Geen categorie

Review: Voor jou – Jojo Moyes

Jojo Moyes is een auteur die al veel romans op haar naam heeft staan, die allemaal erg worden gewaardeerd. Ik heb twee boeken van haar in de kast staan: Voor jou en Vier plus één. Beide had ik nog niet gelezen, maar vorige week besloot ik aan Voor jou te beginnen.

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

 • Auteur: Jojo Moyes
 • Taal: Nederlands
 • 432 pagina’s
 • Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
 • Juli 2015
 • Genre: Roman
 • ISBN: 9032514857

De levens van Louise en Will konden niet meer van elkaar verschillen. Will leidde een fantastisch leven, hij had een knappe vriendin, een goedbetalende baan, hij was avontuurlijk en sportief. Hij wilde de hele wereld rond reizen, maar een ongeluk maakte een einde aan deze droom. Nu zit hij gedwongen thuis in een rolstoel en kan niet veel meer dan zijn hoofd bewegen. Ook Louisa zit gedwongen thuis, omdat het café waar ze jarenlang heeft gewerkt opeens is gesloten. Louisa weet niet zo goed wat ze met haar leven aan wil, ze heeft geen dromen of passie. Het enige waar ze zich zorgen over maakt is haar familie. Ze woont namelijk met haar opa, vader, moeder, zus en neefje onder één dak en Louisa wordt gezien als de kostwinner. Vandaar dat ze ook besluit om het baantje bij Will aan te nemen.

Will kan maar moeilijk wennen aan zijn nieuwe leven en is diep ongelukkig. Hij heeft zelfs een zelfmoordpoging gedaan en is alle vreugde in zijn leven verloren, totdat Louisa in zijn leven komt. De opboeiende vriendschap tussen Louisa en Will is prachtig beschreven en die leidt natuurlijk tot meer. Daarmee verklap ik niets, dat is alleen al op basis van de kaft al te voorspellen. Halverwege het verhaal kon ik het boek ook echt niet meer wegleggen en moest ik weten hoe het zou aflopen. Het einde vond ik zeer verrassend en eigenlijk ook helemaal niet zo leuk, maar zo gaat het leven nu eenmaal. Zelf kon ik het wel drooghouden, maar ik kan het me goed voorstellen als je een zakdoekje nodig hebt na het uitlezen van het boek.

In het begin kon ik wat moeilijk in het verhaal komen en dat kwam voornamelijk omdat ik me niet zo goed kon inleven in hoofdpersoon Louisa, maar ondanks dat vond ik het verhaal wel heel mooi en aangrijpend. Het plot deed me heel erg denken aan dat van de film Intouchables, een film die ik onwijs goed vond. Waarom ik me niet goed kon inleven in Louisa kan ik moeilijk uitleggen, maar ik voelde geen emotionele connectie met haar. Voor Will had ik daarentegen gelijk een groot zwak, terwijl het verhaal niet eens vanuit zijn standpunt is beschreven. Ik voelde zoveel verdriet en pijn bij hem. Heftige onderwerpen als zelfmoord, verlamming, het verliezen van je baan en geldnood worden door de auteur niet geschuwd, maar worden op bijzondere wijze in het verhaal verwerkt. Het verhaal kent dus veel diepgang, maar zware dialogen worden ook met luchtige humor afgewisseld. Louisa en Will bezitten beide een bijzondere vorm van humor, die je tussen de ontroerende momenten door doet lachen.

Voor jou is absoluut geen standaard liefdesroman of chicklit, maar kent een hele emotionele lading die je niet in de koude kleren gaat zitten. Ik wil zeker meer boeken van deze auteur lezen, want Voor jou heeft mij zeker benieuwd gemaakt naar meer.

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marleen 19 augustus 2015 at 07:29

  Voor Jou van Jojo Moyes is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen! Ik denk dat ik het boek wel drie of vier keer heb herlezen en door jouw recensie wil ik het boek er graag nogmaals bij pakken. Ik heb echt zo zitten huilen bij dit boek!
  Maar het goede nieuws! Er komt een deel 2!!!!

  Vier plus een is ook een mooi boek en het minder bekende Walvisbaai van Jojo Moyes zou je dan eigenlijk ook aan je TBR lijstje moeten toevoegen 😉

 • Reply Lyanne 19 augustus 2015 at 11:37

  Ik vond dit een heerlijk boek! Vooral het einde was echt om te huilen. 😉

 • Leave a Reply

  *