Evenementen

Interview met Anna Todd + Sfeerbeelden video

Afgelopen zondag ben ik naar Amsterdam geweest om Anna Todd, bestsellerauteur van After, te interviewen. Ik las op Twitter dat Anna naar Boekhandel Scheltema op het Rokin in Amsterdam zou komen voor een signeersessie. Het leek me heel leuk om te gaan, maar twee uur in de trein voor een handtekening vond ik wel iets teveel van het goede. Toen werd ik benaderd door Boekerij, die de Nederlandse vertaling van de boeken van Anna uitgeeft. Het was namelijk mogelijk om Anna te interviewen! Dat maakte de lange reis natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Na een korte brainstormsessie had ik een flink aantal vragen op papier staan en opeens was het al zondag.

Om 14.00 uur begon de signeersessie bij Scheltema en op dat moment stond er al een flinke rij met voornamelijk meiden, die hun exemplaar van After wilden laten signeren. Anna nam voor iedereen de tijd en na afloop bleef ze nog een tijdje kletsen met een aantal grote fans. Anna kwam op mij over als een ontzettend leuk en lief persoon, iets dat werd bevestigd tijdens het interview. In de boekhandel zag ik Esmee, die ook de mogelijkheid kreeg om Anna te interviewen. Uiteindelijk besloten we Anna samen te interviewen, dat leek ons wel zo gezellig en dat was ook iets minder spannend dan een één-op-één interview.

DSC_0157Ik had vooraf een heleboel vragen opgeschreven die ik  uiteindelijk allemaal kon stellen. Anna kan lekker kletsen en nam ook echt de tijd om onze vragen uitgebreid te beantwoorden. Na afloop hebben we nog een foto gemaakt en daarna moest Anna alweer naar Schiphol toe. Ze vloog die avond nog naar Milaan en was dus echt maar een dagje in Amsterdam.

Fan-fictie en de eeuwige vergelijking met 50 tinten grijs
Dat After vaak wordt vergeleken met de 50 Tinten Grijs trilogie van E.L. James, komt natuurlijk door de grote rol die seks speelt in beide boekenreeksen. Anna vindt zelf de 50 Tinten Grijs boeken ontzettend leuk, dus de vergelijking vindt ze totaal niet erg. Toch geeft Anna aan dat wanneer er puur naar de plots van beide boeken wordt gekeken, dat het verhaal van After toch een heel andere boodschap met zich meebrengt en dat het verhaal ook anders verloopt. Laat je dus zeker niet afschrikken door de vergelijking met 50 Tinten Grijs en til ook niet te zwaar aan de ‘One Direction fan-fictie stempel’. Fan-fictie heeft volgens Anna namelijk veel verschillende betekenissen. Ze legt dit uit aan de hand van de Engelse term ‘Alternate Universe’, waar in de After-serie sprake van is. In haar boeken zijn de namen van de personages gebaseerd op de One Direction bandleden, maar het verhaal heeft er helemaal niets mee te maken. Hoofdpersoon Hardin zit niet in een band en er komende ook geen gillende tienerfans in voor. Op Wattpad zijn veel van dit soort fan-fictie verhalen te vinden, waarin bijvoorbeeld Harry Potter een accountant speelt, zonder magische krachten.

Het ontstaan van After en onverwacht succes
Op het moment dat Anna de eerste hoofdstukken van After publiceerde op Wattpad, was ze zelf vier maanden lid van de website. Wattpad is een website waar iedereen zijn of haar verhaal gratis op kan publiceren. De eerste hoofdstukken van After werden heel slecht gelezen, maar opeens kreeg ze ontzettend veel lezers en toen ging eigenlijk alles in sneltreinvaart. Uiteindelijk is Anna ‘slechts’ een jaar bezig geweest met het schrijven van de After serie. Dag in, dag uit, de hele dag door was ze bezig met schrijven. Op dat moment had Anna nog niet door hoeveel woorden ze eigenlijk al had opgeschreven. In eerste instantie zouden er slechts drie boeken worden uitgegeven, maar het verhaal bleek zo lang dat er uiteindelijk vier boeken zijn gemaakt en alsnog heeft Anna veel hoofdstukken moeten schrappen. Het succes van de After boeken heeft Anna nooit aan zien komen. Ze was ontzettend blij toen ze hoorde dat haar boeken zouden worden uitgebracht, maar ze had nooit verwacht dat er ook buitenlandse vertalingen zouden komen en dat ze de wereld rond zou mogen reizen om fans te ontmoeten. Anna geniet er volop van en vindt het ontzettend leuk om met fans te kunnen spreken over de boeken.

