Recensies

Review: Fire Sermon #1: Vuurpreek – Francesca Haig

Tijdens de zomervakantie ontving ik een mailtje van A.W. Bruna met de vraag of ik mee wilde doen aan een Blogtour rondom een nieuwe trilogie met een dystopie-thema. Ik hou heel erg van dit genre, dus natuurlijk wilde ik graag meedoen. Vandaag zal er op een heleboel boekenblogs een recensie online komen over Vuurpreek van Francesca Haig. Ook ik vertel je heel graag wat ik van dit eerste deel uit de Fire Sermon-reeks vond.

Cass en Zach werden tegelijk geboren en ze zullen tegelijk sterven. Een sterke Alfa- en een inferieure Omega-tweelinghelft – het enige wat ze delen is het moment van hun dood. De Omega’s leven in afzondering, door hun familie verstoten zodra hun afwijking duidelijk wordt. Gedwongen om gescheiden te leven, worden ze wreed onderdrukt door hun Alfa-tweelinghelft. De Alfa’s vormen de elite. Zodra hun zwakkere broer of zus is verbannen, zijn ze vrij om een bevoorrecht en veilig leven te leiden zonder dat hun Omega-wederhelft hen in de weg zit. Cass en Zach zijn aan de buitenkant allebei volmaakt: ze hebben geen ontbrekende ledematen, geen zichtbare ‘Omega-mutatie’. Maar Cass heeft een geheim, en niets zal Zach tegenhouden om dat te ontsluieren. Ze hebben beiden het vermogen om de wereld te veranderen. De een zal de ander moeten verslaan om zijn eigen toekomstvisie verwezenlijkt te zien worden, maar als ze niet oppassen zullen ze allebei in deze machtsstrijd omkomen.

 • Auteur: Francesca Haig
 • Taal: Nederlands
 • 384 pagina’s
 • Uitgever: Bruna Uitgevers, A.W.
 • Oktober 2015
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9400504772

“Bij Zachs en mijn geboorte hebben onze ouders vast een paar keer opnieuw geteld: armen en benen, vingers en tenen. We waren volmaakt. Toch hadden ze moeite dat te geloven: niemand nam namelijk een loopje met het onderscheid tussen een Alfa en een Omega. Niemand.” Cass heeft haar bijzondere gave lang kunnen volhouden, ze is namelijk een ‘ziener’. Zieners vormen een nog grotere bedreiging voor Alfa’s dan normale Omega’s omdat ze door middel van visoenen en dromen fragmenten uit het verleden of de toekomst te zien krijgen. Deze visioenen hebben ervoor gezocht dat Cass op zoek gaat naar een verborgen eiland, waar een grote groep Omega’s zich schuilhoudt. Tijdens haar zoektocht redt ze een mannelijke Omega die gevangen worden gehouden in een verborgen plek van de Alfa’s. Hij kan zich niets meer herinneren, niet eens zijn naam. Cass besluit hem Kip te noemen en samen gaan ze op zoek naar het verborgen Omega-eiland.

De schrijfstijl vond ik echt heel erg fijn. Het verhaal is heel vlot, maar beeldend geschreven. De stad en de omgeving uit het verhaal werden op een hele mooie manier beschreven, waardoor in de omgeving echt voor me kon zien. Ik ben benieuwd of de verfilming er straks op dezelfde manier uit ziet als ik voor ogen heb. Ondanks dat dit boek het eerste deel is van een trilogie, heeft het boek in zekere zin een einde. Natuurlijk is er ruimte voor een vervolg, ik heb namelijk nog een heleboel vragen. Hoe is de scheiding tussen Omega’s en Alfa’s ontstaan? Waarom kunnen Omega’s geen kinderen krijgen? Wat is nu precies het ‘ervoor’ waar steeds naar wordt gerefereerd?

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat ik me niet zo heel erg emotioneel verbonden voelde met de karakters, ondanks dat ze ouder zijn dan het gemiddelde karakter in een YA boek. Cass is 23 jaar oud, maar haar gedrag doet haar jonger lijken. Dit kan natuurlijk komen omdat ze vier jaar lang opgesloten heeft gezeten en amper daglicht heeft gezien en menselijk contact heeft gehad. De opbloeiende relatie tussen Cass en Kip vond ik daarentegen wel erg en leuk om te lezen. Ze vullen elkaar qua karakter en gedrag erg goed aan.

Vuurpreek is een boek dat je zeker leuk gaat vinden als je houdt van boeken als De Hongerspelen en de Labyrintrenner. Ik kijk met veel plezier uit naar de volgende delen en hoop dan ook wat meer te weten te komen over het ontstaan van de samenleving bestaande uit Omega’s en Alfa’s.

Ben jij benieuwd geworden naar Vuurpreek? A.W. Bruna heeft een een online spel gemaakt, waarbij je je kunt aansluiten bij het verzet tegen de Alfa’s en tevens kans maakt op een exemplaar van Vuurpreek.

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_562670f3e78b0_selected-products” products=”9200000045871813,9200000046447800″ name=”Vuurpreek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daniëlle 21 oktober 2015 at 13:22

  Ik ben nu bezig in het boek, heb het toevallig vorige week ontvangen! Ben pas bij hoofdstuk 2, maar ik hoop heel erg dat ik het boek ook goed ga ervaren!

 • Reply Joost (NerdyGeekyFanboy) 21 oktober 2015 at 20:57

  Phoeh, gelukkig heb jij er ook enorm van genoten 🙂 De meeste recensies hebben juist behoorlijk veel kritiek geleverd op het boek, terwijl ik het juist een geweldig boek vond 🙂

 • Leave a Reply

  *