Recensies

Review: Nieuwe Buren – Saskia Noort

Nieuwe Buren is een thriller van Saskia Noort. Normaal gesproken lees ik geen thrillers, omdat ik er gewoon niet echt van hou. Nieuwe Buren ben ik gaan lezen, naar aanleiding van de televisieserie die ervan is gemaakt op RTL 4. De serie vond ik ontzettend goed en spannend. Wanneer ik een verfilming van een boek heb gezien, moet ik daarna ook altijd het boek lezen, omdat boeken vaak een stuk uitgebreider zijn en meer diepgang bevatten. Daar hou ik van. Nieuwe Buren las ik als e-book op mijn telefoon. Dat was een geheel nieuwe ervaring, maar zeker voor herhaling vatbaar. Let op: heb je het boek niet gelezen en de televisieserie op RTL4 ook niet gezien, dan kan deze review spoilers bevatten!

  • Auteur: Saskia Noort
  • Taal: Nederlands
  • 248 pagina’s
  • Uitgever: Anthos
  • November 2006
  • ISBN: 9041409696
  • Genre: Thriller

Nieuwe buren draait om Eva, kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, die van hartje Amsterdam naar een pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder, net buiten Amsterdam verhuizen. Het stel heeft net hun dochtertje Lieve verloren, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Eva is zwanger geraakt van een spermadonor, omdat Peter zelf nooit een kind zal kunnen geven aan Eva. Peter is hier doodongelukkig om, net als Eva. Eva probeert dit feit een plekje te geven, maar heeft het er enorm moeilijk mee. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: Steef, Rebecca en hun zoontje Sem. Steef is politieagent en zijn vrouw is thuiskapster. Al snel komen Eva en Peter erachter dat hun buren er wel een heel speciale levensstijl op na houden: ze zijn namelijk swingers. Door hun nieuwe vriendschap met Rebecca en Steef verleggen Eva en Peter hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg meer terug is. 

Nieuwe Buren is naar mijn mening een ontzettend spannend, meeslepend en provocerend boek. Seks, drugs, partnerruil zijn onderwerpen die uitgebreid aan bod komen. Daar moet je van houden. Ik heb zelf niet zo’n ruige levensstijl, maar ik vind het wel interessant om erover te lezen en wat seks, drugs en rock&roll met mensen kan doen.  Wat een beetje verwarrend kan zijn, is dat het verhaal zowel vanuit Peter als Eva wordt verteld, waardoor je soms even goed moet schakelen om door te hebben wiens gedachten je nu leest.

Ik heb het boek na het zien van de televisieserie gelezen en dan ga je toch een vergelijking maken. Na het lezen van het eerste hoofdstuk, kom je er al achter dat het verhaal in het boek anders gaat eindigen dan in de televisieserie. In de serie zijn Eva’s ouders zwaargelovig en is Eva dus enorm streng opgevoed. In het boek zijn de ouders van Eva gescheiden en geloof komt niet voor in het verhaal. Wat ik zo fijn vond aan het boek, is dat er veel meer wordt verteld over de medische molen waarin Eva en Peter zijn beland om een kindje te krijgen. In de serie kwam voor mij niet duidelijk naar voren hoe ongelukkig Eva eigenlijk was, zo ongelukkig dat ze er al tijden over na dacht om Peter te verlaten. De “finale” van het boek speelt zich af in bungalowpark de Kempervennen. De spanning wordt al in het begin van het boek enorm opgebouwd, omdat je in hoofdstuk 1 de cliffhanger al krijgt te lezen. Als lezer wordt je door de opbouw van het boek en de spannende schrijfstijl enorm meegesleept in het verhaal. Ik vind het plot van Nieuwe Buren ijzersterk en ondanks het open einde, hield ik geen onbevredigd gevoel over nadat ik het boek had uitgelezen.

Ik ben enorm enthousiast over dit boek, ook al wijkt het enorm al van de televisieserie. Ik ben zeker van plan om meer boeken van Saskia Noort te gaan lezen. Wie weet ga ik steeds meer thrillers lezen en ga ik zelfs een beetje van het genre houden..

Benieuwd naar de televisieserie? Hier kun je de afleveringen terugkijken.

Bron afbeelding: Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_54d9216fe864a_selected-products” products=”1001004004702718″ name=”Nieuwe Buren” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*