Inspiratie

10 boeken met een vakantiethema

Nog een paar weken en de zomervakantie begint. Nu ik geen student meer ben, leef ik niet meer zo toe naar de zomervakantie omdat het nu helemaal anders is. Ik heb geen eindeloos lange vakantie meer, maar slechts een bescheiden weekje vrij. Het is natuurlijk niet zo dat ik niet meer uitkijk naar vakantie, want tijdens de vakantie heb ik meer tijd voor het lezen van boeken. Vandaag zet ik een aantal boeken op een rij die je in je vakantie kunt lezen of die een vakantie thema hebben waardoor je even weg kunt dromen, zelfs wanneer je geen vakantie hebt.

Wij leugenaars – E. Lockhart
Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met haar neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club. Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar ook de leugens en familiegeheimen. Wij leugenaars is al zo vaak voorbij gekomen op mijn blog. Dit boek heeft mij echt een instant vakantiegevoel en de climax ziet niemand aankomen.

100 zomers – Beatriz Williams
Zomer 1938. De New Yorkse socialite Lily Dane en haar familie komen al generaties lang in het idyllische kustplaatsje Seaview op Rhode Island. Lily’s rustige zomer wordt verstoord door de komst van Budgie en Nick Greenwald, haar voormalige beste vriendin en haar voormalige verloofde die ze al jaren niet meer heeft gesproken.
Terwijl de zomerzon schittert, borrelt de onverwachte waarheid over het huwelijk tussen Nick en Budgie langzaam naar de oppervlakte en komen er lang begraven, verpletterende familiegeheimen aan het licht. Honderd zomers is een historische roman, dus daar moet je van houden. Ik ben er niet altijd fan van, maar het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af in Seaview, een plek op Rhode Island waar rijke Amerikanen een vakantiehuis hebben. Je zou het kunnen omschrijven als The Hamptons van New York.

Badgasten – Emma Straub
In de New York Times bestseller Badgasten van Emma Straub gaat een Amerikaans gezin en aanhang op vakantie naar Mallorca om hun 35-jarige huwelijk te vieren. Dochter, zoon met zijn oudere Cubaanse vriendin, en de gay best friend met zijn man. Zon, zee, mooie stranden, overheerlijke tapas en ontspannen tennispartijtjes beloven een welverdiende ontsnapping aan de spanningen die er thuis in Manhattan net onder de oppervlakte liggen. Maar naarmate de dagen verstrijken komen er geheimen boven water, steken ingesleten patronen de kop op en worden oude wonden opengereten. Badgasten is een ontzettend spannend verhaal, dat ontzettend lekker leest. De familie is eigenlijk heel krankzinnig, maar heeft ook zijn charme.

Schitterende ruines – Jess Walter
Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel. Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten. Ik las over dit boek op de blog van Annemerel, maar ben er nog niet aan toe gekomen om het te lezen. Het plot spreekt me wel erg aan en ik zag dat het boek toegankelijk is met een Bliyoo abonnement, dus ik ben van plan om dit boek zeer binnenkort te gaan lezen.

Paper Towns – John Green
Negen jaar oud zijn ze en onafscheidelijk – Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman – als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze bijna tien jaar geen contact meer. Totdat Margo op een avond op het raam van Q’s kamer klopt. De dag erna is ze verdwenen… Paper Towns is geen typisch vakantiethema, maar wél een roadtrip-thema en dat valt bij mij in dezelfde categorie. Het is mijn droom om ooit te gaan roadtrippen door Amerika.

Een zoete zomer – Joanna Philbin
Rory brengt de zomer door in East Hampton. Samen met haar gulle en slimme en lieve en knappe vriendje. Maar kan een oud-zomerhulpje ooit écht bij de rijkelui horen? Isabel wordt versierd door de filmstudent Evan. Hij lijkt het perfecte vakantievriendje. Maar waarom kan ze de hartenbreker Mike dan niet vergeten? Een verhaal dat zich in de Hamptons afspeelt geeft mij sowieso het ultieme vakantiegevoel.

