Recensies

Review: Nachtdienst – Anya Koek

Nachtdienst is de debuutroman van Anya Koek, scenarioschrijfster voor de serie SpangaS. Aan de auteur werd gevraagd om een doktersman te schrijven á lade Amerikaanse ziekenhuisserie Grey’s Anatomy, met kenmerken van de bekende bouquetromannetjes. Ik ben groot fan van Grey’s Anatomy, dus ik was erg benieuwd naar Nachtdienst. Twee weken geleden was ik aanwezig bij de workshop Scenario Schrijven bij Boekerij Meulenhoff in Amsterdam en na afloop kreeg ik het boek, gesigneerd door Anya Koek, mee naar huis.

In Nachtdienst staat ziekenhuis Roderijck Veste centraal. Onder leiding van directeur Boudewijn vormen internist Ava, ambulancebroeder Stef, cardioloog David, verpleegkundige Lonneke en co-assistent Roelof er een hecht team dat met de meest uiteenlopende uitdagingen te maken krijgt.Kan Ava Stefs onverwachte promotie verkroppen? Lukt het Boudewijn om de verleiding van een affaire met een collega te weerstaan? En weet Lonneke David ervan te overtuigen dat zij de ware voor hem is?

DSC_0237

 • Auteur: Anya Koek
 • Taal: Nederlands
 • 352 pagina’s
 • Uitgever: Boekerij
 • Januari 2015
 • Genre: Doktersroman
 • ISBN: 9022565033

In Nachtdienst spelen medische situaties een grote rol, maar ook hebben bovengenoemde doktoren en verplegers een privéleven met ups en downs. Ik heb altijd al een zwak gehad voor films en series waarin het ziekenhuisleven centraal staat. Ik vond het dan ook erg leuk dat er verschillende fragmenten in het boek zaten waarin patiënten, met hun ziektes en syndromen voorbij kwamen. Het is duidelijk dat de auteur veel research heeft gedaan voor het schrijven van dit boek.

De verhaallijnen lopen kriskras door elkaar heen, zonder dat het verwarrend wordt. In het begin vond ik het lastig om alle karakters uit elkaar te houden, maar na een aantal hoofdstukken zat ik helemaal in het verhaal. Erg knap dat je als auteur zoveel personages evenveel aandacht kunt geven in een verhaal. Je kunt ook duidelijk merken dat de auteur als scenario schrijfster heel veel ervaring heeft met verschillende karakters en verhaallijnen.

Wat ik erg goed van de auteur vind, is dat ze maatschappelijke thema’s niet uit de weg gaat. Zo komen kindermishandeling, euthanasie, mishandeling van ambulancebroeders en mantelzorg voorbij. Ook de vreselijke ziekte ALS speelt een grote rol in het verhaal. Wat ik echt hilarisch vond, is dat de auteur ook de 50 tinten grijs hype noemt in het verhaal, er zijn namelijk verschillende patiënten op de eerste hulp terecht gekomen waarbij een romantische avond fout is gelopen.

Mijn enige puntje van kritiek is dat ik als lezer niet echt een emotionele band met de personages heb kunnen krijgen. Voor mij bleven de karakters, op verpleegster Lonneke na, vrij oppervlakkig. Ik begrijp dat het lastig is om alle personages evenveel aandacht te geven in een boek, zeker wanneer een verhaal niet één, maar zes hoofdpersonen kent. De verhaallijnen daarentegen vond ik erg sterk en zeker niet zo voorspelbaar als in de bekende bouquetromannetjes.

Tijdens de workshop Scenario Schrijven, liet Anya doorschemeren dat ze wellicht een vervolg op Nachtdienst zal schrijven. Ik ben in elk geval erg enthousiast over haar debuutroman en zou zeker meer van haar willen lezen.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_551804d740aa4_selected-products” products=”9200000030134790,9200000030208929″ name=”Nachtdienst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Eveline 27 maart 2015 at 15:30

  Ik vind het boek er ontzettend aantrekkelijk uitzien, maar ik hou er niet van als een boek vanuit heel veel personages geschreven is. Ik weet dan ook niet of ik dit boek ooit zal lezen.

 • Leave a Reply

  *