Geen categorie

Deze personages verdienen een klap met hun eigen boek

Er zijn van die boekpersonages die je echt niet kunt uitstaan. Dan heb ik het niet over de slechterik die iedereen haat, maar het personage dat je eigenlijk heel aardig wilt vinden, maar waarvan je bepaalde gedachtegangen en keuzes gewoon niet kunt begrijpen. Vandaag vertel ik iets meer over een aantal boekpersonages waar ik gemengde gevoelens over heb.

Elise – Verraad
Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat ik Verraad van Abigail Haas een fantastisch goed boek vind. Het einde is zo briljant, maar verwarrend. Ik denk nog bijna dagelijks aan dit boek en probeer dan weer te bedenken hoe het kan dat ik alle hints heb gemist. Verraad gaat over twee beste vriendinnen, Anna en Elise. Nu ook golden boy Tate voor Anna gevallen is, lacht het leven haar toe. Een weekje Aruba met haar vrienden wordt één groot feest, tot ze Elise vermoord aantreffen in hun vakantiehuis. De politie verhoort hen één voor één, en Anna en Tate worden opgepakt. Al snel komt Tate op borgtocht vrij, maar voor Anna begint een nachtmerrie als hoofdverdachte.

Natuurlijk is het verschrikkelijk dat Elise is vermoord, maar gaandeweg het verhaal komen we erachter dat Elise helemaal niet zo’n lieverdje was. Ze kon enorm goed mensen manipuleren en voor haar karretje spannen en eigenlijk was ze niet zo’n goede vriendin voor Anna. Helaas is Anna te naïef om dit door te hebben en nu zit ze onschuldig in de cel voor de moord op haar beste vriendin. Iemand had blijkbaar zo’n grote hekel aan Elise door haar onuitstaanbare gedrag, waar Anna nu voor op lijkt te draaien. Zo oneerlijk…

Anastasia Steele – Vijftig tinten grijs
De meningen over Vijftig Tinten grijs van E.L. James zijn enorm verdeeld, ik kon de boeken zelf goed waarderen. Het concept was vernieuwend en ik was erg geboeid door het duistere leven van Christian. Ondanks dat ik hoopte dat Ana en Christian uiteindelijk samen gelukkig zouden worden, heb ik me wel heel erg geërgerd aan Ana’s gedrag. Ze was zo ontzettend naïef en deed alles wat Christian wou. Zelf vind ik het fijner als een vrouwelijke hoofdpersoon wat meer ballen heeft, haar mening durft te delen en niet zo onzeker is. En dan dat constante bijten op haar lip, wat echt 100 keer terugkomt in het verhaal…..

Becky – Shopaholic serie
Ik lees al jaren met veel plezier de Shopaholic boeken van Sophie Kinsella. Vorig jaar is het nieuwste deel verschenen en ik heb een beetje het idee dat de koek op is. Becky’s gedrag in Shopaholic naar de sterren was echt onuitstaanbaar, ze gedroeg zich zo kinderachtig en het leek erop alsof ze haar dochtertje Minnie een beetje verwaarloosde. Het verhaal speelt zich af in LA en er wordt vaak gezegd dit een hele oppervlakkige stad is, met alle wannabe celebrities en dit wordt door de auteur ook duidelijk naar voren gebracht. De personages kwamen heel nep en oppervlakkig over.

Eadlyn – De prinses
Twintig jaar geleden deed America Singer mee aan de Selectie en wist ze prins Maxons hart te veroveren. Nu is het de beurt aan prinses Eadlyn om haar eigen Selectie te houden. Eadlyn verwacht niet dat het voor haar even sprookjesachtig zal zijn als het liefdesverhaal van haar ouders. Maar als de strijd om haar hart losbarst, zou ze er wel eens achter kunnen komen dat haar eigen geluk niet zo ver weg is als ze altijd dacht. De prinses is het vierde deel in de serie en ik vond het verfrissend dat er nu een nieuwe hoofdpersoon was.

Over hoofdpersoon Eadlyn zijn de meningen erg verdeeld. Ik vond haar zelf best leuk, al kon ze zich soms erg verwend gedragen. Toch vond ik het fijn dat ze niet bang was om haar mening te geven en haar eigen weg te volgen en gaandeweg het verhaal komen we erachter dat Eadlyn eigenlijk heel lief is en alles voor haar familie over heeft

Katniss Everdeen – De Hongerspelen
Katniss Everdeen is een van mijn favoriete vrouwelijke boekpersonages, maar er is één verhaallijn die ik echt heel stom vond: de driehoeksverhouding tussen Katniss, Peeta en Gale. Het is al vrij snel duidelijk dat beide mannen verliefd op haar zijn, maar Katniss zoent met beide en houdt vooral Gale heel erg aan het lijntje. Ik snap dat de auteur deze driehoeksverhouding enorm heeft uitgediept, omdat mensen nu eenmaal graag over de liefde lezen, maar op een gegeven moment was het voor mij wel duidelijk met wie ze uiteindelijk zou eindigen (ik noem geen naam om spoilers te voorkomen).

Rachel – Het meisje in de trein
Rachel is denk ik echt de meest onuitstaanbare hoofdpersoon in een boek ooit. Ze doet dingen waarvan je zelf last krijgt van plaatsvervangende schaamte en steeds maar opnieuw wilt schreeuwen: “Doe nu gewoon niet!”. Toch is het boek heel goed opgezet en hoe de verschillende verhaallijnen op een gegeven moment bij elkaar komen tot de enorme onthulling vond ik briljant. Ik vind het vaak lastig om in het verhaal te komen wanneer ik me echt niet kan inleven in de hoofdpersoon, maar bij Het meisje in de trein kon ik dit al snel naast me neerleggen. Ik vind het echt een gewaagde keuze van Paula Hawkins om haar hoofdpersonage zo labiel, boos en unlikable te maken.

Welk personage uit een boek vond jij echt onuitstaanbaar, maar stiekem toch ook wel aardig?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Chantal 24 oktober 2015 at 10:09

  Ik vond Anastasia ook zooo vervelend! Het heeft voor mij de lol uit het boek gehaald, omdat ik gewoon niet gediend was van zo’n naïef, volgend en onzeker hoofdpersonage.. En ik vond Rachel uit Het Meisje In De Trein ook heel erg stom! Haha

 • Reply Jet 24 oktober 2015 at 13:37

  Jupp, met je mening over Katniss ben ik het helemaal eens!! Ik wilde haar wel meerdere keren slaan…

 • Reply Viivian 27 oktober 2015 at 12:41

  Haha, ik geloof dat ik dit met elk personage uit elk boek wel een keer heb… dat is ook deels wat een personage sterk maakt denk ik, als je ze een klap wilt verkopen betekent dat dat ze geloofwaardig zijn!

 • Reply Ilse 27 oktober 2015 at 16:14

  Haha, deze titel maakte me zo aan het lachen! De meeste personages ken ik niet, behalve Katniss dan. Van de films. De boeken moet ik nog steeds lezen. (Schaam-schaam.)

 • Leave a Reply

  *