Recensies

Review: De Nachtuilen #1 – Jeroen van Unen

De 16-jarige Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland een uitwisselingsprogramma te volgen. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek waar hij nog nooit van heeft gehoord: de Denari-eilanden. Hij ontmoet daar de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht, al weet niemand waarom. Intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een oeroude magische strijd kan oplossen en dwingt hem tot een loodzware training. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?

  • Auteur: Jeroen van Unen
  • Taal: Nederlands
  • 384 pagina’s
  • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
  • Oktober 2015
  • Genre: Young Adult
  • ISBN: 9024569397

Het verhaal begint dus met de rit naar Schiphol. Het is de bedoeling dat Tobias daar het vliegtuig zal nemen naar Engeland, maar onderweg naar het vliegveld gebeuren er al vreemde dingen. Eenmaal in het vliegtuig wordt hem verteld dat hij naar het Denari-eiland zal worden gebracht. Tobias komt erachter dat hij vroeger op dit eiland heeft gewoond, samen met zijn ouders en oudere zus Emily. Maar zijn ouders zijn met het gezin gevlucht toen hij één jaar was. Anderhalf jaar geleden is de moeder van Tobias overleden en zijn vader is altijd aan het werk in het buitenland. Tobias heeft altijd gedacht dat zijn moeder is omgekomen bij een ongeluk, maar nu blijkt dat zij vermoord is door de gevaarlijke tovenaar Malic.

Het is van belang dat Tobias terugkeert naar zij geboorte-eiland,  omdat er wordt gedacht dat hij het onderwerp van een belangrijke profetie is. Weinig mensen weten hiervan af, maar het is de bedoeling dat Tobias zo snel mogelijk een zware training ondergaat om zijn magie onder de knie te krijgen. Er namelijk een eeuwenoude strijd gaande tussen mensen die magie als goed of als kwaad willen gebruiken. Tijdens de zware trainingen wordt Tobias ondersteund door Elianne en Rika, twee meiden met magie. Er zijn verschillende vormen van magie en aan de hand van een onderzoek kan worden vastgesteld welke magie iemand bezit. Er is rode magie, blauwe magie, groene magie en Oude Magie. Er zijn op het Denari-eiland maar twee bewoners met Oude Magie, een daarvan is Elianne. Tobias komt erachter dat hij groene magie bezit, waarbij de natuur en eigen creativiteit een belangrijke rol spelen.

Zoals je misschien al wel merkt is het verhaal ontzettend creatief en origineel. De schrijfstijl van de auteur is heel fijn, waardoor het boek in een sneltreinvaart kan worden gelezen. De gebeurtenissen op het Denari-eiland zijn vaag en als lezer heb je ontzettend veel vragen, maar hierdoor blijft het verhaal juist meeslepend en aantrekkelijk. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in een dystopie, komen er veel realistische kenmerken voor in het verhaal. Whatsapp en YouTube worden bijvoorbeeld door de bewoners gebruikt, waardoor het verhaal heel hedendaags aanvoelt. Een ander pluspunt vond ik dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven is geschreven. Hierdoor krijg je een kijkje in de gedachten van verschillende personages en kom je erachter waarom zij zo denken en handelen. De personages en verhalen zijn allemaal goed uitgewerkt, al zijn er nog wel een aantal mysteries onopgelost gebleven. De schrijfstijl is enorm beeldend, waardoor ik een goede voorstelling heb gekregen van het Denari-eiland en de magische dingen die er gebeuren.

Ontzettend fijn dat een Nederlandse auteur zich eindelijk ook aan het dystopische YA genre heeft durven te wagen. Ik ben erg benieuwd geworden naar het tweede deel in deze serie. Helaas duurt dat nog even, het vervolg zal verschijnen in het najaar van 2016.

Ben jij benieuwd geworden naar De Nachtuilen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_5633910a8d80a_selected-products” products=”9200000045983351,9200000048046680″ name=”De Nachtuilen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*