Recensies

Review: Exit – Michiel Stroink

In oktober kreeg ik van Meulenhoff de vraag of ik interesse had in het recenseren van Exit, de nieuwe roman van auteur Michiel Stroink. Nooit eerder las ik iets van deze auteur en eerlijk gezegd kwam zijn naam mij ook niet bekend voor. Toch is dit al de derde man van deze schrijver. De laatste tijd lees ik heel veel YA, dus ik had eigenlijk wel zin om weer eens een roman te lezen!

Voor mislukt schrijver Abel Schreuder is er maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist via Hannover naar de schimmige ruïnefeesten van Berlijn. In dit zelfgeschapen doolhof ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken. Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa. Drie generaties mannen die ogenschijnlijk in vrijwel niks op elkaar lijken, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn reis wordt langzaam logischer, maar hoe kan het dan dat elke stap in de verte hem steeds dichter bij huis lijkt te brengen?

  • Auteur: Michel Stroink
  • Taal: Nederlands
  • 248 pagina’s
  • Uitgeverij: Meulenhoff
  • Oktober 2015
  • Genre: roman
  • ISBN: 9029089423

Exit is heel vlot en aantrekkelijk geschreven, waardoor je gelijk in het verhaal zit. Ik werd al snel meegesleept in het leven van hoofdpersoon Abel. Hij woont samen met zijn gekke vriendin (zijn woorden, niet de mijne), maar zijn leven zit in een sleur. Wanneer hij in het bejaardentehuis wordt aangezien voor iemand anders, besluit hij die identiteit aan te nemen en af te reizen naar Berlijn. Hij ziet wel waar het schip strandt… De situaties die hij tijdens zijn reis tegenkomt worden humoristisch beschreven. Hij leert verschillende mensen kennen, die hem meeslepen in de feestende drugsscène van Berlijn.

Ik vond Exit een hele verfrissende roman, die regelmatig een lach op mijn gezicht toverde. De verhaallijnen van de drie verschillende generaties lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben, maar komen uiteindelijk toch samen. Er zit enorm veel vaart in het verhaal, waardoor het soms wat van de hak op de tak springt. Het verhaal is ook niet chronologisch geschreven, waardoor ik soms even vergat welke hoofdpersoon nu aan het woord was. De verhaallijn van Abel, die zich in het heden afspeelt, vond ik het leukste om te lezen. Toch zijn de andere verhaallijnen nodig, want hierdoor begrijp je het leven en de keuzes van Abel een stuk beter.

Wat ik erg leuk vond was dat een deel van het verhaal zich afspeelt in Berlijn. In april van dit jaar ben ik naar Berlijn geweest en de locaties die in het verhaal voorbij komen, zoals het Holocaust memorial, heb ik zelf bezocht waardoor het verhaal voor mij echt tot leven kwam. De kaft van het boek is simpel, maar doeltreffend en past goed bij het verhaal. Abel is op zoek naar een ‘exit’ uit zijn huidige leven en door middel van een (zoek)tocht in Berlijn probeert hij die exit te vinden. Ik vond dit een hele fijne kennismaking met deze auteur en ben zeker van plan om zijn andere boeken ook te lezen.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_5647542ada20c_selected-products” products=”9200000046134281,9200000046170386″ name=”Exit” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*