Inspiratie

Boeken met een ijzersterke plotwending

Ik hou heel erg van boeken met een spannend verhaal, dat niet zo voorspelbaar is. Soms lees je een boek met zo’n fantastische plotwending, dat je even helemaal flabbergasted bent. Vandaag vertel ik iets meer mijn favoriete boeken met een goede plotwending.

De eerste dag – David Nicholls
‘Ik kan wel bedenken hoe jij bent op je veertigste,’ zei ze, met een vleugje venijn. ‘Ik heb er nu al een beeld van.’ Hij glimlachte zonder zijn ogen te openen. ‘Kom maar op.’ 15 juli 1988: Emma en Dexter ontmoeten elkaar voor het eerst op de avond van hun afstuderen. Morgen scheiden hun wegen zich weer. Waar zullen ze zijn op deze ene dag volgend jaar? En het jaar daarna? En elk jaar dat daarop volgt?

Het einde van dit boek vond ik zo erg, ik heb zeker een paar tranen gelaten. Echt een prachtig boek.

Wij leugenaars – E. Lockhart
Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club. Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar daarmee ook de leugens en familiegeheimen.

Wij leugenaars is misschien wel het meest gehypete boek van dit jaar. Ik vond het ook echt een fantastisch boek, met een plottwist die je denk ik nooit aan kunt zien komen. Na het uitlezen van het boek wilde ik het gelijk nog eens lezen, om te kijken welke hints ik totaal heb gemist.

Versplinterd – Dani Atkins
Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Nu ziet ze de vriendengroep weer voor het eerst bij de bruiloft van haar ex Matt en zijn verloofde Cathy.
Als ze die avond Jimmy’s graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar, en Jimmy leeft nog… Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn.

Ook al zo’n prachtig boek, met een verdrietig einde. Versplinterd is zeker geen typische roman, met een voorspelbaar einde.

Verraad – Abigail Haas
Anna en Elise zijn onafscheidelijk. Nu ook golden boy Tate voor Anna gevallen is, lacht het leven haar toe. Een weekje Aruba met haar vrienden wordt één groot feest, tot ze Elise vermoord aantreffen in hun vakantiehuis. De politie verhoort hen één voor één, en Anna en Tate worden opgepakt. Al snel komt Tate op borgtocht vrij, maar voor Anna begint een nachtmerrie als hoofdverdachte. Ze moet het proces afwachten in de cel. Hoe kan ze de jury overtuigen van haar onschuld nu alles tegen haar wordt gebruikt?

Dit boek heeft mij echt compleet van mijn stuk geweest. Verraad is echt het beste boek dat ik dit jaar tot nu toe heb gelezen. Nog steeds denk ik dagelijks aan het verhaal en het einde. Ga dit boek lezen, alsjeblieft!

Gone Girl – Gillian Flynn
Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst de vraag: heeft Nick zijn vrouw vermoord?

De plottwist halverwege vond ik fantastisch, echt heel erg sterk. Gone girl heeft een einde waar je van moet houden. Ik had het zelf misschien liever anders gezien, maar dit is echt zo’n boek dat plotwending na plotwending kent.

Een weeffout in onze sterren – John Green
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Sowieso vind ik dat je dit boek zo snel mogelijk moet lezen, wanneer je dit nog niet hebt gedaan. Het verhaal is prachtig, grappig, ontroerend en toch ook hoopvol. Een weeffout in onze sterren kent geen ontzettend spannende plotwending, maar halverwege neemt het verhaal toch een andere wending dan ik oorspronkelijk had verwacht.

Sterrenhemel – Colleen Hoover
Sky, de hoofdpersoon in Sterrenhemel, weet een paar dingen heel zeker. Punt 1: ze huilt niet. Nooit. Punt 2: de echte wereld bestaat niet uit happy endings. Punt 3: halsoverkop verliefd worden is aan haar niet besteed. Totdat ze Dean Holder ontmoet, die honderdduizend gevoelens in haar losmaakt. Moet ze haar levensregels herschrijven?

Sterrenhemel is een prachtig boek dat het genre New Adult kent. Laat je echter niet afschrikken door deze stempel en de kaft, want Sterrenhemel is een prachtig verhaal dat je zeker zou moeten lezen. Het verhaal begint vrij luchtig, maar halverwege komt er een plotwending compleet uit de lucht vallen en dan kom je als lezer echt in een emotionele achtbaan terecht.

Het meisje in de trein – Paula Hawkins
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Het meisje in de trein is qua plot wel wat te vergelijken met dat van Gone Girl. Het verhaal is ontzettend spannend, waardoor je wil blijven lezen. Het einde is verrassend, want je wordt gedurende het verhaal telkens op het verkeerde been gezet.

Welk boek mag volgens jou echt niet ontbreken uit dit lijstje?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lisa 10 augustus 2015 at 09:31

  Verraad is denk ik wel het boek met de beste plotwending die ik heb gelezen! Versplinterd en Making Faces (Amy Harmon) vond ik ook heel sterk!

 • Reply Brigit 21 augustus 2015 at 14:33

  Wij leugenaars lijkt mij ook heel leuk dus die moet ik echt nog een keer lezen.
  Eleanor & Park vind ik hier ook bij horen eigenlijk. Ik had dat einde ook niet verwacht.

 • Leave a Reply

  *