Inspiratie

Coming-of-age

In Coming-of-age-boeken staat de ontwikkeling naar volwassenheid van de hoofdpersoon centraal. De hoofdpersoon is vaak in zijn of haar tienerjaren komt meer over zichzelf en de invloed van de maatschappij te weten. Vaak komt het onderwerp seksualiteit naar voren. Het genre komt erg overeen met de Bildungsroman, waarbij gewoonlijk de bewustwording van de eigen identiteit en rol in de wereld naar voren komen. Vandaag bespreek ik een paar Coming-of-age-titels die je echt zou moeten lezen.

De zelfmoord van de meisjes – Jeffrey Eugenides
Een dertiger kijkt terug op zijn puberjaren, toen hij de wondere wereld van meisjes ontdekte. Hij en zijn schoolkameraden waren gefascineerd door Cecilia, Lux, Bonnie, Mary en Therese Lisbon, vijf zusjes die in één jaar allemaal zelfmoord plegen. Nu, bijna twintig jaar later, brengen de verteller en zijn vrienden de roddels en verhalen omtrent de zelfmoorden samen in een aangrijpend verhaal over pubers, ontluikende liefde en onstuimig verlangen.

De belevenissen van een muurbloempje – Stephen Chbosky
Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt. Aan jou.

Paper Towns – John Green
Margo was altijd al gek op mysteries. En bij alles wat daarna kwam, kon ik me nooit aan de gedachte onttrekken dat ze misschien wel zo van mysteries hield dat ze er zelf een werd. Q (Quentin) en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze in het park een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen. Maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten. De volgende dag is ze verdwenen. Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontrafelen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar de jonge vrouw op wie hij in stilte verliefd is, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo. Maar wil Margo wel gevonden worden?

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer
Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-ento-moloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, shakespeareaans acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Hij is negen jaar. Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. En nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, en zelfs door de geschiedenis, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan de dood van zijn vader.

De vanger in het graan – J.D. Salinger
De klassiek geworden roman over Holden Caulfield (16, ik-figuur) die van school wordt gestuurd. Omdat het toch bijna kerstvakantie is, besluit hij een paar dagen alleen in New York door te brengen. Holden is vol kritiek op de schijnwereld van de volwassenen, maar tegelijkertijd doet hij een vergeefse poging die volwassenen te imiteren. ’s Nachts bezoekt hij stiekem zijn ouderlijk huis om met zijn zusje te praten, de enige van wie hij echt zegt te houden. Hij stort geestelijk helemaal in, komt in een tehuis terecht en vertelt na zijn herstel over die twee dramatische dagen in New York. De titel is een regel uit een gedicht die door Holden verkeerd wordt begrepen. Hij wil kinderen tegenhouden die in een afgrond dreigen te vallen, maar beseft uiteindelijk dat hij ernaar verlangt zelf gered te worden.

Prep – Curtis Sittenfeld
Lee Fiora is veertien als haar vader haar voor de deur van de prestigieuze Ault-school afzet. Tot dat moment kende Lee de kostschool alleen uit de brochure, met foto’s van jongens in sweaters en meisjes in geruite rokken die lacrosse spelen op keurig gemaaide sportvelden. Gaandeweg ontdekt Lee hoe de wereld van rijk en bevoorrecht Amerika eruitziet en raakt ze beurtelings aangetrokken en afgestoten door deze jongens en meisjes met hun eigen codes en mores. Haar relaas omsluit de pijnlijke maar opwindende weg naar volwassenheid.

Wat is jouw favoriete coming-of-age-boek?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Marloes 17 september 2015 at 09:18

    Oh, die zijn er zoveel, vind het een fijn onderwerp om over te lezen. Van bovenstaand rijtje las ik 1, 4 en 5. Alhoewel ik die laatste niet uitgelezen heb, verschrikkelijk boek vond ik dat. Echt een favoriet heb ik trouwens niet, althans niet zo paraat. Ga ik eens over nadenken.

  • Reply Yolande 17 september 2015 at 12:17

    Mijn favoriet is Looking for Alaska van John Green. Paper Towns vond ik al goed, maar deze is naar mijn idee nog beter. Heel goed geschreven en vol thema’s die ook te maken hebben met volwassen worden

  • Reply Sophie 12 mei 2017 at 12:19

    Extreem luid en ongelooflijk dichtbij heb ik gelezen en de film later gezien. Het boek is naar mijn mening gtoch beter. Laat wat meer aan je verbeelding over.

  • Leave a Reply

    *