Recensies

Review: Niet te filmen – Sophie Kinsella + WINACTIE

Al jaren ben ik groot fan van de boeken van Sophie Kinsella, wat mij betreft is zij de ultieme chicklit-koningin. Ook haar ‘serieuzere’ romans onder het pseudoniem Madeleine Wickham lees ik trouw. Sophie Kinsella heeft zich nu echter op compleet nieuw terrein begeven: ze heeft namelijk een Young Adult boek geschreven. Natuurlijk was ik ontzettend benieuwd naar dit boek genaamd Niet te filmen en ik was dan ook erg blij dat ik mee mocht doen aan de Blogtour, georganiseerd door uitgeverij Moon.

Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar. Audrey kan met hem over haar angsten praten zoals ze dat nog nooit met iemand anders heeft kunnen doen.

 • Auteur: Sophie Kinsella
 • Taal: Nederlands
 • 280 pagina’s
 • Uitgeverij: Moon
 • juli 2015
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9044347373

Audrey draagt dagelijks een zonnebril en durft haar huis niet meer uit. De enige reden waar ze haar huis voor verlaat is dokter Sarah, een psychologe die Audrey helpt om van haar angsten af te komen. Op een dag krijgt Audrey de opdracht mee om haar dagelijkse leven vast te leggen met een camera. Audrey pakt deze opdracht met beide handen aan en filmt gesprekken tussen haar ouders (hilarisch!), haar gameverslaafde broer Frank en kleine broertje Felix. Op een dag is Linus, een vriend van Frank, op bezoek en voor het eerst durft Audrey uit haar schulp te krijgen, met hulp van deze Linus.

Ten eerste was de bekende schrijfstijl van Sophie Kinsella duidelijk herkenbaar. Ik hou van haar beschrijvende zinnen en woordkeuze. De auteur kan fragmenten op zo’n beeldende en humoristische manier beschrijven, zoals bijvoorbeeld de omschrijving van haar familieleden. Ondanks dat ik in het begin wat moeilijk in het verhaal kon komen, ik vond het boek namelijk wat traag op gang komen, was ik halverwege echt verkocht. Het verhaal wordt in en soort dagboekvorm door de hoofdpersoon verteld, waardoor je je heel goed kunt inleven in Audrey. Wat is Audrey een wijs meisje dat je alle geluk van de wereld toewenst. De opbloeiende relatie tussen haar en Linus wordt op zo’n lieve en aandoenlijke manier beschreven.

Audrey is pas 14 jaar, maar maakt een enorme groei door in het verhaal en komt volwassener over dan andere door bedachte Sophie Kinsella-personages. De auteur heeft met dit boek een kijkje gegeven in het hoofd van een meisje met een angststoornis. Het verhaal wordt op een zeer realistische manier verteld, waarbij er aandacht wordt gevraagd voor heftige, actuele thema’s als als pesten en depressie. Toch is Niet te filmen geen zwaar verhaal, maar juist optimistisch en humoristisch. Het boek is ook zeker geschikt voor volwassenen en wellicht geeft het ouders een andere kijk op de opvoeding van hun kinderen.

Ben je na het lezen van deze recensie benieuwd geworden naar dit boek van Sophie Kinsella? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag in samenwerking met uitgeverij Moon een exemplaar weggeven. Wat moet je hiervoor doen?

– Volg mijn blog via Bloglovin
– Laat hieronder een reactie achter

Meedoen kan t/m donderdag 6 augustus. Ik zal via e-mail contact opnemen met de winnaar. Succes!

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Monica 1 augustus 2015 at 13:23

  aaaaah! Ik doe mee! Lijkt me super leuk boek!

  Ik volg je op bloglovin (Monica Haak) en heb de post gesaved XXX

 • Reply Anika 1 augustus 2015 at 22:19

  Ik zou dit boek graag voor mijn zusje willen winnen! Ik volg je op bloglovin onder de naam anikakui 🙂

 • Reply Marcia 2 augustus 2015 at 13:54

  Ik doe graag mee met deze winactie! Ik volg je al op bloglovin 🙂

 • Reply Renée 2 augustus 2015 at 16:36

  Ik doe mee, lijkt me een heel leuk boek!

 • Reply Debbie 2 augustus 2015 at 16:49

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee 🙂

 • Reply Laure 2 augustus 2015 at 20:48

  Voor mij is Sophie Kinsella ook de ultieme chicklit koningin! Ik heb de meeste van haar boeken gelezen en ben dan ook erg benieuwd naar haar eerste young-adult boek, de cover ziet er alvast erg leuk uit!

 • Reply Esmee 4 augustus 2015 at 13:38

  Ik volg je al op bloglovin’ 😉

  Ik doe mee met deze winactie omdat ik erg benieuwd naar ben, mede dankzij alle recensies die al verschenen zijn. Allemaal zo positief! Het leek mij een moeilijk onderwerp over depressie, maar jij geeft aan dat het niet een moeilijk boek is, maar juist optimistisch. Dat maakt mij heel nieuwsgierig!

 • Reply Ingrid 4 augustus 2015 at 17:30

  Ik volg je op bloglovin 🙂
  Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Zeker omdat ik zo veel positieve recensies gelezen heb maar ook omdat ik het leven met een angststoornis herken. Dit is het eerste boek dat ik tegenkom die dit onderwerp behandeld en dat maakt mij erg nieuwsgierig!

 • Reply Linda Smeets 5 augustus 2015 at 01:48

  Ik ben reuze benieuwd naar dit boek! ? Dit zou een leuk verjaardagscadeau zijn! Ik volg je op Bloglovin.

 • Reply Ilona 5 augustus 2015 at 13:49

  Jaaaaa, die wil ik graag winnen!!! Ik moet nu al 6 weken rust houden om niet te vroeg te bevallen. Ik verslind boeken, maar er komt een einde aan de stapel! Sophie kinsella is een van mijn favoriete schrijfsters als ik de boeken zelf niet heb, dan leen ik ze van mijn schoonzus!

 • Leave a Reply

  *