Complexe personages
Het eerste deel van After vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van Tessa. Anna heeft er bewust voor gekozen om de hoofdstukken uit volgende drie boeken afwisselend vanuit het oogpunt van Hardin en Tessa te vertellen. Hardin is namelijk een personage dat je alleen kunt begrijpen, wanneer je in zijn hoofd kunt kijken. In boek 1 wordt Hardin neergezet als een een jongen met een opstandig karakter, die onvergeeflijke daden op zijn naam schrijft. In boek 2 komt de lezer erachter dat er een reden is waarom Hardin zich zo gedraagt en waarom hij zo depressief en ongelukkig is. Anna gaf aan dat ze de hoofdstukken vanuit het perspectief van Hardin leuker en uitdagender vond om te schrijven. Het karakter van Hardin is complexer, terwijl Tessa erg netjes is en veel vooroordelen kent. Tessa geeft mensen geen ruimte om van hun fouten te leren, wat erg frustrerend voor haar omgeving kan zijn. Natuurlijk heeft Hardin haar vreselijke dingen aangedaan, maar doordat er steeds meer duidelijk wordt over zijn verleden, kunnen de lezers hem na verloop van tijd vergeven.

DSC_0162Originaliteit en plotwendingen
Wat ik zo sterk vind aan de After boeken zijn de onverwachte gebeurtenissen, cliffhangers en plotwendingen. De gebeurtenis aan het einde van boek 1 is een verhaallijn waar Anna lang over na heeft gedacht. Ze wilde van After geen standaard good girl/bad guy verhaal, met een zoetsappig einde maken. In het echte leven gaat het namelijk ook niet zo. Stellen maken ruzie en beleven moeilijke tijden. Anna vroeg zich af wat Hardin Tessa aan zou kunnen doen dat zo intens erg is dat lezers hem wellicht nooit zouden kunnen vergeven, zonder dat hij iemand zou moeten vermoorden. Aangezien er veel seks in de boeken voor komt, was het voor Anna een logisch gevolg dat seks ook een belangrijke rol in het verraad van Hardin zou spelen. Esmee had op het moment van het interview boek 3 nog niet gelezen, dus Anna wilde geen spoilers geven, maar ze vertelde wel dat de plottwist in het derde deel al heel lang was gepland. Nu heeft boek 3 eigenlijk twee cruciale plottwists en beide zou je kunnen raden door de kleine hints die in het verhaal worden gegeven, maar de eerste zag ik echt totaal niet aan komen. Deze vond ik bijna nog gruwelijker dan die in boek 1, terwijl ik het einde van boek 3 dan wel weer aan voelde komen.

Klassiekers en favoriete auteurs
Klassiekers spelen zowel in Anna’s persoonlijke leven als in de After boeken een grote rol. Anna’s favoriete klassieker is Wuthering Heights en Pride & Prejudice behoort ook tot haar favorieten. Ze houdt heel erg van romantische verhalen, die “haar kwaad maken”. Naast klassiekers, leest ze ook graag Young Adult en Young Adult fantasie. Haar favoriete boekenserie is The infernal devices van Cassandra Clare. Dit is de prequel van The mortal instruments, een serie die ze ook ontzettend goed vindt. Ook is Anna groot fan van Colleen Hoover.

