Wanderlust, lust om de wereld te ontdekken. Zelf hou ik heel erg van citytrips en korte vakanties, maar ik ben niet iemand die op wereldreis zou gaan. Wel lees ik graag boeken met het reisthema, zodat ik me toch even ergens ander op de wereld kan wanen. Vandaag vertel ik iets meer over mijn favoriete boeken met een reisthema.
Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert
Op haar dertigste heeft Elizabeth alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Twee jaar later, na een bittere echtscheiding en een hevige depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk doet ze drie landen aan. In Italie leert ze la dolce vita kennen, in India verdiept ze zich in meditatie en schrobt ze tempelvloeren, en in Indonesie ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid en ontmoet ze haar grote liefde.
Het leven van Pi – Yann Martel
Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan – het decor voor een buitengewoon fantasierijke roman.
Wild – Cheryl Strayed
Op haar zesentwintigste bevindt Cheryl Strayed zich op het dieptepunt van haar leven: intens verdrietig om haar overleden moeder, en nu ligt ze ook nog eens in scheiding. Impulsief besluit ze een voettocht van 1700 kilometer te maken, langs de kust van Mexico naar Canada. Alleen en onvoorbereid. Omdat ze niets meer te verliezen heeft.
Reizen zonder John – Geert Mak
In Reizen zonder John volgt Geert Mak het spoor van John Steinbeck. In 1960 maakte deze legendarische schrijver met zijn poedel een ontdekkingsreis dwars door Amerika, die hij beschreef in de klassieker Reizen met Charley. Precies vijftig jaar later maakt Geert Mak diezelfde reis. Net als in In Europa combineert Geert Mak in Reizen zonder John een reis door het continent met een reis door de tijd. Tegelijkertijd onderzoekt hij hoe Amerika de afgelopen halve eeuw veranderd is. Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog ‘het beloofde land’? En wat bindt Amerika en Europa nog?
Valentina’s laatste reis – Santa Montefiore
Alba Arbuckle heeft het gevoel dat ze vastzit. Dat gevoel wordt sterker wanneer ze een portret vindt van haar overleden moeder Valentina, die ze nooit heeft gekend. Nooit heeft haar vader iets willen vertellen over haar moeder en haar stiefmoeder reageert zo mogelijk nog vijandiger op haar vragen. Met de hulp van haar beste vriend Fitz komt Alba iets meer te weten over haar moeder, maar ze besluit dat ze het hele geheim wil ontrafelen. Ze reist in haar eentje naar Incantellaria, het dorpje aan de Baai van Napels waar haar moeder vandaan kwam en waar Alba stukje bij beetje achter de waarheid komt.
Dochter van de Mangroven – Sarah Lark
Jamaica, 1753. Deirdre groeit op omringd door de liefde van haar moeder Nora en haar stiefvader. Ondanks het schandaal rondom haar geboorte, heeft ze over aandacht van de planterszonen van het eiland niet te klagen. Maar mannen laten haar volledig koud, tot ze de jonge arts Victor Dufresne ontmoet. Ze trouwen en verhuizen naar Haïti, en het leven lijkt hen toe te lachen. Maar dan laat de jonge, onbezonnen Deirdre zich verleiden tot het maken van een grote fout, en opeens is ze nergens meer zeker van – zelfs niet van haar leven…
Op de motor door Latijns Amerika – Ernesto Che Guevara
Ernesto Guevara schreef dit dagboek – dat hij na de reis zelf bewerkte – tijdens een tocht die hij samen met een vriend op de motor maakte. Ze vertrokken vanuit Argentinië en reisden door Chili, Peru en Colombia naar Venezuela. Ernesto is jong (24), verliefd op het leven, de liefde en het avontuur. De motor gaat onderweg voortdurend kapot met alle hilarische momenten vandien. Hoewel het dagboek zeker geen politieke tekst is, is de jonge Ernesto Guevara zeer onder de indruk van wat hij onderweg ziet. De miserabele situatie van de indianen, de schadelijke gevolgen van het oude en nieuwe kolonialisme laten hem niet onberoerd. Guevara, die de reis begon als een Latijns-Amerikaanse ‘easy-rider’, bezit aan het eind al een deel van het politieke bewustzijn dat hij later ontwikkelde. Ernesto Che Guevara de la Serna (1928-1967) was afkomstig uit een welgestelde familie en studeerde medicijnen. In 1955 sloot hij zich aan bij Fidel Castro die de dictatuur van Batista omverwierp. In Bolivia zette hij de guerillastrijd voort. Deze expeditie leidde uiteindelijk tot zijn gevangenneming en executie.
Anna & de French Kiss – Stephanie Perkins
Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. Anna voelt zich eerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks & de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss?
Wat is jouw favoriete boek met een reisthema?
Liefs,
Nynke-Boudien
Volg mij op BlogLovin
No Comments