Recensies

Review: Niets te verbergen – Aglaia Bouma

Een tijdje geleden vroeg Uitgeverij LetterRijn aan mij of ik interesse had om een roman te lezen over het thema privacy, dat onder de aandacht wordt gebracht met humor, seks en spanning. Natuurlijk had ik interesse en ik kreeg de roman Niets te verbergen van Aglaia Bouma opgestuurd. Privacy (en het scheiden ervan), sociale controle, afluisterpraktijken en de invloed van de overheid zijn onderwerpen die hedendaags regelmatig in het nieuws zijn, dus ik was dan ook erg benieuwd naar een roman dat deze onderwerpen aankaart.

In Niets te verbergen probeert prostituee Maud zich staande te houden in het Nederland van de nabije toekomst, wanneer alle persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen in een elektronisch burgerdossier. Dat betekent dat je geen echte privacy meer hebt en je vrijheid wordt beknot, maar het moet het leven ook een stuk gemakkelijker en veiliger maken. Maud heeft er geen probleem mee dat overheid en bedrijfsleven bijna alles over haar weten. Zij heeft niets te verbergen en dus ook niets te vrezen. Of lijkt dat alleen maar zo?

  • Auteur: Aglaia Bouma
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: LetterRijn
  • April 2015
  • Genre: roman
  • ISBN: 9491875132

Het verhaal speelt zich af in een dystopie, een denkbeeldige samenleving met enkel negatieve kenmerken, waar je absoluut niet in zou willen leven. Hier moest ik in het begin even aan wennen, want het is een roman waarin volwassenen de hoofdrol spelen. Ik heb voornamelijk Young Adult boeken gelezen waarin jongere hoofdpersonen moesten zien te overleven in een toekomstige wereld (The Hunger Games, Divergent, Maze Runner etc.). Het verhaal wordt zeer realistisch weergegeven, waardoor het zich best zou kunnen afspelen in het toekomstige Nederland. In het verhaal is Amerika verloren gegaan en veel Amerikanen zijn naar Nederland gevlucht. Maud heeft George,  een illegale Amerikaan in huis genomen, die ze verborgen houdt voor de staat.

Aglaia Bouma schetst een heftig voorbeeld over het schenden van privacy en de grote invloed van de staat. Hoofdrolspeelster Maud blijft maar suggereren dat ze ‘niets te verbergen heeft’, maar is dat wel zo? Als Maud een nieuwe identiteit en een smartphone voor haar huisgenoot George wil bemachtigen en daarnaast, om haar zus te helpen, een smartphone wil hacken, zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die Maud in groot gevaar brengen. Het lijkt me vreselijk om in een wereld te liggen waarin je over alles wat je doet verantwoord moet afleggen aan de staat en dat deze meekijkt bij alles wat je doet. Toch lijkt het recht op privacy steeds vaker geschonden. Afluisterpraktijken via de telefoon zijn steeds vaker in het nieuws en het wordt aangeraden om jezelf te beschermen tegen voyeuristische webcam-hackers door een sticker over de camera van je laptop of tablet te plakken.

Niets te verbergen is een unieke roman, ik heb nooit eerder zo’n soort verhaal gelezen. Het verhaal is erg vlot geschreven, het lijkt net alsof de auteur het verhaal op persoonlijke manier aan de lezer vertelt. Het heftige verhaal is met een vleugje humor geschreven, waardoor het nooit te zwaar wordt. Laat je zeker niet misleiden door de kaft van het boek en het beroep van hoofdrolspeelster Maud. Het verhaal gaat over privacy, digitalisering en de invloed van de staat en niet over prostitutie. Aanrader!

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_553cffb508050_selected-products” products=”9200000039410319,9200000040436951″ name=”Niets te verbergen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*