Recensies

Review: Wonder – R.J. Palacio

Wonder van R.J. Palacio is zo’n boek dat ik al heel lang wilde lezen, maar het kwam er maar niet van. De flaptekst en de cover spreekt me heel erg aan en ik heb er al zoveel goeds over gehoord. Via de blog van Tessa kon ik het boek voor een prikkie overnemen en eindelijk heb ik dit bijzondere boek gelezen.

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken.

 • Auteur: R.J. Palacio
 • Taal: Nederlands
 • 368 pagina’s
 • Querido Kinderboek
 • Februari 2013
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 904511416X

Door zijn ouders wordt Auggie heel erg beschermd opgevoed en heel klein gehouden. Hierdoor is hij sociaal gezien niet erg sterk en durft hij ook niet zo goed naar school. Natuurlijk heeft hij ook een heel groot minderwaardigheidscomplex door zijn uiterlijk, dus de beschermde opvoeding van zijn ouders geeft hem ook niet het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om zo’n spannende eerste schooldag te overleven. De eerste schooldag valt geheel onverwacht best mee en hij weet een paar leuke contacten te leggen. Toch krijgt hij op school nog veel rare blikken van veel scholieren en wordt hij door het merendeel genegeerd. Ondanks de verdrietige toon van het verhaal is Wonder geen zwaar boek.

Wonder is het eerste boek van R.J. Palacio en wat mij betreft heeft deze auteur een fantastisch debuut neergezet. Ik vond Wonder ontroerend, lief, inspirerend en een echte eye-opener. Wat kunnen kinderen intens gemeen en hard naar elkaar toe zijn. Wonder is echt zo’n boek dat door elke leraar op de basisschool voorgelezen zou moeten worden en in de schoolbibliotheek zou moeten staan. De hoofdstukken worden afwisselend vanuit het oogpunt van de verschillende hoofdpersonages verteld. Hierdoor krijgt je ook een kijkje in het leven van de pesters en krijgt het verhaal wat meer lading. Het einde is misschien iets te optimistisch, ik geloof namelijk dat er kinderen zijn die eenzaam blijven gedurende de basis- en middelbareschoolperiode. Toch past het einde wel bij het boek en is het op een of andere manier ook inspirerend en hoopvol. Het verhaal laat een hele mooie boodschap achter: beoordeel mensen op hun innerlijk en nooit op hun uiterlijk.

Heb jij Wonder al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_55f6e51965a8e_selected-products” products=”9200000006380087″ name=”Wonder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Anneke 19 september 2015 at 09:30

  Ik heb dit boek ooit eens in een zomervakantie gelezen en eigenlijk vond ik het een teleurstelling. Ik kan me alleen niet zo goed herinneren waarom.

 • Leave a Reply

  *