Recensies

Review: Kalf – Myrthe van der Meer

Kalf is de eerste roman van Myrthe van der Meer. Na het lezen van PAAZ, een semi-autobiografisch verhaal over een manisch depressieve vrouw die wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek, was ik erg benieuwd naar meer leesmateriaal van Myrthe. Kalf gaat over Onno en Jurgen Kapteijns, grootvader en kleinzoon, die elkaar tot op het bot verafschuwen. Onno en Jurgen zijn beide bekend in de acteer- en theaterwereld. Onno vertrok 60 jaar geleden naar Amerika om het te maken in Hollywood. Jurgen heeft net een Gouden Kalf gewonnen voor zijn rol in een theaterstuk. Onno en Jurgen hebben elkaar nog nooit ontmoet en hopen dit zo te houden. Dan keert Onno onverwacht terug naar Nederland en worden grootvader en kleinzoon veroordeeld tot een laatste roadtrip, samen. Ik hou heel erg van het roadtrip-thema en heb dit boek met veel plezier uitgelezen.

  • Auteur: Myrthe van der Meer
  • Nederlands
  • 320 pagina’s
  • The House of Books
  • Oktober 2013

In Kalf spelen veel thema’s een belangrijke rol: liefde, vriendschap, familie, geluk en de dood. Onno en Jurgen zijn familie, maar hebben totaal geen band met elkaar. De auteur weet op een humorvolle manier, de zoektocht naar geluk en een familieband te beschrijven. Wel blijven de personages in het boek erg vlak, er zit weinig diepgang in hun emoties en persoonlijkheden. Ondanks dat werd ik wel meegesleept door het verhaal. Het blijkt dat Onno niet langer mee heeft te leven en hij heeft zijn begrafenis alvast gepland. Hij heeft echter nog een aantal punten op zijn “bucketlist” staan, die hij nog wil doen in zijn leven. De dood wordt altijd beschreven als duister en verdrietig, maar in Kalf wordt de dood beschreven als iets luchtigs dat nu eenmaal bij het leven hoort. De ruzie tussen Jurgen en Onno wordt breed uitgemeten, tot een punt waarop je je als lezer afvraagt of het ooit goed zal komen tussen de twee. Als lezer hoop je op een goede afloop, maar ik kan alvast verklappen dat dat valse hoop is. Gaandeweg het verhaal begint op te vallen dat Jurgen veel last heeft van hoofdpijn, maar dit wordt zo subtiel genoemd, dat je als lezer daar weinig bij stil staat. Toch is dit uiteindelijk erg belangrijk voor de afloop van het verhaal. Het eind van het boek maakt het vooral een erg sterk verhaal, met een onverwachte plotwending. Ik ben fan van Myrthe van der Meer en zal ook haar toekomstige boeken gaan lezen.

Kalf van Myrthe van der Meer is voor 18,95 te koop bij Bol.com.

[bol_product_links block_id=”bol_54d91efe8aa43_selected-products” products=”9200000015511638″ name=”Kalf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*