Inspiratie

Vaderdag

Vandaag is het zondag 21 juni en dat betekent dat het Vaderdag is. Mijn vader houdt zelf heel erg van lezen, dus voor zijn verjaardag en vaderdag geef ik eigenlijk altijd een boek aan hem cadeau. Vandaag vertel ik iets meer over een aantal boeken die zijn geschreven door vaders, of waarin vaders centraal staan.

De weduwnaar – Kluun
Na de dood van zijn vrouw Carmen, dompelt Stijn zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt. Geconfronteerd met zichzelf – en met zijn dochter – begint Stijn zijn verlies te verwerken en gaat hij op bezoek naar de betekenis van liefde.

De jongen die zijn vader zocht – John Boyne
Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld? Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road…

Die zomer – David Baldacci
Jack Armstrong leidt een gelukkig leven als hij plots te horen krijgt dat hij aan een zeldzame ongeneeslijke ziekte lijdt. Hij heeft nog maar een paar maanden te leven. Vechtend tegen zijn ziekte, thuis in bed, probeert hij afscheid te nemen van zijn gezin. ’s Nachts, wanneer niemand het ziet, schrijft hij afscheidsbrieven aan zijn vrouw Lizzie. Alleen zal Lizzie ze nooit kunnen lezen. Vlak voor kerstmis komt Lizzie om bij een auto-ongeluk en Jack wordt met een onmogelijke situatie geconfronteerd. Wie moet er, terwijl hij zelf op sterven ligt, voor zijn kinderen Michelle, Cory en Jackie zorgen? Niemand van de familie kan alle drie de kinderen in huis nemen en dus worden ze, tegen hun eigen en Jacks zin in, uit elkaar gehaald. Michelle gaat naar haar grootouders, Cory en Jack ieder naar een tante. Ver van elkaar vandaan, ver van Jack vandaan. Maar ondanks alles is Jack vastbesloten om zijn kinderen terug te krijgen. Voorgoed…

Tirza – Arnon Grunberg
De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt.

De paardenjongen – Rupert Isaacson
Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem. Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Opgetogen lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Wat er dan gebeurt is even bijzonder als ongelooflijk…

Weg van Lila – Patrick van Rhijn
Djon Maas lijkt de tijd van zijn leven te hebben als regisseur bij MTV in Londen. Niet alleen werkt hij met wereldsterren als Robbie Williams, Janet Jackson en Christina Aguilera, hij weet ook nog eens de ene na de andere babe te scoren. Aan zijn leven van wilde feesten, drank, one, two en three night stands komt een einde als hij Mikki leert kennen. Hij trouwt met haar en niet lang daarna wordt Lila geboren. Het vaderschap maakt van Djon een ander mens. Het huwelijk houdt echter geen stand en Mikki besluit terug te keren naar haar vaderland Zweden. Eerst laat ze Lila vrijwillig bij hem achter, maar al snel eist ze dat het dan 1-jarige meisje bij haar in Zweden komt wonen. Djon weigert en de twee komen in de rechtszaal lijnrecht tegenover elkaar te staan.

De Italiaan – Sven Olov Karlsson
De Italiaan is het aangrijpende verhaal van een aardige, bescheiden man, die veel heeft betekend voor zijn gezin en zijn omgeving, tevreden was met zijn leven, en graag nog van zijn pensioen had willen genieten. Wanneer de Italiaan op 62-jarige leeftijd begint af te takelen, kunnen zijn vrienden hier niet mee omgaan en blijven ze weg. Als het even iets beter gaat, gaat hij zelf bij iedereen langs om dat te vertellen. Hij koestert geen wrok.

Grawitz – Reinier de Wolf
De roman ‘Grawitz’ begint met drie motto’s en een proloog en vervolgt met 52 hoofdstukjes en een epiloog. Een vader beschrijft onder pseudoniem wat er door hem heengaat als hij te horen heeft gekregen dat zijn zoon, een vierenveertigjarige huisarts, door de Grawitz-kanker nog maar kort te leven heeft. De Grawitz-tumor heeft dan de nier al helemaal ingekapseld en is ook uitgezaaid naar longen en hersenen. In zeven maanden tijd zaait de kanker zich genadeloos verder uit en de medicatie veroorzaakt ernstige bijwerkingen. De praktijk van de zoon blijft veel aandacht vragen. De communicatie tussen vader en zoon is bepaald problematisch soms en de vader zoekt vertwijfeld naar de oorzaken daarvan. Hij gaat gebukt onder kwellende vragen, voelt zich schuldig, en zoekt in levensbeschouwingen en kunst, bij filosofen en schrijvers naar troost voor zijn kwellende vragen. De vader-zoonrelate komt niet tot een oplossing maar de vader komt tot verrassende inzichten.

Mijn vader was een NSB’er – Elmer den Braber
Weesp, mei 1945. De vader van de 17-jarige Elsa Aaldering is na zijn arrestatie onder onopgehelderde omstandigheden in het voormalige SS-concentratiekamp Vught om het leven gekomen. Bovendien is Elsa het contact met haar hartsvriendin Anna volledig kwijtgeraakt. Het gezin Aaldering blijft ontredderd achter, maar ondanks alles lukt het Elsa elders een nieuw leven op te bouwen met haar man Willem. Het geluk kent echter een hoge prijs: ze moet het verleden doodzwijgen. Nu, vele jaren later en in de herfst van haar leven, houdt Elsa op een gewone maar prachtige zondagmiddag een familiefeestje. Ze beseft dat dit haar laatste kans is om de waarheid over haar ‘foute’ vader te onthullen.

Wat heb jij aan je vader gegeven voor Vaderdag?

Liefs,

Nynke-Boudien

Bron afbeelding: eighteen25

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*