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert
Op haar dertigste heeft Elizabeth alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Twee jaar later, na een bittere echtscheiding en een hevige depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk doet ze drie landen aan. In Italië leert ze la dolce vita kennen, in India verdiept ze zich in meditatie en schrobt ze tempelvloeren, en in Indonesië ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid en ontmoet ze haar grote liefde. Eten, bidden, beminnen is een enorme bestseller geweest en het boek is verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol. Ik vond het een leuk, humoristisch en boeiend boek. Niet alle hoofdstukken vond ik interessant, ik heb bijvoorbeeld grote stukken overgeslagen in het India deel. Ik vond vooral het eerste deel van het verhaal in Italië leuk. Toch vind ik het knap van de auteur dat ze voor zichzelf heeft gekozen en gewoon een jaar de hele wereld is rondgereisd.

Olijven met oregano – Nicky Pellegrino
Rosie zit in haar eindexamenjaar als ze voor het eerst een vakantievilla huurt met haar klasgenotes Addolorata, Lou en Toni. Na die weken besluiten de vier om, wat er ook gebeurt, elke drie jaar samen een villa in de zon te huren. De vakanties houden de Villa Girls bij elkaar, in alle ups en downs die ze in het leven na hun schooltijd voor de kiezen krijgen met banen, mannen en gezinnen. Olijven met oregano is een heerlijk boek over vriendschap onder de Italiaanse zon.

Een nieuwe zomer, een nieuw begin – Morgan Matson
De 17-jarige Taylor is van plan haar zomer aan het zwembad door te brengen, maar dan hoort ze dat haar vader nog maar enkele maanden te leven heeft. Hij wil de zomer met zijn gezin doorbrengen in hun huisje aan het meer, een plek waar ze in geen jaren zijn geweest. De plek ook waar Taylor vijf jaar geleden haar eerste vriendje en haar beste vriendin heeft achtergelaten met het idee nooit meer terug te keren. Nu krijgt ze ongewild een tweede kans met familie, met vrienden en in de liefde. Een nieuwe zomer, een nieuw begin is een prachtig, ontroerend en meeslepende Young Adult.

What I thought was true – Huntley Fitzpatrick
Gwen Castle’s Biggest Mistake Ever, Cassidy Somers, is slumming it as a yard boy on her Nantucket-esque island this summer. He’s a rich kid from across the bridge in Stony Bay, and she hails from a family of fishermen and housecleaners who keep the island’s summer people happy. Gwen worries a life of cleaning houses will be her fate too, but just when it looks like she’ll never escape her past—or the island—Gwen’s dad gives her some shocking advice. Sparks fly and secret histories unspool as Gwen spends a gorgeous, restless summer struggling to resolve what she thought was true—about the place she lives, the people she loves, and even herself—with what really is. What I thought was true is een verhaal over liefde, zomer en strand. Perfect voor de zomervakantie!

Welk boek geeft jouw het ultieme vakantiegevoel? Ik zou het heel leuk vinden als je jouw tips met me zou willen delen!

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Esmee 8 juni 2015 at 09:17

  Wij Leugenaars vond ik echt heel goed en ik ben ook erg benieuwd naar ‘Een zoete zomer’

 • Reply Wendy 9 juni 2015 at 17:22

  Wat een leuk overzichtje. Er gaan zeker wat van deze titels op mijn TBR lijst. De boeken van Veronica Sten geven mij een instant zomergevoel. Haar verhalen spelen zich af op het mooie eiland Sandhamn (Zweedse scherenkust). Ik zou daar ook wel eens een zomer willen doorbrengen.

  • Reply Nynke-Boudien 9 juni 2015 at 19:37

   Bedankt voor de tip, ik zal haar boeken eens opzoeken!

 • Reply Roos 14 juni 2015 at 01:52

  Since you’ve been gone – Morgan Matson is echt een heerlijk zomers boek. En ook verfrissend omdat niet liefde maar vriendschap centraal staat. En Rebel Belle – Rachel Hawkins is ook een aanrader

 • Leave a Reply

  *