Recensies

Review: Ik zag Menno – Sandra Bernart

Op 31 maart van dit jaar werd de Coffee Company Book Award uitgereikt. Dit is een initiatief van Xander Uitgevers en de Coffee Company, waarmee aspirant schrijvers worden uitgedaagd om hun manuscript in te sturen. De roman Ik zag Menno van Sandra Bernart was een van de drie kanshebbers op de shortlist. Helaas ging Bernart niet met de prijs naar huis, maar Uitgeverij Palmslag wilde haar roman alsnog heel graag uitbrengen.

Vincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden op met maar één doel: zijn broer vinden. Hij begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste zonder hoofd, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.

 • Auteur: Sandra Bernart
 • Taal: Nederlands
 • 232 pagina’s
 • Uitgeverij: Palmslag
 • November 2015
 • Genre: roman
 • ISBN: 9491773372

Vincent is een slimme jongen en hij leidt het leven dat van hem wordt verwacht. Hij heeft een leuke vriendin en binnenkort gaan ze trouwen. Ondanks dat hij van deze gelukkige periode zou moeten genieten, staat zijn wereld op zijn kop wanneer hij een foto van Menno in een reisgids denkt te zien. Vincent raakt helemaal in de ban van de mogelijkheid dat zijn broer nog leeft en niets of niemand kan hem in zijn zoektocht tegenhouden.  Menno was altijd de wilde van de twee en stiekem was Vincent jaloers op hem. Wanneer Menno vermist raakt en de dagen verstrijken, moet de familie accepteren dat Menno waarschijnlijk niet meer leeft. Als lezer blijf je je gedurende het verhaal afvragen of het écht mogelijk is dat Menno nog leeft en ergens in Peniscola rondloopt. Waarom heeft hij dan nooit contact gezocht met zijn familie? Dit mysterieuze aspect, net als de komische fragmenten, zorgen dat er veel vaart in het verhaal zit en het fijn wegleest.

Naast de zoektocht naar Menno, staan ook de zoektocht naar jezelf en eigen geluk centraal in dit verhaal. Voor reisthema’s heb ik altijd een zwak, dus ik vond het heerlijk dat ik met hoofdpersoon Vincent mee op reis mocht naar Spanje. Het kleine, toeristische plaatsje Peniscola werd ontzettend beeldend beschreven en het kan niet anders dan dat straatartieste Rosana, waar en in welke vorm dan ook, echt moet bestaan.

Ik zag Menno is een tragikomische roman die ik zeker zou aanraden. De komische fragmenten zorgen ervoor dat het verhaal nooit te zwaar wordt en als lezer wordt je meegezogen in de zoektocht van Vincent naar zijn broer. Het verhaal is heel origineel en de zoektocht naar identiteit en geluk is erg herkenbaar.

Ben jij benieuwd geworden naar Ik zag Menno?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_565c5bbcbbd9e_selected-products” products=”9200000050670916″ name=”Ik zag Menno” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Sandra Bernart 3 december 2015 at 12:36

  Dankjewel voor je mooie woorden, Nynke-Boudien!

 • Leave a Reply

  *