Recensies

Review: De stem van de zee – Mara Li

In juni was ik aanwezig bij de boekpresentatie van De stem van de zee van Mara Li. Vandaag staat dan eindelijk mijn recensie over deze YA online. Het heeft eventjes geduurd, maar onder mom van ‘beter laat dan niet’, ga ik vandaag vertellen wat ik ervan vond.

“Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.”

Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm verlaat ze haar vissersdorp om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. In een continent waar de Zwarte Griep steeds meer mensen het leven kost, reist Nimue haar familiegeschiedenis achterna in de hoop dat het zal leiden naar hun moeder. Tijdens haar tocht vertoont een in flarden mist gehulde gestalte zich steeds weer aan haar. Waarom wordt ze door hem achtervolgd? En welke connectie hebben Nimue en Arthur met de Andere Wereld, de sfeer van de geesten?

 • Auteur: Mara Li
 • Taal: Nederlands
 • 308 pagina’s
 • Uitgeverij: Storm Publishers
 • Juli 2015
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9492098091

In de dystopische wereld waarin Nimue leeft, heeft de mens de natuur vergiftigd en heerst er een indringende epidemie. Een storm verwoest Nimues dorp en dat is het begin van een reis, die haar dichter bij haar verdwenen moeder brengt. Ondanks dat Nimue niet zo’n heldin is als bijvoorbeeld Katniss Everdeen uit hetzelfde YA genre, is ze wel net zo koppig en strijdlustig. Nimue is erg beschermend tegenover Arthur en dit is begrijpelijk, aangezien ze geen moeder in hun leven hebben.

Het verhaal kwam voor mij iets te traag op gang, maar de tweede helft van het boek heeft dat zeker goedgemaakt. Het verhaal is meeslepend en spannend en ik wilde gewoon steeds meer weten over Rona en haar beweegredenen om haar gezin te verlaten. De tweede deel van het verhaal vond ik het sterkst en het einde van dit eerste deel uit de serie smaakt zeker naar meer. Nog een ander heel groot pluspunt: eindelijk staan de liefde en de bekende driehoeksverhouding zoals in De Hongerspelen niet centraal. De familiegeschiedenis van Nimue en de zoektocht naar haar moeder zijn spannend genoeg om het verhaal de diepte en emotie te geven die het nodig heeft.

Wat ik ook erg sterk vond, was dat er in het verhaal veel aandacht is voor de geschiedenis van Europa en religie. Het is duidelijk dat auteur Mara Li weet waar ze over schrijft. Het verloop van het verhaal en de plotwendingen zijn verrassend, waardoor het boek fijn wegleest en het verhaal interessant blijft. Steeds krijgt de lezer kleine stukjes over het verleden te weten in de vorm van dagboeken van Rona, de moeder van Nimue. Dit is een fijne afwisseling, want het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Nimue. Hierdoor kon ik een goede relatie opbouwen met dit personage, ondanks dat ze een stuk jonger is dan ik ben. De ontknoping van dit eerste deel was voor mij zeer onverwacht en het blijkt maar weer dat je niemand kunt vertrouwen.

De stem van de zee is wat mij betreft uniek in haar soort en heeft mij zeker nieuwsgierig gemaakt naar de andere delen uit deze serie.

Heb jij De stem van de zee al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_5630cb8c185ca_selected-products” products=”9200000041015839,9200000045638324″ name=”De stem van de zee” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daniëlle 29 oktober 2015 at 12:29

  Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het klinkt wel heel mysterieus. Ik ben er wel benieuwd naar.

 • Reply Viivian 30 oktober 2015 at 12:32

  Ik wil deze ook graag nog lezen: ben er een keer in begonnen, maar toen heb ik hem weggelegd omdat ik er niet doorheen kwam inderdaad. Toch nog maar eens proberen.

 • Leave a Reply

  *