Overig

Klassiekers: Must reads of niet?

Als ik aan echte klassieke auteurs denk, dan kom ik al snel uit bij de bekende Britse auteurs als Jane Austen, Charles Dickens, T.S. Eliot en Emily Brontë. Ook de Griekse schrijver Homerus kent iedereen. Hoe kan het toch dat deze auteurs al generaties lang bekend zijn en worden andere auteurs, die ook prachtige boeken hebben geschreven, zomaar vergeten? Wat maakt klassieke schrijvers zo klassiek? Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen antwoord kan geven op deze vraag, want ik heb simpelweg te weinig klassiekers gelezen. Er wordt vaak beweerd dat je als boekenliefhebber de echte klassiekers moet hebben gelezen. Ik hou heel erg van literatuur, al sinds jong af aan. Op de middelbare school heb ik voor Engelse twee romans van Jane Austen gelezen: Pride & Prejudice en Emma. Hier houdt het echter wel mee op, ik heb zelfs The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald niet gelezen. En waarom eigenlijk niet? De film vond ik fantastisch en onder het motto ‘boeken zijn altijd beter dan de verfilmingen’, zal ik me binnenkort écht aan deze klassieker wagen.

Wat ik me kan herinneren van het lezen van de klassiekers van Jane Austen, is dat maatschappelijke onderwerpen als de positie van de vrouw en de verschillende standen een belangrijke rol speelden. In Emma werd de persoonlijke groei van het hoofdpersonage nadrukkelijk naar voren gebracht. In het begin van het boek is Emma erg verwend en jaloers, terwijl ze zich aan het eind van het boek heel gevoelig opstelt wanneer ze erachter komt dat ze eigenlijk al die tijd van Mr. Knightley houdt. Pride and Prejudice gaat voornamelijk over Elizabeth Bennett, die haar problemen probeert te overwinnen en ook een emotionele groei doormaakt terwijl ze op zoek gaat naar haar grote liefde (Mr. Darcy). Pride and Prejudice is al 200 jaar oud, ook toen speelde de liefde al een belangrijke rol in romans.

In 2002 is er door een initiatief van een aantal Noorse boekenclubs een lijst opgesteld met de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur. 54 auteurs uit verschillende landen hebben hun meestgewaardeerde boeken doorgegeven. Bekijk de lijst hier. Helaas staan er geen Nederlandse auteurs op de lijst, maar Nederlandse auteurs zijn nu eenmaal niet zo bekend in het buitenland. Wel heb ik op Wikipedia een lijst gevonden met de beste Nederlandse boeken. Deze lijst is opgesteld na een verkiezing, die werd georganiseerd door het NRC Handelsblad en de NPS (Nederlandse Programma Stichting). Deze lijst bevat onder andere de klassiekers Multatuli van Max Havelaar en Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Bekijk de hele lijst hier.

foto2

Afgelopen week was ik in Amsterdam en daar kwam ik in de Kalverstraat de beroemde Engelse boekhandel Waterstone’s tegen. Ik wilde hier graag een boek kopen en stond een hele tijd voor het schap met Young Adult boeken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Fangirl van Rainbow Rowell. Ik vond Eleanor & Park zo’n ontzettend leuk boek, dat ik meer van deze auteur wilde lezen. Natuurlijk liep ik verder de winkel door en kwam uit bij het schap met ‘Classics’. Hier stonden allemaal bekende titels van voornamelijk Britse auteurs en mijn oog viel op de boeken van Charles Dickins. Dit is een auteur waar ik nooit iets van heb gelezen, maar waar ik wel veel goede verhalen over heb gehoord. Ik wilde niet heel cliché voor Oliver Twist kiezen, dus ik besloot voor Great Expectations te gaan. Great Expectations vertelt het verhaal van de wees Pip, van zijn vroege jeugd tot aan zijn jonge volwassenheid. Ook in deze klassieker lijkt persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol te spelen. Binnenkort ga ik me aan dit boek wagen en natuurlijk zal ik er een een recensie over schrijven.

Heb jij veel klassiekers gelezen? Zo ja, welke kun je mij aanraden? Ik wil echt graag meer klassiekers lezen, zodat ik kan begrijpen waarom deze boeken zo ontzettend worden gewaardeerd en waarom deze over een paar eeuwen nog steeds zo bekend zullen zijn.

Bron afbeelding: Flavorwire.com

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Lisa 8 april 2015 at 07:43

  Ik heb enkel Pride and Prejudice gelezen en ik ben nu bezig aan To Kill A Mockingbird (Spaar de spotvogel) van Harper Lee. Ik ben zeker benieuwd naar alle andere boeken van Jane Austen. Helaas heb ik dus nog niet al te veel klassiekers gelezen, maar ik maak er zeker tijd voor!

 • Reply Loranne 8 april 2015 at 08:00

  ik heb ook niet echt veel klassiekers gelezen, maar dat wil ik wel Meer gaan doen. To kill a mockingbird en Nooit meer slapen vond ik allebei heel mooi, trouwens. 🙂

  • Reply Nynke-Boudien 8 april 2015 at 17:40

   Bedankt voor de tips, beide wil ik graag lezen!

 • Reply Eline 8 april 2015 at 12:40

  Ik ben ook geen enorme klassiekers-lezer, maar De Donkere Kamer van Damocles heeft op mij veel indruk gemaakt. Die kan ik dus zeker aanraden!

 • Leave a Reply

  *