Overig

Televisieseries waarin boeken een hoofdrol spelen

Ik hou ontzettend van het lezen van boeken, maar het kijken naar televisieseries is ook een grote hobby. Series waarin veel literatuur referenties in voor komen zijn favoriet bij mij. En geloof mij, er zijn best een aantal series geweest, waarin auteurs, boeken en bekende quotes uit boeken voorbij zijn gekomen.

b0412a2af2052411444eb1df18d3f530
Bron

Gilmore Girls
Gilmore Girls is al jaren geleden gestopt, maar het blijft een van mijn meest favoriete series. Gilmore Girls gaat voornamelijk over de relatie tussen single moeder Lorelai en haar tienerdochter Rory. In deze serie komen talloze referenties naar films en boeken voorbij en Rory is een echte boekenwurm. De Australische blogger Patrick Lenton heeft een lijst gemaakt met alle boeken die in de zeven seizoenen van Gilmore Girls worden genoemd. Deze lijst telt 339 boeken en Patrick wil alle boeken op de lijst lezen. Deze uitdaging heeft hij de “Rory Gilmore Reading Challenge”. De lijst met boeken is hier te bekijken. Er komen voornamelijk klassiekers voorbij, waar ik er zelf nog niet zoveel van heb gelezen. Wel een mooi doel om alle boeken op deze lijst ooit een keer te lezen.

64ff40bc45b6cc7b43de4fd0da604a97
Bron

One Tree Hill
One Tree Hill is mijn meest favoriete serie ooit. De personages, de verhaallijnen, de muziek, de dialogen, alles aan deze serie vind ik geweldig. Een van de hoofdpersonages, Lucas, heeft uiteindelijk van schrijven zijn beroep gemaakt en hij heeft twee romans uitgebracht: An unkindness of Ravens en The Comet. Een aantal klassiekers die worden genoemd in de serie zijn The Great Gatsby, Of mice and men, The Scarlet Letter en Sherlock Holmes. In de eerste vier seizoenen van One Tree Hill, beginnen de afleveringen vaak met een bekend fragment uit een boek. Een aantal voorbeelden zijn:

“E.E. Cummings once wrote; ‘To be nobody-but-yourself – in a world which is doing its best, night and day, to make you everybody else – means to fight the hardest battle which any human being can fight; and never stop fighting.'”

“Henry James once wrote: ‘Be not afraid of life. Believe that life is worth living, and your belief will help create the fact.'”

“John Steinbeck once wrote: ‘Change comes like a little wind that ruffles the curtains at dawn, and it comes like the stealthy perfume of wildflowers hidden in the grass.'”

f9d1c3250136f779048737e4958ad6b6
Bron

The OC
The OC is een Amerikaanse dramaserie die zich focust op een aantal rijke jongeren in Oranje County, Californië. Een van de hoofdpersonages is Seth Cohen, sarcastisch, een beetje sullig en ontzettend groot fan van stripboeken. Gedurende de serie zijn er ontzettend veel stripboekverhalen en karakters voorbij gekomen. Een aantal voorbeelden zijn Superman, Batman, The Hulk, Spiderman, Wolverine, Fantastic Four en Wonder Woman. Het schijnt dat The OC voor een boost in de stripboekenwereld heeft gezorgd.

a-dork-able--tv-s-cu
Bron

Gossip Girl
Ook Gossip Girl is een van mijn favoriete series. Gossip Girl vertelt het verhaal van een aantal rijke tieners die in de Upper East Side in New York leven. Dan en Vanessa spraken vaak over boeken en in hun gesprekken kwamen vaak referenties naar boeken en auteurs voor. Gedurende de series komt Dan’s passie voor literatuur en schrijven voor. Een aantal boeken waarnaar wordt gerefereerd zijn Jane Austen, Anna Karenina, The Da Vinci Code en Breakfast at Tiffany’s. 

ca7ca55eedadffed850b6a0ceff7cf95
Bron

Lost
Lost is een Amerikaanse televisieserie over een aantal mensen dat na een vliegtuigcrash strandt op een mysterieus tropisch eiland. Walt las veel stripboeken en Sawyer was groot fan van klassiekers. TV Guide heeft een ‘Lost Reading List’ opgesteld, waar 13 boeken op staan die de serie hebben gevormd. Lost was natuurlijk een filosofische serie, met af en toe zelfs spirituele kenmerken. Er wordt bijvoorbeeld naar de Bijbel gerefereerd, maar ook naar de auteurs Charles Dickens John Steinbeck. Bekijk de hele lijst hier. Ook is er een speciale Wikipedia pagina, genaamd Lostpedia, waar alle boeken zijn te vinden waar tijdens de afleveringen naar is gerefereerd of die door een van de personages is gelezen.

Wat is jouw favoriete televisieserie waarin vaak literatuur referenties voorbij komen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Loranne 17 mei 2015 at 07:24

    Wat een leuke tips! Ik ga ik de vakantie maar eens met een van deze series beginnen. Looooost <3

  • Leave a Reply

    *