Recensies

Review: En dan de liefde – Susan Smit

Alhoewel ik Susan Smit als auteur wel goed ken, heb ik nooit eerder een boek van haar gelezen. Ik zag haar nieuwe boek En dan de liefde voorbij komen op verschillende blogs en mijn aandacht werd getrokken door het onderwerp en de prachtige vormgeving. Geheel onverwacht won ik het boek bij The Book Girl en daar ben ik ontzettend blij om!

Smit onderzoekt in haar nieuwe boek de romantische liefde in al haar facetten: roemloos daten, het verlangen naar de ware, koortsachtig verliefd zijn, de ‘foute mannen’-valkuil, weer alleen zijn, samenwoonirritaties, lusthormonen en roze brillen, zelftrouw en bindingsangst, eigenliefde, babystress en de eeuwige vraag: gaan jullie nog trouwen? Smit schrijft openhartig en met zelfspot over haar eigen lotgevallen, maar durft ook algemene conclusies te trekken over de aard van de liefde.

 • Auteur: Susan Smit
 • Taal: Nederlands
 • 192 pagina’s
 • Uitgever: Carrera
 • Januari 2015
 • Genre: Gezondheid & Psychologie
 • ISBN: 9048822416

DSC_0189

En dan de liefde is een ontzettend leuk en informatief boek, met een prachtige vormgeving. Het boek bevat foto’s van Susan’s verleden en het heden. Het boek is opgedeeld in 13 hoofdstukken, waarin onderwerpen als daten, seks, mannen, exen, hartzeer en voorplanten voorbij komen. Ook bevat het boek fragmenten uit andere boeken van de auteur. Onder andere ‘Zoals jij bemint’ en ‘Het grote verlangen’ komen voorbij. Susan geeft tips en tricks over alles wat met de liefde te maakt heeft, op een informatieve en leuke manier. Elk hoofdstuk bevat een roodgemarkeerde zin, die het doel van het hoofdstuk samenvat. Ik heb dit boek in twee dagen uitgelezen, omdat ik zo geboeid was door de fragmenten en de prachtige foto’s. En dan de liefde is zo’n boek dat gelijk opvalt in de boekenkast, maar ook nog eens een fijne inhoud heeft.

DSC_0191

Liefde, de genegenheid van personen tegenover elkaar, is een onderwerp waar al veel over is geschreven. Iedereen is op zoek naar liefde en liefde wordt vaak als een einddoel gezien. De auteur stelt echter dat de beloning van de liefde niet de langverwachte liefdesverklaring of de droombruiloft is, maar liefde heeft volgens de auteur geen doel en geen agenda. “Liefde is een doel op zichzelf”. De liefde is hard werken, waarin het geven van aandacht aan elkaar ontzettend belangrijk is.

Een van de mooiste fragmenten vond ik de uitleg over weemoed als een troostrijke emotie: ” Nostalgische tranen zijn mooie tranen, wat mij betreft. Het betekent dat er iets waardevols in je leven was dat je tot in het diepste wezen heeft geraakt en wat je nog steeds op waarde schat. Bovendien ben je het niet werkelijk verloren. Het kan niet worden weggenomen of kwijtgeraakt. Je hebt je er destijds mee verbonden en dus is het nog deel van jou”. Negatieve gebeurtenissen hebben jou gemaakt tot de persoon die je bent. Je bent er sterker van geworden, ondanks het leed dat je hebt gevoeld.

DSC_0194

Een ander fragment dat ik graag wil benoemen is de tekst van F.M. Wibaut, die op de Nationale Dag van de Rouw door de gemeente Amsterdam boven een rouwadvertentie werd geplaatst naar aanleiding van de vliegramp met de MH17:

Er is maar één land: de aarde.
Er is maar één volk: de mensheid.
Er is maar één geloof: de liefde.

Ik vond dit zo’n ontroerend en indrukwekkend stukje, waar ik het helemaal mee eens ben. Conflicten zijn niet te vermijden, maar ik zou graag een wereld zien waarin mensen wat liever zijn voor elkaar.

En dan de liefde van Susan Smit is te koop voor 17,50 bij Bol.com. Ik vond het echt een prachtig vormgegeven en inspirerend boek over de liefde.

[bol_product_links block_id=”bol_54f9abf50bb19_selected-products” products=”9200000030108186″ name=”En dan de liefde” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Berdien 10 maart 2015 at 17:24

  Ik heb het boek net uit! Inderdaad echt een aanrader. Voornamelijk de humor in het boek vond ik echt hilarisch!

 • Leave a Reply

  *