Recensies

Filmrecensie: 50 Shades of Grey

Ik heb de 50 Tinten boeken twee jaar geleden in de zomervakantie in een ruk uitgelezen. Stiekem schaamde ik me wel een beetje als ik in de bus of trein zat en het boek uit mijn tas pakte, maar ik moest gewoon verder lezen. Ik begrijp de enorme hype rond de boeken en films wel. Seks is en blijft een controversieel onderwerp. Sommige mensen vinden het een privé-onderwerp, anderen praten er in geuren en kleuren met iedereen over. Ik ben de boeken gaan lezen, juist omdat iedereen het erover had. Ik zag foto’s van Doutzen Kroes voorbij komen die het boek las en op een gegeven moment had ik zoiets van: ook al zal ik misschien niets aan de boeken vinden, ik moet ze toch lezen. Een beetje hetzelfde scenario als met Boer Zoekt Vrouw. Als je niet kijkt, dan kun je op maandag op school/werk tijdens de lunch niet meepraten. Er zijn miljoenen exemplaren wereldwijd verkocht en de boeken zijn in 52 talen vertaald. Vele vrouwen, maar stiekem ook mannen, hebben kunnen wegzwijmelen met rode oortjes van het liefdesverhaal met sm-avonturen van Anastasia Steele en Christian Grey. Zoals misschien wel duidelijk is, was ik behoorlijk onder de indruk van de boeken. Niet omdat de boeken van zo’n hoog niveau zijn, maar omdat het voor mij vernieuwend was en dat er ondanks de vele seksscènes, ook wel degelijk een mooi liefdesverhaal wordt verteld.

Afgelopen maandagavond ging ik vol verwachting naar de bioscoop om de verfilming te bekijken. Ik heb redelijk veel recensies over de film gelezen en de meeste waren vrij negatief. Nu moet ik zeggen dat ik me daar vaak niet zo door laat beïnvloeden. Mijn oordeel na het zien van de film? Ik vond ‘m eigenlijk heel erg goed. De film bevatte veel humor en het verhaal werd duidelijk in beeld gebracht. Ik was enorm onder de indruk van de chemie tussen de hoofdrolspelers. Ze zijn beide poedelnaakt op het scherm te zien en wauw, ik had niet verwacht dat de seksscènes zo duidelijk in beeld zouden worden gebracht. Het blijft toch een Amerikaanse productie. Of Jamie Dornan voor mij de perfecte Mr. Grey is? Nee, ik had Matt Bomer graag deze rol zien spelen. Toch vond ik dat Jamie Dornan de rol van een mysterieuze en intimiderende Christian goed heeft neergezet. Ook Dakota Johnson vond ik erg sterk. In de eerste paar scenes vond ik haar acteerprestaties wat onzeker, maar dit kan ook goed de bedoeling zijn geweest van de regisseur. De film begint gelijk met “het interview”, waardoor je er als kijker wel gelijk in zit. Ik vind dit een goede keuze geweest van de regisseur. Wat ik ook een pluspunt vind aan de film, is dat Anastasia minder naïef naar voren wordt gebracht als in de boeken. De speelse manier waarop Anastasia waarop ze met Christian spreekt en de harde eisen die ze stelt aan het contract zorgen er bij mij voor dat ik meer respect heb voor haar keuzes. In de boeken was Anastasia in mijn ogen een onzeker, naïef meisje dat totaal niet voor zichzelf kon opkomen.

Mijn vriend is samen met me naar de film gegaan en ook hij vond het een goede film. Na afloop vroeg ik naar zijn ongezoute mening en hij zei dat hij niet had verwacht dat er zo’n sterk verhaal achter zou zitten. Wel hadden we beide af en toe het idee dat we gewoon naar een pornofilm zaten te kijken. Ondanks dat vond ik deze scènes mooi en discreet gefilmd. Geen moment vond ik het ongemakkelijk om naar het scherm te kijken. De film eindigt erg abrupt en heeft een enorme cliffhanger (voor degene die boeken niet hebben gelezen). Ook de soundtrack van de film vind ik fantastisch. De nieuwe versie van Beyonce’s Crazy In Love ook Love Me Like You Do van Ellie Goulding passen onwijs goed bij de sensuele sfeer van de film.

Ik ging dus met een tevreden gevoel weer naar huis. Heb ik nu een slechte smaak en hebben alle critici gelijk dat het een waardeloze film is? Ik denk dat er ontzettend veel vrouwen zijn die, net als ik, hebben genoten van deze film. En denk je nu echt dat dit een soort film is waar journalisten en lezers van het Parool en de Volkskrant normaal gesproken van houden? Nee, dus die negatieve recensies zijn voor mij niet zo verrassend. De film heeft alle bezoekersaantallen verbroken en dat verbaast mij niets. 50 Shades of Grey is een vermakelijke film om samen met vriendinnen te kijken, maar ook met je geliefde. Niet zo gek dat de film rond Valentijnsdag is uitgekomen!

Heb jij 50 Shades of Grey al gezien? Viel hij je mee of tegen? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_54e3670df034a_selected-products” products=”9200000002310823,9200000002310825,9200000002310827″ name=”50 Tinten Grijs” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Lieke 20 februari 2015 at 10:32

  M&MS’s! Omnomnom! Maar ik heb 50 Shades nog niet gezien – weet niet of ik dat ook wel wil heel eerlijk gezegd xD Waarschijnlijk ga ik hem ooit nog wel een keer kijken, maar ik ga er niet speciaal voor naar de bioscoop.

  • Reply Nynke-Boudien 20 februari 2015 at 10:40

   Ik begrijp je, de film wekt toch een bepaalde nieuwsgierigheid op! Ik heb een Pathe Unlimithed pas, dus ik zag eigenlijk geen reden om niet te gaan 😉

 • Reply Eveline 20 februari 2015 at 14:50

  Aan de ene kant ben ik enorm nieuwsgierig, maar ik denk toch dat het enorm ongemakkelijk is om zo’n film in de bioscoop te zien. Wie weet, ooit.

 • Leave a Reply

  *