Recensies

Review: Dubbel rood – Lidewij Martens

Een tijdje geleden kreeg ik Dubbel rood door auteur Lidewij Martens opgestuurd. Lidewij Martens is scenarioschrijver voor onder andere Flikken Maastricht en Spangas. Dubbel rood is haar prachtige debuutroman over de band tussen een vader en een dochter.

Nico leeft op zijn veerboot een bestaan van ‘oever tot oever’. Driemaal per uur, acht uur per dag, zet hij mensen over. De avonden brengt hij door met wijn en in stilte. Op een dag komt een jonge vrouw Nico’s stuurhut binnen, die de eenzame cadans van zijn overtochten doorbreekt. Ze laat zich niet wegsturen en weet met haar vragen en stille aanwezigheid langzaam tot Nico door te dringen. De vriendschap die ontstaat roept herinneringen op aan Geesje, de dochter die besluit controle te nemen over haar lichaam, totdat ze lichter zal zijn dan de wind.

  • Auteur: Lidewij Martens
  • Taal: Nederlands
  • 221 pagina’s
  • Uitgever: Cargo
  • Februari 2012
  • Genre: roman
  • ISBN: 9023472136

Dubbel rood vertelt een ontzettend indrukwekkend en verdrietig verhaal, dat ik in een ruk heb uitgelezen. Wanneer Lieke, de vrouw van Nico en moeder van Geesje, haar gezin verlaat, besluit Geesje dat ze bij haar vader wil blijven wonen. De band tussen Nico en Geesje is ontzettend sterk. Nico heeft het ontzettend zwaar met de scheiding en Geesje besluit voor haar vader te zorgen en alle banden met haar moeder te verbreken. Geesje heeft zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel voor andere mensen, dat ze zichzelf compleet wegcijfert. Geesje lijdt aan axorexia nervosa, eet op een gegeven moment bijna niets meer en weegt ze minder dan 40 kilo. Een ziekenhuisopname kan Geesje niet meer redden en op een gegeven moment sterft ze in Nico’s armen. Dat fragment vond ik zo intens zielig, ik voelde Nico’s verdriet van binnen. Wat ik zo mooi vond, is dat Nico ervan overtuigd is dat hij Geesje nog voelt en ziet.

Het taalgebruik van Lidewij is zo mooi en beeldend, dat ik de fragmenten uit het boek echt voor me kon zien. Ondanks dat de verschillende onderwerpen die voorbij komen, scheiding, verdriet, dood, anorexia, het het verhaal nooit te zwaar. Dubbel rood laat zien dat, ondanks de sterke band tussen bijvoorbeeld een vader en een dochter, deze soms niet sterk genoeg om diegene te redden die we het meest liefhebben. Ik vind het echt een prachtige roman en een veelbelovend debuut.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_55461c49581b5_selected-products” products=”9200000000038158,9200000001608693″ name=”Dubbel rood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*