Inspiratie

Boeken met een tijdreis-thema

Tijdreizen, het reizen van het heden naar de toekomst of andersom, is een thema dat ik altijd erg interessant vind. Oo al bestaat tijdreizen natuurlijk niet echt, ik lees wel graag boeken waarin dit thema voorkomt. Vandaag zet ik een aantal boeken op een rij waarin het tijdreis-thema een grote rol speelt.

Edelsteen trilogie – