Recensies

Review: Schitterende Ruïnes – Jess Walter

Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel. Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.

 • Auteur: Jess Walter
 • Taal: Nederlands
 • Uitgeverij Marmer Boeken BV
 • april 2015
 • Genre: roman
 • ISBN: 9460681581

Ik las Schitterende ruïnes tijdens mijn vakantie op Fuerteventura. Het bleek ook echt de perfecte vakantieliteratuur te zijn, want wat heb ik genoten van deze roman van Jess Walter. Het verhaal is zo mooi opgebouwd en goed uitgewerkt, de zinnen zijn prachtig geformuleerd en je kunt merken dat de auteur heel veel aandacht heeft besteed aan het beschrijven van de setting. De auteur heeft er uiteindelijk vijftien jaar over gedaan om dit boek te schrijven en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit is een van de betere romans die ik de laatste tijd heb gelezen en waande me echt even in Italië.

In het verhaal wordt de liefdesgeschiedenis van de Italiaans Pasquale Tursi en de Amerikaanse filmster Dee Moray verteld. Zij hebben elkaar in 1962 onder tragische omstandigheden ontmoet in het Italiaanse vissersplaatsje Porto Vergogna. Pasquale is de eigenaar van het hotel ‘Redelijk Uitzicht’, een fictief dorpje in de Italiaanse Cinque Terre. Op het eerste gezicht hebben de twee niets gemeen, maar Dee blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en Pasquele lijkt haar op een bepaalde manier te kunnen steunen. Uiteindelijk scheiden hun wegen en pas na vijftig jaar zien zij elkaar weer en dan blijkt ze nog steeds heel erg veel voor elkaar voelen.

Gaandeweg het verhaal maken we kennis met verschillende personages, waarvan hun levens en verhaallijnen zich op een bepaald moment zich verweven. Naast Italië, speelt het verhaal zich voor een groot deel af in Hollywood, met alle clichés en overdrevenheid van dien. Toch voelt het verhaal nooit nep of over-the-top aan. Wat mij betreft verdient Schitterende ruïnes het echt om meer bekendheid te krijgen, het is perfecte literatuur om mee te nemen op vakantie of om je tijdens een regenachtige dag eventjes in het warme, romantische Italië te wanen.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_573a1513abcc3_selected-products” products=”9200000021756828″ name=”Schitterende ruines” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Chantal 29 mei 2016 at 13:16

  ‘Schitterende ruïnes’ is een van de mooiste romans die ik gelezen heb. Inderdaad een goede aanrader voor tijdens de vakantie.

 • Reply Marloes 8 juni 2016 at 20:53

  Ik heb hem toevallig vandaag gekocht omdat ik op de trein moest wachten en mijn e-reader vergeten was. Mijn eerste indruk is positief, fijn om te lezen dat jij het een mooi boek vindt!

 • Leave a Reply

  *