Geen categorie

Boeken die zich in Parijs afspelen

Een tijdje geleden plaatste ik een blogpost over boeken die zich in mijn favoriete stad New York afspelen. Ik kreeg zulke leuke reacties op die blogpost, dat ik besloot een soortgelijke te schrijven maar dan over een andere wereldstad. Ik koos voor Parijs! Ik ben nu drie keer in die stad geweest, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. De Notre Dame en de Sacre Coeur, het Louvre en de Eiffeltoren, ik vind ze allemaal prachtig. Vandaag vertel ik iets meer over een aantal boeken die zich in Parijs afspelen.

De hemel boven Parijs – Bregje Hofstede
De comfortabele routine van Olivier, professor in de kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, raakt ontwricht wanneer zijn baas hem vraagt om als mentor van een uitwisselingsstudente op te treden. De stugge Nederlandse rakelt een geschiedenis op die Olivier had willen vergeten, maar die tegelijk het kostbaarste is dat hij bezit. Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapot gaan – of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen.

Het huis waar jij van hield – Tatiana de Rosnay
Parijs, 19de eeuw. Hele wijken worden vernietigd als gevolg van de ambities van baron Haussmann, die opdracht heeft gekregen de stad opnieuw vorm te geven. Rose Bazelet leidt een rustig leven in haar huis aan de rue Childebert, tot de dag waarop ze een brief van de prefectuur ontvangt waarin staat dat haar straat op het tracé ligt van de nieuwe boulevard Saint-Germain. De sloop van haar huis is onvermijdelijk geworden. Rose heeft haar overleden echtgenoot Armand de belofte gedaan zijn ouderlijk huis nooit te verlaten. Ze schrijft hem – haar grote liefde – over haar dagelijkse strijd. Met elke brief graaft ze dieper in haar verleden en onthult, stukje bij beetje, het geheim dat ze dertig jaar lang heeft bewaard.

Een week in Parijs – Rachel Hore
Al zolang ze zich kan herinneren lijdt Fay Knox aan vreemde flashbacks, die worden veroorzaakt door heel verschillende dingen: een Frans chanson, de kerkklokken van de Notre Dame. Volgens haar moeder is Fay nog nooit buiten Engeland geweest, laat staan in Frankrijk, maar waarom komt Parijs haar dan zo angstaanjagend bekend voor? Fay volgt de enige aanwijzing die ze heeft: een adres op het label van een oude rugzak. Haar zoektocht brengt haar naar een verlaten klooster, waar de enig overgebleven monnik haar in eerste instantie weigert te helpen. Maar Fay zet alles op alles om te ontdekken wat haar moeder voor haar verzweeg. En als de puzzelstukjes van de waarheid op hun plaats vallen, staat Fays hele leven ineens op losse schroeven…

Lunch in Parijs – Elizabeth Bards
Gepeperd met watertandend lekkere recepten voor een zomerse ratatouille, zwaardvistartaar en gesmolten chocoladecakejes, is Lunch in Parijs een verhaal om verliefd op te worden. Gedeeltelijk een liefdesverhaal, gedeeltelijk een familiekookboek, is Elizabeth Bards verhaal een culinaire komedie over miscommunicatie in een interculturele romance, een jong huwelijk en een nieuw leven in Frankrijk. Terwijl Bard zich door de ups en downs van het leven worstelt, wordt ze gedwongen haar standaardrecept voor liefde, plezier en succes aan te passen.

Rode schoenen – Joanne Harris
De mooie Yanne Charbonneau heeft een chocolaterie in Parijs, in het pittorekse Montmartre. Ze woont boven de winkel met haar twee kinderen; de 11-jarige Annie en de kleine Rosette. Haar leven lijkt rustig en op orde, maar schijn bedriegt: eigenlijk heet zij Vianne Rocher, en haar oudste dochter heet Anouck; namen uit een verleden dat ze achter zich wil laten. Op een dag loopt Zozie de l’Alba op hoge knalrode naaldhakken hun leven binnen. Zij is een betoverende vrouw, met een groot geheim, die beetje bij beetje Anouck en Vianne in haar macht krijgt.

