Recensies

Filmrecensie: Insurgent

Af en toe vind ik het leuk om een filmrecensie te plaatsen, maar dan alleen verfilmde boeken. I Heart Books blijft natuurlijk een boekenblog.

Insurgent begint met de vlucht van Tris, Four en zijn vader, Caleb en Peter. De groep heeft de schuld gekregen van de slachting van de leden van Zelfverloochening door Onverschrokkenheid. Hier zat Janine, leider van Eruditie, echter achter en zij doet enorm haar best om de bevolking van het futuristische Chicago achter zich te krijgen. Eerst schuilt de groep bij de factie Vriendschap en later bij de Factielozen, die lang niet zo hulpeloos zijn als in de eerste film werd gesuggereerd. Tot de factielozen behoort ook de moeder van Four, waarvan we dachten dat zij jaren geleden al was overleden. Tris komt er gaandeweg achter welke rol haar familie heeft gespeeld in het ontstaan van de facties, nadat ze als testpersoon wordt onderworpen aan verschillende experimenten.

Insurgent was naar mijn mening een minder sterke film dan Divergent. Waar ik me voornamelijk aan ‘stoorde’, was dat de regisseurs veel fragmenten hebben toegevoegd, die niet in het boek voorkwamen. Dat is bij boekverfilmingen eigenlijk altijd wel zo, maar nu viel het me wel heel erg op. De hele verhaallijn over de box die Tris moet openen, komt helemaal niet voor in het boek. Dat vind ik bijzonder, want uiteindelijk draait een groot deel van de film daarom. Waar ik me ook over verbaasde, was dat de film niet eindigt met de cliffhanger die in het boek wel plaatsvond (ik zal deze dus ook maar niet verklappen, aangezien dit fragment was aan het begin van Allegiant naar voren komen). Hierdoor is het verhaal in de verfilming veel meer afgerond dan in het boek. De lezers van de boeken weten natuurlijk dat er nog een vervolg komt, maar onwetende bioscoopgangers zullen wel met een verzadigd gevoel naar huis gaan. Ik vind Shailene Woodley echt een hele sterkte actrice en ze is perfect voor de rol van Tris. Wel moest ik even slikken toen ze haar prachtige blonde lokken afknipte in de film.

Insurgent kwam wat traag op gang en werd voor mij pas halverwege interessant. Dit komt mede doordat ik de het boek alweer een hele tijd geleden heb gelezen en ik dus ook niet meer tot in detail wist hoe het verhaal zou lopen. De experimenten waaraan Tris wordt onderworpen zijn heftig, maar de omgeving en effecten zijn zo spectaculair, dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Nu lijkt ik alsof ik heel kritisch ben, maar ik heb wel erg genoten van de film. Ik heb de film gezien in 3D en de effecten zijn echt spectaculair. Ook vond ik het erg leuk om wat meer over de verschillende facties te weten te komen. De facties Onverschrokkenheid en Eruditie spelen de grootste rol in de films, maar ik ben ook geïnteresseerd in de andere facties. Logischerwijs was ik dan ook erg blij met de uitleg over het ontstaan van het factiesysteem aan het eind van de film.

Het laatste boek Allegiant, zal in twee delen worden gesplitst. Dit lijkt een nieuwe trend te worden, want dit gebeurde ook al met de laatste delen van de Harry Potter reeks en The Hunger Games trilogie. De Divergent trilogie, wordt vaak vergeleken met The Hunger Games trilogie. Dat is niet onbegrijpelijk. In beide verhalen staat een dystoptie centraal, waarin jongeren moeten vechten voor hun leven. Ik hou niet van vergelijken, want ik vond zowel The Hunger Games boeken als de Divergent boeken fantastisch. Ik kijk enorm uit naar Allegiant part 1, die in maart 2016 in de bioscopen zal verschijnen.

Heb jij Insurgent al gezien?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Merith 23 maart 2015 at 12:25

    Ik ga komende week, ben heel benieuwd!

  • Leave a Reply

    *