Inspiratie

Tips om meer en geconcentreerder te lezen

Wil je graag meer boeken lezen, maar denk je dat je er geen tijd en ruimte voor hebt in je leven omdat je het zo druk hebt? Of lukt het je niet om geconcentreerd te lezen, omdat je constant bent afgeleid door je telefoon en je omgeving? Lees dan zeker mijn tips om meer en geconcentreerder te lezen!

1. Kies het juiste boek bij je stemming. Ben je in een boek begonnen, maar je voelt het niet. Kies een ander boek uit. Tegen je zin in een boek uitlezen zou je niet moeten doen (tenzij het een boek is dat je voor je studie moet lezen natuurlijk).

2. Neem je boek overal mee naartoe. Alle momenten dat je ergens moet wachten kun je je boek erbij pakken. Ook al lees je dan maar twee bladzijden.

3. Kies of creëer je favoriete plek om te lezen. Mijn favoriete leesplek is de slaapkamer. Als ik echt een tijdje wil lezen dan verplaats ik mezelf naar de slaapkamer, ook al is het overdag.

4. Zet in je agenda/planner wanneer je gaat lezen. Plan het in, net als je andere activiteiten.

5. Kies aan het begin van de week de boeken uit die je wilt lezen. Dan sta je niet een half uur voor je boekenkast als je tijd hebt. We kennen allemaal het Netflix syndroom waarbij je blijft scrollen.

6. Kies het beste moment (van de dag) om te lezen. Ben je een ochtend of avondpersoon? Of kun je lezen tijdens je lunch om de dag wat te breken?

7. Maak lezen tot een ontspannen ritueel. Trek iets comfortabels aan, pak iets lekkers te eten en drinken en nestel je op je favoriete leesplek.

8. Leg je telefoon weg tijdens het lezen. Ga helemaal offline, zodat je echt het verhaal ingezogen kunt worden. Leg je telefoon helemaal weg, zodat je hem ook niet in je gezichtsveld hebt. Leg ook je tablet en laptop weg.

9. Zet een leestimer. Als je weet hoeveel tijd je hebt om ongestoord te lezen, zet dan een timer. Gebruik een kookwekker en niet je telefoon, want anders ben je vast weer geneigd om je social media en appjes te checken.

10. Besluit hoeveel bladzijden je wilt lezen op dat moment. Sommige mensen raken afgeleid van zo’n timer en blijven checken hoeveel minuten er nog zijn te gaan. Je kunt ook voor jezelf bepalen: ‘ik wil één hoofdstuk lezen’ of ‘ik wil dit boek uitlezen’.

11. Maak aantekeningen. Houd tijdens het lezen een notitieboekje in de buurt en noteer je ingevingen.

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*