Inspiratie, Overig

Boeken die inhoudelijk op elkaar lijken

Soms is het best moeilijk om een boek te vinden dat origineel en verrassend is. Veel verhaallijnen lijken op elkaar of zijn duidelijk geïnspireerd door andere boeken. Toch hoeft dit niet negatief te zijn. Op Goodreads ben ik erg blij met de boeksuggesties die ik krijg, aan de hand van de boeken die ik eerder heb gelezen. Vandaag vertel ik iets meer over een aantal gelezen boeken die ik inhoudelijk gezien erg op elkaar vind lijken.

Processed with Moldiv
Een weeffout in onze sterren & Zac en Mia
Een weeffout in onze sterren gaat over Hazel, die drie jaar geleden werd opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. In Zac & Mia leren we ook twee jongeren met kanker kennen. De laatste persoon die Zac had verwacht in de kamer naast die van hem, is een meisje zoals Mia: boos, snel op haar teentjes getrapt en met een twijfelachtige muzieksmaak. In de echte wereld zou hij nooit bevriend met haar (willen) raken. Maar in het ziekenhuis gelden andere regels, en wat begint met kloppen op de muur, leidt naar een briefje – en ten slotte een vriendschap die ze allebei niet aan hadden zien komen.

Beide boeken gaan over jongeren met kanker. Beide boeken zijn zowel verdrietig als hoopvol. Toch lijken Zac & Mia van A.J. Betts en John Green’s meesterwerk verder totaal niet op elkaar. Zac & Mia wordt zowel vanuit Zac als Mia verteld. Dit wisselende perspectief zorgt echt voor een onderscheidend verhaal. Een weeffout in onze sterren is emotioneler en kent vooral donkere humor. Een weeffout in onze sterren zou ik ook erg geschikt vinden voor een volwassen publiek, terwijl Zac & Mia echt geschikt is voor Young Adult.

Processed with Moldiv
De Hongerspelen & Divergent
De Hongerspelen trilogie van Suzanne Collins gaat over Katniss Everdeen, die samen met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem woont. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven? Divergent van Veronica Roth speelt zich af in futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Na het verschijnen van De Hongerspelen trilogie, verschenen er enorm veel dezelfde soort trilogieën met een dystopisch thema. Dit sorot boeken spreken mij enorm aan, terwijl er een beeld van een samenleving wordt geschetst waarin oorlog en gevecht centraal staan. Je zou echt nooit in zo’n wereld terecht willen komen. Toch blijft voor mij De hongerspelen trilogie er met kop en schouders bovenuit steken. Het verhaal is zo spannend, origineel en blijft verrassen.

Processed with Moldiv
Vijftig tinten grijs & After
Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt. Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. In After heeft de achttienjarige Tessa Young haar vriendje en overbezorgde moeder achtergelaten om te gaan studeren aan de universiteit van Washington. Dit had ze al jaren gepland en ook de rest van haar toekomst lijkt al helemaal vast te liggen. Maar dan ontmoet ze Hardin. Hij is onaardig en zit onder de tattoos en piercings. Zonder dat ze het wil weet Hardin een grote passie in Tessa naar boven te halen. Ze leert zijn wilde en romantische kant kennen en wordt gedwongen een keuze te maken tussen haar vertrouwde jeugdvriendje Noah, en een toekomst die spannend, nieuw en onbekend is…

Ik zie After echt als het kleine zusje van 50 tinten grijs, omdat ook in deze reeks seks een grote rol speelt. In beide boeken wordt de mannelijke hoofdpersoon als een echte bad boy neergezet, terwijl het meisje wordt geportretteerd als naïef en onschuldig. De meningen lopen enorm uiteen over beide reeksen, stiekem heb ik gesmuld van beide…

Processed with Moldiv
Paper Towns & An abundance of Katherines
Beide boeken zijn geschreven door John Green, kennen dezelfde droge humor en hebben het roadtripthema. An abundance of Katherines gaat over Colin Singleton, een wonderkind dat vele talen beheerst en in anagrammen denkt. Hij is zojuist door zijn negentiende vriendinnetje met de naam Katherine gedumpt. Zijn enige vriend, Hassan – in alle opzichten zijn tegenpool – neemt hem mee op een roadtrip waarop hij hem op zijn eigen onnavolgbare wijze bijstaat. Hun tocht eindigt al snel in het gat Gutshot. Terwijl de onverwachte en hilarische gebeurtenissen elkaar opvolgen vertelt de schrijver het ontroerende verhaal van een bijzondere vriendschap. In Will Grayson, Will Grayson kruisen de paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele Will- beiden op zoek naar liefde – elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.

An abundance of Katherines is echter een stuk serieuzer en kent de zware dialogen zoals we van John Green gewend zijn. Will Grayson, Will Grayson is door John Green en David Levithan samen geschreven. Bij dit boek merkt je ook duidelijk een andere invloed, waardoor het boek een stuk grappiger is dan de andere boeken van John Green.
Processed with Moldiv
Gone Girl & Het meisje in de trein
Gone Girl van Gillian Flynn gaat over Nick en Amy Dunne. Op de dag dat het stel vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy wordt vermist. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst de vraag: heeft Nick zijn vrouw vermoord? In Het meisje in de trein van Paula Hawkins staat ook de verdwijning van een getrouwde vrouw centraal.

Het verhaal van beide boeken lijkt verder totaal niet op elkaar, maar door de opbouwende spanning zijn de boeken enorm vergelijkbaar. Gone Girl heeft een fantastische plottwist die ik totaal niet zag aankomen. Ook Het meisje in de trein kent een mooie plotwending, waardoor je niets en niemand meer vertrouwt.

Processed with Moldiv

Verraad & Pretty Little Liars
Pretty Little Liars is een enorm succesvolle boekenreeks van Sara Shepard. Ook de televisie is een groot succes en ik ben al jaren fan van deze serie. Pretty Little Liars gaat over een vriendinnengroep die op het eerste gezicht onafscheidelijk is. Aria heeft een affaire met haar leraar Engels, Spencer heeft een oogje op het lekkere vriendje van haar zus, Emily draagt een groot geheim met zich mee en Hanna gebruikt gemene trucjes om mooi te blijven. Op een dag ontvangen ze allemaal een berichtje van iemand die zich ‘A’ noemt. Is ‘A’ Alison, hun beste vriendin die een jaar geleden is verdwenen?

Ook in Verraad van Abigail Haas staat ook de verdwijning van een meisje centraal en de verdachte is een vriendin van het slachtoffer. De vriendinnen Anna en Elise zijn onafscheidelijk. Nu ook golden boy Tate voor Anna gevallen is, lacht het leven haar toe. Een weekje Aruba met haar vrienden wordt één groot feest, tot ze Elise vermoord aantreffen in hun vakantiehuis. De politie verhoort hen één voor één, en Anna en Tate worden opgepakt. Al snel komt Tate op borgtocht vrij, maar voor Anna begint een nachtmerrie als hoofdverdachte.

Welke boeken vind jij inhoudelijk gezien erg op elkaar lijken?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Renée 19 juli 2015 at 20:57

    Je hebt bij John Green Papertowns staan, maar hebt het daarna over Will Grayson. Ik denk zeg het maar even.
    Ik heb van deze boeken alleen Diverget en The Hunger Games gelezen, maar die vond ik nog wel meevallen met hoeveel ze op elkaar leken.

  • Leave a Reply

    *