Zoektocht naar passie
Anna vertelde dat ze voordat After werd gepubliceerd, ze eigenlijk niet zo goed wist wat ze met haar leven wilde. Toen ze nog op de middelbare school zat werkte ze in de bediening, daarna werkte ze in een make-up winkel en bij de belastingdienst. Op haar 18e trouwde ze met haar man en ze wilden niet haar hele leven in zijn schaduw doorbrengen. Ze wilde een eigen identiteit creëeren en een baan vinden die haar echt gelukkig zou komen. Anna is ontzettend dankbaar dat Wattpad contact met haar heeft opgenomen om After te publiceren, want anders had ze het verhaal wellicht nooit afgeschreven. Op dit moment ben ik ook op een punt in mijn leven dat ik nog niet zo goed weet wat ik de rest van mijn leven wil doen en wat nu echt mijn passie is. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die zoekende is en Anna bewijst dat je door veel verschillende dingen te doen, je er juist achter kunt komen wat je wel en niet wilt en wie weet komt er wel iets compleet nieuws op mijn pad.

DSC_0176Vervolg op After, nieuwe projecten en boekverfilming
Natuurlijk wilden we graag weten of Anna al met nieuwe boeken bezig is. Ze gaf aan dat er vier nieuwe boeken op de planning staan, maar dat ze nog maar over één mocht praten. Dat is een boek dat de hoofdstukken uit After #1 vanuit het oogpunt van Hardin vertelt. Het boek zal Before heten en Anna gaf aan dat ze er alles aan wil doen om ervoor te zorgen dat het verhaal origineel blijft en dat het verhaal niet een exacte kopie van deel 1 is. In dit nieuwe boek leren we Hardin nog beter kennen. Ook zal dit boek korte hoofdstukken over de andere personages uit After bevatten. Op dit moment is Anna ook betrokken bij de verfilming van After. Er wordt vaak gevraagd of ze zelf het script zal schrijven voor de film, maar Anna geeft aan dat ze geen flauw idee heeft hoe dat moet. Wel is ze betrokken bij het schrijven van het script en de veranderingen die in het verhaal worden aangebracht. Het is de bedoeling dat de productie dit jaar wordt gestart en dat de film ergens volgend jaar in de bioscopen is te zien.

Waarom je After zou moeten lezen
Veel lezers hebben de boeken al op Wattpad gelezen. De boeken op Wattpad waren uitgebreider, voor de gedrukte boeken zijn minstens 100.000 woorden geschrapt. Ook verschilt het einde van boek 4 enorm met het einde op Wattpad, dus het is volgens Anna zeker de moeite waard om de boeken ook te lezen. Tenslotte vroeg ik aan Anna wat ze tegen lezers van mijn blog wilde zeggen die de After boeken nog niet hebben gelezen. Na een korte twijfel zei ze dat ze de boeken zelf graag zou willen lezen, omdat het verhaal origineel is en veel onverwachte plotwendingen bevat.

DSC_0174Ik kreeg deel 2 van After mee naar huis en mijn exemplaar liet ik natuurlijk signeren door Anna. Zo grappig, ze signeerde alle boeken met een roze stift. Ik wil Boekerij nogmaals bedanken voor de mogelijkheid om Anna te interviewen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit interview te lezen. Tenslotte heb ik nog een video gemaakt, waarin een aantal sfeerbeelden van deze dag te zien zijn. Ik durfde het nog niet aan om zelf ‘vol in beeld’ te komen en er een vlog van te maken, maar ik hoop dat jullie dit ook leuk vinden. Het is een uitprobeersel, maar ik vond het wel erg leuk om te doen.

Hebben jullie de After boeken al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Elsa 10 juni 2015 at 15:35

  Leuk interview! Anna lijkt me een erg aardig persoon, ik heb deel 1 van After gelezen en hoop de andere delen ook snel te lezen.

 • Reply Esmee 11 juni 2015 at 09:46

  Super leuk verslag heb je gemaakt! En jouw filmpje is ook heel leuk geworden!

  • Reply Nynke-Boudien 15 juni 2015 at 14:42

   Dankjewel! Ik vond het wel spannend om het filmpje te plaatsen ;). Ik ben ook erg benieuwd naar jouw verslag.

  Leave a Reply

  *