Recensies

Ik (k)en mijn ikken – Karin Brugman

In Ik (k)en mijn ikken nodigen de auteurs je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat.

Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten.

Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.

Ik (k)en mijn ikken is geschreven voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en voor degenen die kennis willen maken met Voice Dialogue.

Ik ben bij Ik (k)en mijn ikken terecht gekomen via de online cursus Vandaag Gelukkig Morgen Succesvol, van Sanny Verhoeven. Het boek maakt op een bijzonder heldere manier duidelijk hoe de stem ontstaan is, welke impact ze heeft op je leven, welke vormen ze kan aannemen en hoe je haar het zwijgen oplegt. Het is een zeer duidelijk boek dat op een verstaanbare manier weergeeft hoe de subpersonen in ons hoofd te werk gaan en hoe we zelf het stuur (weer) in handen kunnen nemen. 

In het boek wordt je persoonlijkheid vergeleken met een bus vol ikken. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jij bent de chauffeur. Maar elke subpersoon heeft een ander idee van bestemming en hoe de bus bestuurt dient te worden. Sommige subpersonen zitten vooraan in de bus en nemen het stuur regelmatig van je over. Ze doen dit zo vaak dat je dit niet eens meer merkt. Andere subpersonen zijn minder op de voorgrond. Ze zijn er wel, maar worden direct overschreeuwd. Dit worden ook wel verstoten subpersonen genoemd. Deze bevinden zich achterin de bus, of zelfs in de kofferbak. 

Je primaire ikken zijn je persoonlijke ‘bodyquards’. die je helpen te overleven in het dagelijkse leven. De verstoten ikken kunnen af en toe de boel flink verstoren. Dit zijn eigenlijk de tegenpolen van de primaire ikken. Het kost veel energie om een verstoten ik onder controle te houden. Tijdens bijvoorbeeld een burn-out kan je primaire ik opeens worden verstoten door een verstoten in. Je innerlijke Pusher wordt opeens vervangen door iemand die alleen nog maar in bed wil liggen. Of de Streber wordt opeens een Luiaard, die de kantjes ervan afloopt op het werk. bank wil zitten.

Ik vond de eerste hoofdstukken best wel confronterend. Tijdens het lezen ben ik tot de realisatie gekomen dat er best wat primaire ikken zijn die mij in dit leven tegenhouden om verder te groeien. Maar wees niet angstig, de praktische uitleg en voorbeelden zorgen ervoor dat het nooit een zwaar beladen boek wordt en het boek bevat veel komische voorbeelden van ikken. Wat ik vooral heb meegenomen is dat de karaktereigenschappen waar je je bij anderen irriteert, vaak de eigenschappen zijn die jij hebt weggestopt (achterin de bus of zelfs in de kofferbak) en dus wel vaker mag laten zien. Een goed voorbeeld is de luiaard versus de perfectionist. Beide hebben iets van elkaar te leren. 

Door de vele voorbeelden is het boek heel herkenbaar en met de vragen aan het eind van elk hoofdstuk kan je zelf aan de slag. Het boek is in eenvoudige en luchtige taal geschreven zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*