Recensies

Review: De selectie #1 – Kiera Cass

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon. America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

  • Auteur: Kiera Cass
  • Taal: Nederlands
  • 272 pagina’s
  • Uitgever: van Goor
  • januari 2015
  • Genre: Young Adult
  • ISBN: 9000338344

De Selectie is een boek dat heel erg snel en gemakkelijk leest. Ik las deel 1 dan ook binnen een dag uit. Ik hou heel erg van dystopie-achtige verhalen zoals Divergent en The Hunger Games. Wel is De selectie erg braaf, vergeleken met andere Young Adult boeken met een dystopie-thema. Er worden bijvoorbeeld wel verschillende aanslagen gepleegd op het kasteel waar de Koninklijke familie en de deelnemers wonen, maar deze zijn niet zo gewelddadig en bloederig als ik in boeken met en soortgelijk thema ben tegengekomen. Deel 1 uit De Selectie-trilogie gaat dan ook voornamelijk over de zoektocht naar liefde en het Selectie-programma. Eerlijk is eerlijk, ik kreeg er wel een beetje een ‘The Bachelor’ gevoel van.

Zelf vond ik de hoofdstukken waarin meer duidelijk werd over de maatschappij waar America in leeft. In de wereld van America heerst er nog altijd het kastenstelsel, wat betekent dat het land is onderverdeeld in hoe de burgers en financieel gezien voor staan. De mensen worden van rijk naar arm ingedeeld in kasten. De Koninklijke familie valt onder kaste Een en de allerarmste burgers behoren kaste Acht. Deze mensen hebben geen werk, geen inkomen, geen voedsel en hebben het dus erg slecht. America’s familie behoort tot kaste Vijf, maar door haar deelname aan De Selectie is zij gestegen tot Drie. Ik verwacht dat in de volgende boeken meer duidelijk zal worden over de geschiedenis van het land en de reden achter de opstanden van de Noordelijke en Zuidelijke bewoners.

Een aantal van de medekandidaten van America leren we wat beter kennen en ondanks dat het om een wedstrijd gaat, is de strijd nog niet echt losgebarsten. America voelt wel gelijk wie haar rivalen zijn, voornamelijk de dames die tot een hogere kaste behoren, maar er is nog niet echt sprake van haat en nijd. Ook dit geeft mij het gevoel dat het verhaal erg braaf blijft, waardoor ik de doelgroep van deze trilogie toch echt wel ben ontgroeid. Desondanks ben ik wel benieuwd hoe het verhaal verder gaat en vind ik zoals ik eerder ook al aangaf, juist het ontstaan van deze nieuwe maatschappij erg fascinerend.

Zonder teveel van het verloop van het verhaal te verklappen, vond ik de persoonlijke transformatie die America doormaakte ook leuk om te lezen. Aanvankelijk doet ze enkel aan de wedstrijd mee om haar familie te helpen en moet ze niets weten van prins Maxon, maar wanneer ze hem leert kennen begint ze toch meer om hem te geven dan ze had verwacht.

De Selectie heeft de kenmerken van een Young Adult met een dystopie-thema, maar is ook zeker geschikt voor lezers die gewoon heel erg houden van boeken waar de romantiek vanaf spat. Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan en of de liefde tussen Maxon en America zal opbloeien, maar ik hoop ook dat er wat meer pit in de volgende delen zit.

Heb jij De Selectie-trilogie al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_556c496aab1d1_selected-products” products=”9200000026586225″ name=”De Selectie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*