Waarom besluiten mensen hun land te verlaten en ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen? Dat is de vraag waarom het draait in Verbrande levens. Wat bezielt iemand om alles en iedereen achter te laten voor een duistere sprong in het onbekende? De verhalen in deze bundel laten zien dat dit geen onlogische beslissing is van abnormale mensen, maar een logische beslissing van normale mensen onder abnormale omstandigheden. De hoofdpersonages vertellen hun verhaal in de ik-vorm en in eigen woorden. Hierdoor krijgen ze een menselijk gezicht en worden het mensen van vlees en bloed. Net zoals iedereen knopen ze relaties aan, krijgen kinderen, verliezen geliefden, hebben een baan of zoeken naar werk en maken doorlopend keuzes in hun leven. In oktober 2015 is het precies tien jaar geleden dat elf migranten in afwachting van uitzetting uit Nederland, omkwamen bij een felle brand in het cellencomplex van Schiphol-Oost. Naast de titel verwijst ook de opbouw van deze bundel naar die dramatische gebeurtenis. Hij bevat elf verhalen die zich ieder afspelen in of rondom de herkomstlanden van de slachtoffers.
- Auteur: Claudia Biegel
- Taal: Nederlands
- Uitgever: LetterRijn
- oktober 2015
- 104 bladzijden
- Genre: Non fictie
- ISBN: 9491875213
Ik vond Verbrande levens echt een heel bijzonder boek. Het boek bevat verhalen die voor mij een echte eye-opener waren. Je leest bijvoorbeeld het verhaal van een man die altijd onder druk van zijn vader heeft moeten doen wat hij eigenlijk niet wilde. Hij gunt zijn eigen zoon een beter leven, waardoor hij een drastische beslissing maakt. Ook lees je over Anna, een zestienjarig meisje dat zal worden ‘opgestuurd als postorderbruid’. Zelf weet ze nergens iets van af en staat ze dus nog even onbevangen in het leven.
Op dit moment is er sprake van een vluchtelingencrisis in Europa, ook in Nederland. De ontwikkelingen in deze vluchtelingencrisis volgen elkaar zo snel op, dat het soms moeilijk is om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is. Ik vind het lastig om er iets over te schrijven en er een mening over te vormen. Ik vind het erg belangrijk dat deze vluchtelingen zo snel weer hun leven op kunnen pakken, hoe moeilijk dat ook voor ze is. Ze verdienen een dak boven hun hoofd, een warme kachel en een gevulde maag. Op de achterkant van het boek staat een heftige quote van Ernst Ferstl geschreven: ‘Er zijn teveel vluchtelingen, zeggen de mensen. Er zijn te weinig mensen, zeggen de vluchtelingen’. Bedenk je echter goed dat elke vluchteling een naam, familie en achtergrond heeft.
Ik vind LetterRijn bedanken voor het opsturen van dit bijzonde recensie-exemplaar. Ik hoop dat veel mensen dit boek ook willen lezen en hun mening zullen bijstellen over de vele vluchtelingen die in Nederland worden gehuisvest. Verbrande levens verschijnt op 27 oktober.
Liefs,
Nynke-Boudien
[bol_product_links block_id=”bol_561eb2f07e131_selected-products” products=”9200000047159335″ name=”Verbrande levens” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Volg mij op BlogLovin
No Comments