Recensies

Review: De Mooie Voedselmachine – Giulia Enders

De Mooie Voedselmachine is een vrolijk, open en informatief boek over de spijsvertering met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het boek over de darmen heeft lovende recensies gekregen van onder andere Humberto Tan, de Volkskrant, het AD en het NRC Handelsblad. Nadat Giulia Enders te gast was bij RTL Late Night was ik overtuigd: haar boek moest ik lezen. Giulia is 24 jaar oud en heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond. In Duitsland is haar boek een grote hit en ook in Nederland staan het boek al maanden in de bestverkochte boekenlijst. Het boek bevat illustraties van haar zus Jill.

  • Auteur: Giulia Enders
  • Taal: Nederlands
  • 224 pagina’s
  • Luitingh-Sijthoff
  • Oktober 2014
  • ISBN: 9024565863
  • Genre: Gezondheid & Psychologie

DSC_0123

Door de vlotte en duidelijks schrijfstijl van de auteur leest het boek gemakkelijk weg. De humoristische voorbeelden en grappige afbeeldingen maken het een tot een interessant en vermakelijk boek, met een duidelijke boodschap: de darmen zijn wellicht de meest belangrijke organen in het menselijk lichaam. Het boek bevat handige informatie gerelateerd aan de darmen, bijvoorbeeld dat het gezond is om af en toe een windje te laten, waarom antibiotica eigenlijk heel erg slecht voor je is en waarom je de afwas niet met een schuurspons zou moeten doen (deze zit namelijk stikvol bacteriën).

DSC_0125

Wat ik enorm interessant vind, is dat  in het boek wordt gesteld dat gevoel en emotie gerelateerd zijn aan voedselkeuze en de invloed daarvan op de buik. De auteur legt bijvoorbeeld uit waar het “onderbuikgevoel” vandaan komt. Dit woord roept vaak een negatief gevoel op en wordt ook wel geassocieerd met intuïtie. In het boek wordt uitgelegd dat dit onderbuikgevoel zich eigenlijk in het brein afspeelt. De hersenen zullen na het eten van een te pittige chili de volgende keer extra goed nadenken wanneer ze hetzelfde gerecht voorgeschoteld krijgen. De darm speelt een rol bij deze “buikbeslissingen” en bemoeit zich op deze manier met iemands gevoelens en misschien zelfs iemands gedrag. Wat voor mij ook nieuw was, is dat wordt beweerd dat mensen die paniekaanvallen hebben of lijden aan depressiviteit, ook last kunnen hebben van een onontdekte levensmiddelenallergie. De schuld zou bij dit soort aandoeningen niet alleen in de hersenen moeten worden gezocht, maar ook elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de buik.

DSC_0121

Ook is mij meer bekend geworden wat de invloed van cholesterol op het lichaam is. Je hoort vaak dat een te hoog cholesterol slecht is voor een mens, maar wat is cholesterol nu precies? Cholesterol is en bouwstof die ontzettend belangrijk is voor je cellen en hormonen. Zonder cholesterol kan een mens niet leven. Zelf maakt een mens 70 tot 95% van het cholesterol in het lichaam aan. Zonder cholesterol zou een mens instabiele cellen hebben en zou een mens geen geslachtshormonen en geen vitamine D hebben. Te weinig cholesterol lijdt volgens de auteur ook tot geheugenverlies, depressies en agressief gedrag. Het lijkt me nu voor iedereen duidelijk dat cholesterol ontzettend belangrijk is voor het menselijk lichaam. Een slagroomtaartje op zijn tijd mag je dus best naar binnen werken!

DSC_0120

Het boek eindigt met een hoofdstuk over antibiotica, probiotica en prebiotica. Dit zijn termen die je vaak hoort, maar wat weet je er eigenlijk over behalve dat je ze op recept van de huisarts meekrijgt bij een zware verkoudheid of ontsteking elders in het lichaam? Probiotica zijn levende bacteriën die darmproblemen kunnen voorkomen. Deze bacteriën komen vooral voor in yoghurtdrankjes. Prebiotica zijn ook erg belangrijk om de darmen gezond te houden. Prebiotica zijn meestal onverteerbare koolhydraten of voedingsvezels. Antibiotica zijn “wapens” waarmee vijandelijke schimmels en bacteriën in het lichaam mee kunnen worden bestreden. Wat ontzettend interessant en wellicht ietwat schokkend is, is dat antibiotica virussen niet kunnen bestrijden. Antibiotica zijn dus eigenlijk helemaal niet in staat om een zware verkoudheid op te lossen. Bij mensen die zich na inname van antibiotica beter voelen, is er sprake van het placebo-effect (effect van een bepaalde stof op het lichaam, zonder direct medisch werkzaam bestanddeel, dit effect ontstaat indirect via de hersenen en berust op onbewuste psychische processen) of het werk van het eigen immuunsysteem. Bij zinloze inname van antibiotica worden veel nuttige bacteriën in het lichaam worden gedood, waardoor de inname van antibiotica eigenlijk tot het minimum moet worden beperkt. Voor mij is dit informatie van belangrijke waarde en ik zal zeker niet weer om antibiotica vragen wanneer ik last heb van een langdurige verkoudheid.

Het boek bevat veel wetenschappelijke informatie, maar door de toegankelijke woordkeuze is het boek geschikt voor een breed publiek. De Mooie Voedselmachine is een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in het menselijk lichaam, voeding en een gezonde levensstijl.

Bron definitie placebo-effect: Encyclo.

[bol_product_links block_id=”bol_54d91f25cffaa_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”De mooie voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Femke 17 februari 2015 at 10:51

    Dit klinkt echt als een ontzettend interessant boek. Ik ben vooral wel geïnteresseerd in hoe je intuïtie ‘meespeelt’ in het maken van bepaalde voedingskeuzes. Dankjewel voor de tip!

  • Reply Lieke 20 februari 2015 at 10:33

    Lijkt me wel een interessant boek! Het ziet er ook niet zo saai uit met al die leuke illustraties :3

  • Reply Céline 28 februari 2015 at 11:44

    O ik was zo enthousiast over dit boek! Echt een aanrader!

  • Leave a Reply

    *