Recensies

Review: All the bright places – Jennifer Niven

All the bright places (Nederlandse vertaling: Waar het licht is), is een boek dat ik al op talloze boekenblogs voorbij heb zien komen. Ik heb alleen maar lovende recensies gelezen, waardoor ik besloot dit boek zelf maar eens aan te schaffen.

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus. Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

 • Auteur: Jennifer Niven
 • Taal: Nederlands
 • 336 pagina’s
 • Uitgeverij: Moon
 • April 2015
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9048821789

Als lezer komt je er al snel achter dat Finch een aparte jongen is, met een complex karakter, afwijkende denkwijzen en motieven. Door de uitgebreide beschrijvingen van zijn gevoelens en gedachten kon ik me erg goed inleven in Finch, ook al merk je al snel dan Finch ‘anders’ is. Gaandeweg het verhaal komt je erachter wat de oorzaak van de complexiteit van Finch is en dan wordt het doel van het verhaal ook wat duidelijker. Ook Violet is een complex karakter. Violet en haar zus hebben een auto-ongeluk gehad, waarbij haar dus is overleden. Violet voelt zich enorm schuldig, maar vindt het enorm moeilijk om haar emoties te uiten. In Finch heeft ze iemand gevonden die haar volledig begrijpt en die ze vertrouwt.

Het boek heeft vanaf het begin een duistere, ietwat verdrietige sfeer. Het verhaal wordt zowel verteld vanuit het perspectief van Theodore als Violet. Persoonlijk hou ik hier wel van, omdat ik dan met meerdere personages een band kan krijgen, in plaats van met alleen de hoofdpersoon. Na een aantal hoofdstukken kon ik het einde al voorspellen, maar dat zorgt er niet voor dat de klap minder hard aan komt. Wat een intens verdrietig, maar mooi verhaal. Het verhaal kwam zo hard bij mij aan, omdat het zo realistisch is. Het zou zich zomaar bij jou op school kunnen afspelen. Uiteindelijk heb ik niet hoeven huilen bij dit boek, maar ik voelde wel veel verschillende emoties en kon ook niet gelijk aan een nieuw boek beginnen. All the bright places is een boek dat je aan het denken zet en je met andere ogen naar je omgeving doet kijken. Is iemand wel zo gelukkig als het lijkt? Wat zit er verborgen achter die glimlach? Achterin het boek staan tips over rouwverwerking en websites die je kunt bezoeken als je met zelfmoordgedachten worstelt.

Het boek deed me denken aan Eleanor & Park van Rainbow Rowell en de boeken van John Green. Als je die boeken mooi vond, dan is All the bright places ook echt een boek voor jou. De auteur heeft een prachtige schrijfstijl en het boek bevat dan ook prachtige zinnen, met een aantal memorabele quotes uit The Waves van Virginia Woolf. De omslag van het boek is ook echt prachtig. Ik las de Engelse versie, maar de cover van de Nederlandse is gelukkig identiek. Zeker een plaatje in mijn boekenkast en één van de mooiste boeken die ik tot nu toe heb gelezen in 2015.

Heb jij All the bright places al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Anneke 20 mei 2015 at 12:19

  Ik ben het boek nu aan het lezen en ik heb ook een idee van hoe het zal gaan aflopen…

 • Leave a Reply

  *