontzettend leerzame en leuke middag. We kregen een goedgevulde goodiebag mee naar huis, dus ik heb nog genoeg te lezen komende tijd!

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_55047d6594a50_selected-products” products=”9200000030134790″ name=”Nachtdienst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Esmee 15 maart 2015 at 15:18

    Klinkt echt ontzettend leuk!

  • Reply Eveline 17 maart 2015 at 17:02

    Wat een ontzettend leuke workshop! Daar had ik graag bij willen zijn, denk dat zoiets enorm leerzaam is. 🙂 En die goodiebag is ook niet verkeerd! 😉

  • Reply Ilse 19 maart 2015 at 19:46

    Wauw, super tof hé! =D Zou ik ook wel willen doen. =)

  • Leave a Reply

    *