Recensies

Review: Looking For Alaska – John Green

Looking For Alaska is geschreven door Young Adult auteur John Green. Deze auteur is wereldwijd bekend geworden na het schrijven van het prachtige boek The Fault In Our Stars. Ik vond dat boek zo mooi en bijzonder, dat ik besloot meer boeken van deze auteur te lezen. Looking For Alaska las ik binnen twee dagen uit. Benieuwd of dit verhaal aan dat in The Fault In Our Stars kan tippen? Lees dan snel verder.

 • Auteur: John Green
 • Engels
 • 271 pagina’s
 • Harper Collins UK
 • Februari 2013

Looking For Alaska draait om Miles Halter, die gefascineerd is door Beroemde Laatste Woorden van bekende grootheden. Geïnspireerd door de laatste woorden van de Franse dichter Rabelais gaat hij op zoek naar een “Groot Misschien”. Hij besluit zich in te schrijven voor een kostschool in Alabama. Eenmaal daar aangekomen, sluit hij vriendschappen met zijn kamergenoot Chip en de knappe Alaska. Miles valt als een blok voor Alaska. Op een avond vertelt Alaska in paniek aan Miles dat ze het schoolterrein zo snel mogelijk moet verlaten. Nadat Alaska is verdwenen doet Miles er alles aan om haar te vinden. Het verhaal in Looking For Alaska is in twee delen gesplitst: “before” en “after”. Gaandeweg kom je er als lezer achter waarom er voor deze tweedeling is gekozen.

Ik las dit boek in het Engels, zoals ik alle boeken van John Green graag lees. De auteur heeft zo’n bijzonder mooie schrijfstijl, waardoor de Nederlandse vertaling hier hoe dan ook niet aan kan tippen. Ik las eerder Paper Towns en The Fault In Our Stars van John Green. Looking For Alaska is naar mijn mening minder intens en meeslepend dan de andere twee boeken. Het plot lijkt enigszins op dat van Paper Towns, in beide boeken draait het om een zoektocht van een hopeloos verliefde en ietwat nerderige jongen die wanhopig op zoek is naar een meisje. Toch loopt het verhaal in Looking For Alaska heel anders. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de afloop na tweederde van het boek al zag aankomen. Wat dat betreft vond ik het verhaal enigszins voorspelbaar, maar dat maakt het boek niet minder sterk.

John Green maakt filmpjes voor YouTube en in een van zijn filmpjes vertelt hij dat het verhaal in Looking For Alaska is geïnspireerd op zijn eigen tijd in het internaat. De gebeurtenissen in het boek zijn grotendeels waargebeurd, wat erg heftig is. Looking For Alaska is een ontroerend boek, met veel humoristische fragmenten. In het boek staan de thema’s geluk, vriendschap, verliefdheid en volwassen worden centraal. Als lezer word je aan het denken gezet over je eigen “Grote Misschien”.

Looking For Alaska in Engelse uitvoering is voor €10,99 te koop bij Bol.com. De Nederlandse vertaling genaamd Het Grote Misschien is op Bol.com verkrijgbaar voor €18,95.

[bol_product_links block_id=”bol_54d91f4c3e78d_selected-products” products=”9200000010945963,9200000029979332″ name=”Looking for Alaska” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Loranne 1 maart 2015 at 08:50

  Ik houd zo erg van dit boek <3 Ik vind deze juist veel beter dan tfios en Paper Towns (die vond ik echt stom). Wel grappig, want lfa was het eerste boek van John Green, en met elk boek vond ik het verhaal minder leuk worden, omdat hij nu al een aantal keer hetzelfde boek heeft geschreven. An Abundance of Katherines is ook dezelfde formule namelijk.

 • Leave a Reply

  *