Recensies

Review: Boekenweekgeschenk – De zomer hou je ook niet tegen

Dimitri Verhulst is een naam die ik regelmatig voorbij hoor komen, maar ik heb nog nooit een boek van deze auteur gelezen. Erg enthousiast werd ik toen ik het plot van het Boekenweekgeschenk las. In De zomer hou je ook niet tegen ontvoert Pierre, een man van begin 60 een zwaar gehandicapte jongen, Sonny, op de vooravond van zijn 16e verjaardag. Ze vertrekken naar Frankrijk en daar bestijgen ze een ogenschijnlijk willekeurige bergtop in de Provence. Hier ontkurkt de man enkele streekwijnen en begint te vertellen over de liefdesrelatie die hij met de moeder van de jongen heeft gehad. De berg speelt in belangrijke rol in de geschiedenis van hun relatie.

Het Boekenweekgeschenk kent een zwaar thema en de schrijfstijl van de auteur is rauw en keihard. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop de hoofdpersoon het gedrag van de jongen beschrijft: “af en toe opgeklopt schuim op zijn vleesloze lippen, als bij een vakkundig gezette caffè machiatto, griezeliger werd het niet”. De gehandicapte jongen wordt door de hoofdpersoon letterlijk een ‘vegetatieve imbeciel’ genoemd. Ondanks deze negatieve bewoording, lijkt de hoofdpersoon goede bedoelingen met de jongen te hebben.

Het verhaal bestaat eigenlijk uit een lange monoloog, die de gehandicapte jongen krijgt te horen als verjaardagscadeau. Ik vond de schrijfstijl en woordkeuze van de auteur niet zo prettig. De auteur gebruikt veel ouderwetse en niet gebruikelijke woorden. Het verhaal sprak me wel gelijk vanaf de eerste bladzijde aan. Je wilt als lezer toch graag weten waarom de man de gehandicapte jongen heeft ontvoert en hoe het verhaal zal eindigen. Ik zal de uitkomst niet verklappen, want dan is er voor toekomstige lezers van het boekje niet meer aan.

Nadat ik het boekje heb uitgelezen, kan ik zeggen dat ik dit het beste Boekenweekgeschenk vind sinds jaren. Natuurlijk is dit slechts mijn mening, maar wat mij betreft is Dimitri Verhulst er goed in geslaagd om een kort, maar compleet verhaal op papier te zetten. Het liefdesverhaal tussen Pierre en de moeder van Sonny speelt de hoofdrol in het boek. De zomer hou je niet tegen en oprechte liefde ook niet, zoals zo mooi in het verhaal naar voren komt.

20150307_115016

Het boek dat ik tijdens de Boekenweek heb gekocht is Vier plus één van Jojo Moyes. Ik had dit boek al een tijdje op het oog en toen ik het zag liggen in de boekhandel met een kortingsbon erbij van 5 euro, was de keuze snel gemaakt. Ik had een heleboel andere boeken op mijn verlanglijstje staan, maar omdat ik nog zoveel ongelezen boeken in mijn boekenkast heb staan besloot ik me in te houden.

Aankomende zondag mag iedereen, in bezit van het Boekenweekgeschenk, gratis met de trein reizen door heel Nederland. Ik vind dit een enorm leuke actie, waar ik jaarlijks met veel plezier gebruik van maak. Aankomende zondag zullen mijn vriend en ik een bezoekje brengen aan de Randstad. Scheelt toch een mooi zakcentje!

Heb jij het Boekenweekgeschenk al gelezen? Wat vond je ervan?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Chantal 11 maart 2015 at 14:03

    Het boekenweekgeschenk heb ik vandaag uitgelezen. Met de eerste pagina had ik heel veel moeite vanwege inderdaad de woord- en zinkeuze, maar uiteindelijk vond ik het een prachtig boek 🙂

  • Reply Geen recensie: De zomer hou je ook niet tegen ~ Dimitri Verhulst | Books & Stories 15 maart 2015 at 05:35

    […] wil ik niet zeggen dat het boekenweekgeschenk een slecht of stom boek is. Ik heb namelijk bij Nynke-Boudien gelezen dat dit geschenk de beste sinds jaren is. Het probleem bij mij is dat de moeilijke en […]

  • Leave a Reply

    *