Recensies

Blogtour: De Voltooiing – David Baldacci

Een tijdje geleden werd ik door A.W. Bruna gevraagd om mee te doen aan de Blogtour van een nieuwe Young Adult serie, met een dystopisch thema. Natuurlijk wilde ik dat! De Blogtour draait om De Voltooiing van David Baldacci. Voor mij was dit een eerste kennismaking met deze auteur. Hij heeft al veel thrillers op zijn naam staan, maar De Voltooiing is zijn eerste boek voor jong én oud. In het persbericht van de uitgeverij wordt beweerd dat het boek geschikt is voor fans van De Hongerspelen en The Hobbit. Klinkt veelbelovend toch?

De wereld waarin Vega Jane leeft, is heel duidelijk: iedereen heeft zijn eigen taak, iedereen kent zijn plek, iedereen gehoorzaamt. En niemand heeft ooit hun wereld verlaten, totdat Quentin Hermes spoorloos verdwijnt. Wanneer Vega erachter komt dat haar mentor een kaart voor haar heeft achtergelaten, beseft ze dat er een veel groter geheim schuilgaat achter zijn verdwijning dan iedereen beweert. Een geheim dat angstvallig verborgen wordt gehouden door de machthebbers. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid. Over de wereld waarin ze leeft, over haar familie en over zichzelf…

 • Auteur: David Baldacci
 • Taal: Nederlands
 • 408 pagina’s
 • Uitgever: Bruna Uitgevers, A.W.
 • Juni 2015
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9400505175

Het verhaal draait zich om om Vega Jane, een meisje dat samen met haar broertje John in een armoedig dorp woont, dat wordt omringd door het Bitterbos en daaromheen het moeras. In het moeras mogen de bewoners niet komen, want daar leven enge monsters. Als op een dag een vriend van Vega in het moeras verdwijnt is ze geschokt. De ouders van John en Vega zijn opgenomen in de ‘Zorg’, een soort ziekenhuis. Vega is erg creatief en kan mooie spullen maken, daarom werkt ze in de Fabriek. Haar functie is ‘Voltooiier’, wat gelijk een mooie titelverklaring van het boek is.

Toen ik net begon met lezen, moest ik heel erg wennen aan de schrijfstijl en woordkeuze van de auteur. Er komen veel onbekende termen in het verhaal voor, die soms niet of pas een stuk verderop worden uitgelegd. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de ‘Hindernis’, die de opa van Vega Jane heeft genomen. Nog steeds is mij niet helemaal duidelijk wat dit precies inhoudt, maar het lijkt erop dat het een soort actie die iemand onderneemt, waardoor het leven wordt beëindigd. Diegene maakt dus zelf een eind aan zijn leven, maar waarom precies had wat mij betreft veel duidelijk uitgelegd moeten worden. Nu is dat vaker zo bij boeken met een dystopisch onderwerp, maar deze keer viel het me extra op. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat dit genre compleet nieuw is voor de auteur, maar alsnog is dat voor mij geen reden om verhaallijnen niet goed genoeg uit te werken.

Het verhaal is wel erg aantrekkelijk en is bij vlagen spannend. Origineel is het misschien niet helemaal, je kunt namelijk goed merken dat de auteur zich heeft laten beïnvloeden door boeken met een soortgelijk thema. Jongeren tussen de 15 en 24 moeten namelijk ‘duelleren’, iets dat lijkt op de Hongerspelen en de Bitterlingen, de samenleving waar het in De Voltooiing on draait, worden omringd door moeras, waar ze niet levend uit zullen komen, een verhaallijn die lijkt geïnspireerd door De Labyrinthrenner. 

De Voltooiing is een verhaal dat het waar je je fantasie op los kunt laten. Er komen veel verschillende karakters en (magische) wezens in voor, met elk hun eigen krachten. Vega is nog maar 14 jaar oud, maar al wel erg wijs voor haar leeftijd. Ook al is ze een stuk jonger dan dat ik ben, ik kon me wel goed inleven in haar als karakter. Ik zou dit boek zeker aanraden als je van Young Adult houdt en graag boeken met een dystopisch thema leest. Zelf kijk ik nu al uit naar deel 2, want het is duidelijk dat dit verhaal nog een staartje krijgt.

Heb jij De Voltooiing al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emmy 7 juli 2015 at 07:00

  Ik heb alleen de eerste helft van dit boek gelezen, want onder een andere uitgever verschijnt het eerste deel in twee delen. Een beetje raar vind ik dat. Het sprak me ook totaal niet aan, terwijl het idee me wel ok leek.

 • Reply Jessica 11 juli 2015 at 00:06

  Ik kan mij heel goed vinden in jouw recensie. Vond het duelleren wel erg leuk en spannend ondanks dat mij niet duidelijk is waarom ze eigenlijk duelleren.

 • Leave a Reply

  *