Overig

Goodreads

Sinds vorige week heb ik een Goodreads account. Goodreads is een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers. Op dit platform kun je bijhouden welke boeken je hebt gelezen en welke boeken je nog graag zou willen lezen. Ook kun je aangeven welk boek je op dat moment aan het lezen bent en je kunt recensies schrijven over boeken en sterren geven aan boeken. Er zijn zowel Engelse als Nederlandse boeken op Goodreads te vinden, dus laat je niet afschrikken doordat het een Amerikaanse website is.

In het begin snapte ik er nog vrij weinig van, maar inmiddels kan ik dit platform goed waarderen. Ik heb al mijn gelezen boeken van afgelopen jaar aan mijn account toegevoegd en op dit moment ben ik druk bezig met het toevoegen van boeken die ik nog graag wil lezen. Wat ik zo leuk vind aan Goodreads, is dat je aan verschillende challenges mee kunt doen en de stand automatisch bijhoudt aan de hand van de boeken die je aan je account toevoegt. Normaal werkte ik altijd met handgeschreven lijstjes, maar dit is natuurlijk veel praktischer.

Je kunt Goodreads gebruiken op je laptop, maar er is ook een app voor Android en Apple. Ik heb gemerkt dat ik de app heel handig vind om snel updates aan mijn profiel toe te voegen. Onderstaande foto’s zijn dan ook gemaakt op mijn iPad.

Hoe werkt Goodreads nu precies?

1. Maak een account aan. Dit is erg gemakkelijk!

goodreads02

2. Typ in de zoekbalk de titel van het boek dat je op dit moment aan het lezen bent. Dan kom je in het volgende scherm:

goodreads05 goodreads06

Hier kun je aangeven dat je op dat moment het boek aan het lezen bent, door ‘currently-reading’ aan te klikken. Nadat je het boek hebt uitgelezen kun je dat ook aangeven, door ‘read’ aan te klikken. Ook kun je hier recensies van anderen vinden en je eigen recensie van het boek plaatsen. Tenslotte kun je het boek een aantal sterren geven.

goodreads08

3. Zoek je vrienden op! Wat is erg leuk vind, is dat als iemand van je vrienden een bepaald boek al heeft gelezen hun recensie bovenaan komt te staan. Ook kun je zo gemakkelijk bijhouden welke boeken je vrienden op dat moment aan het lezen zijn. Ik krijg hier altijd erg veel inspiratie van. Wil je deze boeken ook gaan lezen? Vink dan ‘Want to read’ aan.

4. Op je eigen profielpagina kun je je instellingen aanpassen en bijvoorbeeld een profielfoto en een biografie toevoegen. Je kunt hier je favoriete boeken toevoegen en ook zie je hier een overzicht van de boeken die je op dat moment aan het lezen bent, de boeken die je nog graag wilt lezen en de boeken die je al hebt gelezen. Als je meedoet aan een bepaalde ‘reading challenge’, dan kun je je vooruitgang ook terugvinden op deze pagina. Ik doe in 2015 mee aan de #boekperweek uitdaging van De Bibliotheek. Dat houdt in dat in dit jaar minimaal 52 boeken wil lezen. Op dit moment heb ik 37 boeken gelezen en dat betekent dat ik voorloop op schema.

goodreads09

goodreads04

goodreads11

5. Op de hoofdpagina is ook ontzettend fijn om inspiratie op te doen. Op deze pagina komen titels te staan die worden aanbevolen op basis van de boeken die je al hebt gelezen. Er wordt gekeken naar het aantal sterren dat je aan boeken hebt gegeven en welke genres je hebt gelezen. Aan de hand van deze pagina heb ik al een aantal titels aan mijn ‘To read’ lijstje toegevoegd.

Heb jij ook een Goodreads account? Ik zou het leuk vinden als je me zou toevoegen als vriend.

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Esmee 23 juni 2015 at 09:18

  Als je de appt hebt, kan je ook boeken scannen! Dan heb je meteen de boeken in je lijst staan als je die koopt of leent bij de bibliotheek. (Ik vergeet dat zelf altijd te doen, maar het is wel handig)

 • Reply Yolande 23 juni 2015 at 11:03

  Wat leuk, ik heb gelijk een account aangemaakt! Alleen kom ik er nog niet echt uit hoe je moet toevoegen dat je boeken hebt gelezen. Ik heb je ook toegevoegd als vriend

 • Reply Ilse 23 juni 2015 at 17:39

  Ha, leuk dat je ook op GR zit! Ik heb jou ook even toegevoegd als vriend! =)

 • Reply Wendy 24 juni 2015 at 07:48

  Goodreads is inderdaad handig. Heel fijn om op deze manier bij te kunnen houden wat ik gelezen heb en nog wil lezen. Ik zal je toevoegen!

 • Reply Lilian 24 juni 2015 at 14:18

  Ik vind Goodreads zo fijn! Leuk om te zien wat anderen lezen en om inspiratie op te doen voor nieuwe boeken. En ik vind het fijn om bij te houden wat je hebt gelezen.

 • Leave a Reply

  *