Les Miserables – Victor Hugo
Les Misérables speelt zich af in het 19e eeuwse Frankrijk en vertelt het verhaal van ex-gevangene Jean Valjean. Valjean wordt tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert na zijn voorwaardelijke vrijlating. Het leven van Valjean verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette, de dochter van de alleenstaande moeder Fantine.

De kat die naar Parijs ging – Peter Gethers
Het leven van Peter Gethers verandert onherroepelijk als hij van zijn vriendin een klein, grijs katje met dubbelgevouwen oren krijgt – een Scottisch Fold, die hij Norton noemt. Hoewel Peter helemaal niet van katten houdt: steelt dit knappe katje direct zijn hart. Hij neemt zijn nieuwe huisdier overal mee naartoe, Norton gaat mee skiën in Vermont, vergezelt Gethers naar het beste restaurant van Parijs en reist zelfs met hem af naar Nederland.

Bericht uit Parijs – Guillaume Musso
Als twee mobieltjes verwisseld worden, zet dit een reeks gebeurtenissen in gang die niemand had kunnen voorspellen. Madeline en Jonathan kennen elkaar niet en zouden elkaar ook nooit meer tegengekomen zijn. Ware het niet dat ze na een botsing op het vliegveld elkaars telefoon hebben ingepakt. Maar als ze achter die vergissing komen, zijn de twee al 10.000 kilometer van elkaar verwijderd: zij is bloemist in Parijs, hij runt een restaurant in San Francisco. Het duurt niet lang voordat ze toegeven aan de verleiding om in elkaars telefoon te kijken. Dit leidt tot een schokkende ontdekking: hun levens zijn met elkaar verbonden door een geheim waarvan ze dachten dat het voor altijd begraven zou blijven. Er volgt een zoektocht die uitmondt in een spannende race tegen de klok – en die leidt van Frankrijk via Engeland naar Amerika.

Op het oog – Hilary Reyl
Kate is negentien en net afgestudeerd. Het is tijd om haar vleugels uit te slaan en ze vertrekt naar Parijs waar ze een felbegeerd baantje vindt bij Lydia Schell, een wereldberoemde Amerikaanse fotografe. Kate is verrukt over het flamboyante leven van de fotografe en haar familieleden en ze raakt nauw betrokken bij hun levens. Lydia blijkt een gecompliceerde en tirannieke vrouw die enkel oog heeft voor de spotlights; haar echtgenoot Clarence daarentegen weet als universitair docent zijn onderzoek naar mode in de negentiende eeuw maar niet af te ronden en zoekt zijn geluk bij een aantrekkelijke studente.

Storm in juni – Irène Némirovsky
Storm in juni doet rechtstreeks verslag van de uittocht in juni 1940, toen stromen vluchtelingen Parijs verlieten. Een aangrijpende, intieme en meedogenloos eerlijke roman die de ziel van de Fransen ten tijde van de Duitse bezetting blootlegt. Het brengt een bewogen episode uit de recente geschiedenis briljant tot leven.

Hou jij ook zo van Parijs?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Kiki_leest 27 mei 2015 at 17:21

  Parijs is mijn favoriete stad! We gaan regelmatig heen, ik blijf het een romantische plek vinden vol van cultuur en culinair kom je er natuurlijk ook nog aan je trekken. En voor mijn kids blijft Disneyland Parijs de plek to be.. (stiekem ook een beetje voor mij hoor). Wat een leuk idee om boeken te lezen die zich daar af spelen. Ik heb laatst Anna & de French Kiss gelezen.. Ook erg leuk en romantisch.

 • Reply Marloes 28 mei 2015 at 11:20

  Ik ben dol op deze stad! Leuk onderwerp dus. Een week in Parijs gaat op mijn noglezenlijst, klinkt goed, merci. Heb je Petite Anglaise van Catherine Sanderson al gelezen? Ook erg Parijs!

  • Reply Nynke-Boudien 29 mei 2015 at 10:39

   Dankjewel voor de tip, hij staat nu op mijn wishlist!

  Leave a Reply

  *