Recensies

Review: Girl Online

Girl Online is een boek dat een aantal weken geleden op alle boekenblogs voorbij kwam. Zelf volg ik Zoe al jaren op YouTube en was daarom dus ook erg benieuwd naar haar boek. Toch was het er nog niet van gekomen om Girl Online te kopen en opeens was dat niet meer nodig: ik won het boek op de blog van Femke. Superleuk!

  • Auteur: Zoe Sugg
  • Taal: Nederlands
  • 312 pagina’s
  • Uitgever: van Goor
  • Januari 2015
  • Genre: Young Adult
  • ISBN: 9000344220

Girl Online gaat over de vijftienjarige Penny. Zij heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama’s, jongens, haar rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft. Wanneer alles alleen maar slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt. En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

Penny is een meisje dat last heeft van typische tienersmeisjesproblemen, zoals jaloezie, concurrentie, verliefdheid, gemene vriendinnen. Het boek valt in de categorie Young Adult en de doelgroep van dit boek is ook iets jonger dan dat ik ben, maar alsnog vond ik het een enorm leuk boek om te lezen.

Wat ik erg leuk vond aan Girl Online is dat er verschillende kenmerken van Zoe herkenbaar zijn in het verhaal. Zoe woont zelf in Brighton en de plaatsen die ze in het boek beschrijft, komen ook in haar vlogs voorbij. Ook heeft Zoe zelf last van paniekaanvallen. Het lijkt me erg vervelend om hier last van te hebben en doordat de hoofdpersoon in het boek daar ook last van heeft, heb je als lezer echt een idee dat je in het hoofd van Zoe kunt kijken.

Nu is er enorm veel heisa rond dit boek geweest, waarvan ik niet alles goed heb meegekregen. Het blijkt dat Zoe het boek niet helemaal zelf heeft geschreven, maar een ghostwriter heeft ingehuurd. Nu is daar op zich niets mis mee en doordat een ervaren auteur heeft geholpen met het schrijven van Girl Online heeft dit het verhaal wellicht alleen maar beter gemaakt. Ook heeft Zoe alle verkoopcijfers verbroken, doordat in de eerste week na het verschijnen van het boek al bijna 80.000 exemplaren van Girl Online werden verkocht. Dat zijn er meer dan de boeken van J.K. Rowling en E.L. James en dat zegt ook wel iets over de invloed van YouTube.

Girl Online is een enorm leuk boek dat lekker snel en makkelijk leest. De schrijfstijl is erg fijn en modern en het verhaal is, ondanks het voorspelbare eind, ontzettend leuk. Ik vind het tof dat bloggen centraal staat in het verhaal, aangezien er steeds meer mensen een blog hebben en de invloed van bloggers steeds groter wordt. Dat een groot deel van het verhaal zich afspeelt in New York, maakte het voor mij alleen nog maar leuker om te lezen.

Het kan niet anders dan dat Zoe meerdere boeken uit zal brengen, zelf geschreven of niet. Girl Online is zo’n groot succes, dat ze vast niet op haar hoogtepunt zal eindigen. Mijn tip aan Zoe: schrijf een volgend boek zelf om dezelfde heisa te voorkomen. In haar YouTube filmpjes is Zoe hartstikke leuk, spontaan en creatief dus ik geloof dat ze best zelf een boek zou kunnen schrijven.

Heb jij Girl Online al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*