Recensies

Review: Sky – Ellen Rina – Link

Ellen Lina – Rink werd geboren in Arnhem (1983). Na de middelbare school volgde ze de PABO en werd ze docente op een basisschool. Vanwege het werk van haar man, die piloot is, woont ze sinds enige jaren in Willemstad op Curaçao. Ze heeft twee zoontjes, Lewis en Miles. In 2011 kwam haar debuutroman Vasthouden! uit, gevolgd door Ooit zal ik je weer zien (2013). In november van dit jaar verschijnt haar nieuwste roman Sky. Ik doe mee aan de Blogtour rondom Sky en vandaag vertel ik iets meer over het ontstaan van deze roman en natuurlijk vertel ik ook wat ik van het boek vond.

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was. Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is, Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

 • Auteur: Ellen Lina – Rink
 • Taal: Nederlands
 • Uitgeverij: Ellessy
 • Oktober 2015
 • Genre: roman
 • ISBN: 9086602967

De andere boeken van Ellen Lina – Rink heb ik niet gelezen, dus voor mij was Sky een eerste kennismaking met deze auteur. Ik kan gelijk al verklappen dat ik het een heel mooi boek vond. Sky wordt omschreven als een liefdesroman, maar het is zoveel meer. Het verhaal bestaat uit hoofdstukken die zich afspelen in het verleden en in het heden. Gaandeweg het verhaal kom je erachter waardoor Julian Elisa en Sky heeft verlaten en waarom hij nooit meer iets van zich heeft laten horen. Tijdens het lezen van de grote ontknoping dacht ik wel: “jemig Julian, als dat de reden is waarom je bent weggegaan, waarom ben je dan niet ontzettend boos geworden of heb je niet om uitleg gevraagd?” Het is duidelijk dat zowel Julian als Elisa hun geschiedenis met elkaar nooit achter zich hebben kunnen laten, dus het is zonde dat ze al die jaren hebben verspild.

De psychologische lading in het boek sprak mij heel erg aan. Ik wil eigenlijk niet teveel van de verhaallijn verklappen, maar de problemen waar Sky mee worstelt kennen een actueel thema. Ik vind het knap dat de auteur op deze manier aandacht heeft gegeven aan dit onderwerp. Als je als ouder zijn dit boek leest, dan kun je wellicht in de toekomst signalen van je eigen puberdochter opvangen en een soortgelijke situatie voorkomen. Sky is hoogbegaafd en hier heeft ze wel best veel last van. Door klasgenoten wordt ze vaak niet begrepen en zelf weet ze soms ook niet hoe ze daarmee om moet gaan. Voor dit onderwerp heeft Ellen grondig onderzoek gedaan en ook hielp Monique Dijkgraaf haar bij het schrijven van “dit lastige onderdeel van het boek”. Hoogbegaafdheid is natuurlijk een heel erg complex onderwerp en Ellen wilde met Sky wel een realistisch beeld neerzetten.

Hoe heeft Ellen het schrijfproces van Sky eigenlijk zelf ervaren? Het eerste heeft Ellen het uiterlijk van Elisa, Julian en Sky gebaseerd op acteurs. Dit doet ze eigenlijk altijd op deze manier, omdat het voor haar anders erg moeilijk is om hun uiterlijke kenmerken te omschrijven. Vervolgens stond het verhaal in drie weken op papier stond. Daarna begon het herschrijven, schrappen, lezen en herlezen. Na zes weken is het verhaal opgestuurd naar de redacteur. Voor mijn gevoel is dit heel snel, dus Ellen had een zeer duidelijk beeld over hoe ze het verhaal in Sky op papier wilde hebben. Het uiteindelijke redigeerproces heeft bijna een half jaar geduurd. En het resultaat mag er wat mij betreft echt zijn. De kaft vind ik heel erg mooi en past goed bij het verhaal. Mocht je na het lezen van Sky benieuwd zijn hoe het verder gaat met Julian, Elisa en Sky? In Ellen’s volgende roman Crash! (2016) zal een van deze personages voorkomen. Welke? Dat is vooralsnog geheim.

Ben je benieuwd geworden naar Sky? De boekpresentatie vindt op zaterdag 7 november plaats in boekhandel het Colofon in Arnhem. Het evenement begin om 14.00 uur ’s middags en iedereen is welkom.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_561e33f8b5bd5_selected-products” products=”9200000046134382″ name=”Sky” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Viivian 28 oktober 2015 at 16:41

  Ik vind het omslag van dit boek zo mooi, ik denk wel dat ik het graag eens wil proberen!

 • Reply Daniëlle 28 oktober 2015 at 19:27

  Sky lijkt mij een interessant boek, ik zou het wel willen lezen!

 • Leave a Reply

  *