Inmiddels is het Young Adult (YA) genre niet meer weg te denken uit de boekhandel. Het is ook een van mijn favoriete genres. Oorspronkelijk was het genre bedoeld om de overgang tussen kinder/jeugdboeken en literatuur gemakkelijker te maken. Inmiddels zijn dit ook boeken die graag door volwassenen gelezen worden. Hoe komt dat zo, wat zijn de kenmerken van een Young Adult boek en waarom is dit genre zo populair?
Het YA genre kan eigenlijk in tweeën worden gesplitst: de ‘fantasykant’ met vampieren en science fiction verhalen. De andere kant gaat in op de belevingswereld van adolescenten, terwijl wel over ‘volwassen’ onderwerpen wordt geschreven, zonder de fantasy invalshoek. YA boeken met het fantasie thema zijn ook vaak series/reeksen zijn. Ondanks dat YA zich richt op adolescenten, is de schrijfstijl vaak vrij volwassen. Heftige onderwerpen als pesten, zelfmoord, ziekte, gender, eenzaamheid, verliefdheid en liefdesverdriet worden niet geschuwd. De boeken bevatten een zekere emotionele lading, omdat de schrijfstijl ervoor zorgt dat je je heel erg kunt identificeren met de hoofdpersoon (ook al is deze 10 of 20 jaar jonger). Zelf hou ik het bij de boeken van John Green nooit droog.
Er is ook nog het het dystopische genre, dat eigenlijk een subgenre van de fantasykant is. Hieronder vallen series als The Hunger Games. Dit genre is enorm populair, omdat daarin het verzet tegen autoriteit en het zelf bepalen wie je bent en hoe je je leven wilt leiden centraal kan staan. De hoofdpersoon is ook vaak een krachtig, stoer en inspirerend iemand, kijk maar naar Katness Everdeen in The Hunger Games.
Hoe kies je nu je volgende young adult boek uit?
Viel je ook haast flauw toen het Beest Belle zijn hele bibliotheek gaf? Een ruimte met kamerhoge boekenplanken waarvan je de nieuwste titels enkel met een ladder kunt bereiken is happy place. Waar Belle precies weet welk boek haar blij maakt, is dat met een groot aanbod aan boeken niet voor iedereen even gemakkelijk. Hoe kies je nu precies je volgende Young Adult boek uit?
Kies je volgende boek uit met deze 3 tips
Vaak weet je precies welk boek je wilt lezen. En soms. Soms weet je gewoon even niet welk boek de ander zou moeten opvolgen. Eén van de vele kleine, maar typisch problemen van een boekenfan. Maak gebruik van deze tips om je volgende Young Adult boek uit te kiezen.
Rust voor het oppakken van een ander boek
Na het lezen van een goed Young Adult boek kun je zo gegrepen door het verhaal zijn dat je nog dagenlang rondloopt met de personages en gebeurtenissen in je hoofd. Je vraagt je af wat er gebeurt zou zijn als een dialoog in het boek anders had verlopen. Je vraagt je af wat er in het hoofd van een personage omging toen er zich een trauma voltrok. En je vraagt je af wat er gebeurt zou zijn als die charmante medeleerling een andere school had uitgekozen voor zijn vervolgopleiding. Tja, soms zuigen boeken je zo ver een verhaal in dat je je na het lezen maar lastig van het verhaal af kunt sluiten. Geef jezelf even wat dagen voordat je je weer verliest in een ander boek.
Stap uit je comfortzone en kies een ander genre
Je hebt net een boek uitgelezen en gaat in rap tempo door met een volgend boek van dezelfde schrijver in hetzelfde genre. Natuurlijk is het prettig om vertrouwd te raken met een bepaalde schrijfstijl of met dezelfde personages in het geval van een boekenserie. Durf eens een nieuwe weg in te slaan met een totaal andere sfeer. Soms is het goed om eens over te stappen op een ander thema, binnen het YA genre. Om even buiten je comfortzone te komen. Wie weet vind jij wel een nieuwe favoriete auteur, een nieuw lievelingsgenre en misschien wel een nieuwe liefde.
Pas een volgend boek aan op je gemoedstoestand
Laat het uitkiezen van een nieuw Young Adult boek over aan je gemoedstoestand. Sta eens stil bij je boekenkast en vraag je eens af hoe je je voelt. Wil je een boek aanschaffen die je gevoel onderstreept of wil je liever een boek lezen die je humeur positief beïnvloedt? Zorg ervoor dat je voor elke stemming een boek paraat hebt. Zo hoef je alleen maar naar je boekenkast te lopen en de juiste titel eruit te vissen.
Volg mij op BlogLovin
No Comments