Recensies

Review: De man die probeerde de Dood te slim af te zijn – Jan Herman Brinks

Ik vind het altijd erg leuk en bijzonder wanneer een auteur mij zelf benaderd om een boek van hem of haar te lezen en reviewen. Vaak zijn dit auteurs die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek en die geef ik graag een plekje op mijn blog. Vandaag review ik de novelle De man die probeerde de Dood te slim af te zijn van Jan Herman Brinks.

De dichter Waldemar heeft zich, aanvankelijk helemaal tegen zijn zin, door Marianne laten veroveren. Algauw ontwikkelt zich een stormachtige romance tussen beiden. Waldemar meent dat Marianne de enige vrouw in zijn leven is die Waarheid net zo weet te waarderen als hijzelf. Maar hen is slechts weinig tijd gegund. Als Marianne hoort dat ze bloedkanker heeft en terminaal is, blijkt ze dit bericht nogal stoïcijns op te nemen. Waldemar echter is ontdaan en stelt voor samen uit het leven te stappen. Dit moment, dat in de lievelingskerk van Marianne moet plaatsvinden, verloopt echter heel anders dan gepland. Nadat Marianne de daad bij het woord heeft gevoegd, zit Waldemar als verstijfd naast haar. Hij durft niet verder te gaan en raakt vreselijk overstuur. Langzaam glijdt hij weg in een onbekende wereld.

  • Auteur: Jan Herman Brinks
  • Taal: Nederlands
  • 154 pagina’s
  • Uitgeverij: Aspekt B.V.
  • Augustus 2015
  • Genre: literatuur
  • ISBN: 9461537999

De man die probeerde de Dood te slim af te zijn is een heel bijzonder boek, met zowel een realistische als een magische insteek. Wat ik erg leuk vond was dat het verhaal zich afspeelt in Groningen. Natuurgebied de Onlanden komt voorbij, waar ik wel eens heb hardgelopen en ook Westerhaven wordt genoemd, een plek waar mijn werk zich op steenworp afstand van bevind. De mysterieuze, maar romantische dichter Waldemar ontmoet de wilde Marianne. Ook al kunnen hun karakters niet meer van elkaar verschillen, ze vallen als een blok voor elkaar. Dan krijgt Marianne verschrikkelijk nieuws, ze is terminaal ziek. Waldemar besluit dat hij niet zonder Marianne wil leven, dus ze besluiten er samen een einde aan te maken. Wanneer het moment daar is, krabbelt Waldemar terug. Wil hij wel dood? Al snel krijgt hij spijt en dan gebeuren er opeens hele rare dingen in zijn leven. Er komen verschillende mensen op zijn pad, die hij nooit eerder heeft gezien, maar die wel dingen over hem lijken te weten. Vervolgens maakt Waldemar een reis naar een soort rijk voor de doden. Daar komt hij Marianne weer tegen en ze verzoenen zich. Ze gaan op zoek naar een mogelijkheid om terug te keren naar de wereld van de levenden. Dat is nooit eerder iemand gelukt, maar door een prachtig mooi gedicht van Waldemar krijgen ze informatie die ze kan helpen om uit het dodenrijk te kunnen ontsnappen.

De schrijfstijl van de auteur is enigszins ouderwets, maar de zinnen zijn prachtig geschreven waardoor het verhaal fijn wegleest. Ik moest en zou weten of het Waldemar en Marianne zou lukken om terug te keren naar aarde en daar nog lang en gelukkig verder te kunnen leven. Wellicht was dit een te hoopvolle gedacht, de titel is niet voor niets ‘De man die probeerde de Dood te slim af te zijn’………

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*