Reviews

Review: Onderweg met Roadie – Thomas Acda

Hij was de helft van het meest beroemde popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller van Onderweg met Roadie met zijn ziel onder zijn arm, en verliest zich in drank en drugs. Als een vriendin hem vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat dé kans op een uitweg. De roadtrip door Amerika wordt een avontuur – hij speelt voor Junkie XL in New York, wordt liefdevol opgevangen door een hippiefamilie en belandt bij een bijzonder concert van Art Garfunkel. Maar vooral is het een reis waarin hij terugblikt op mislukte relaties, het succes en het einde van de samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s en vooral het gevecht tegen zichzelf.

 • Auteur: Thomas Acda
 • Taal: Nederlands
 • 208 pagina’s
 • Lebowski
 • Augustus 2015
 • Genre: Roman
 • ISBN: 9048827930

Ik ben heel blij dat ik van Lebowski Uitgevers een recensie-exemplaar mocht ontvangen van Onderweg met Roadie. Ik lees zelf erg graag boeken met een roadtrip-thema en ik luisterde altijd graag naar Acda en de Munnik. In Onderweg met Roadie gaat de hoofdpersoon, de voormalig zanger van Nederlands bekendste popduo die na 20 jaar samenwerking een punt achter hun samenwerking zetten, op zoek naar zichzelf tijdens zijn reis van Nederland naar Los Angeles. Samen met zijn reisgenoot Roadie, de bejaarde hond van een vriendin, komt hij in de ene na de andere bizarre situatie terecht. En een bizar is het zeker. Het verhaal is erg over de top en bij vlagen onrealistisch, maar dat maakt het zo’n fijn boek. De hoofdpersoon komt in het begin van het verhaal niet zo sympathiek over, hij is erg negatief en praat veel over zijn problemen met drank, drugs en zijn overgewicht. Toch merk je dat er eigenlijk een hele lieve, eenzame man onder die laag vet schuilt. Gaandeweg het verhaal kijkt de hoofdpersoon terug op zijn leven, op de fouten die hij heeft gemaakt, zijn liefdesleven en zijn succes als een bekende zanger. Ook kom je de ware reden te weten waarom hij als volwassen man een beugel draagt. De vriendschap die er tussen Roadie en de hoofdpersoon ontstaat is ontroerend, maar zo leuk om te lezen.

De hoofdstukken zijn kort, waardoor ze lekker weglezen. Het is sowieso een dun boek, dat snelle lezers in een middag zullen uitlezen. Zo blijft de vaart er echter wel in en het verhaal is goed uitgewerkt. Het verrassende einde kwam naar mijn mening wel heel abrupt en had nog wel iets meer uitgediept mogen worden. Toch past dit einde ook wel weer prima bij de setting van het verhaal.

Als echte fan van Adca en de Munnik zal je dit boek absoluut waarderen. Het verhaal is rauw, sarcastisch, met veel humor. Precies zoals Aca ook in zijn theatervoorstellingen naar voren komt. Hoewel Acda beweert dat het boek niet autobiografisch is, zijn er in mijn beleving veel overeenkomsten te vinden met het verhaal van Acda en de Munnik. Nog een reden waarom fans van dit duo het boek zeker kunnen waarderen. Acda heeft bij RTL Late Night wel onthult dat er waargebeurde fragmenten in Onderweg met Roadie zijn verwerkt. De grote vraag is echter: Wat is fictie en wat realiteit? Ook zonder de vergelijking met Acda en de Munnik is het verhaal erg grappig en meeslepend, door de vlotte, levendige schrijfwijze.

Ben jij benieuwd geworden naar Onderweg met Roadie?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Yolande 15 september 2015 at 10:55

  Ik ben zeker benieuwd geworden naar het boek! Op andere blogs heb ik ook al hele positieve recensies gelezen dus ik wil hem nu graag zelf ook lezen!

 • Reply Marieke 17 december 2015 at 13:54

  Ik had veel zin om het te gaan lezen maar ik was ontzettend teleur gesteld. Het is gewoon niet goed. Het lijkt wel of hij het heeft geschreven gedurende een delirium, slordig en warrig.

 • Leave a Reply

  Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  *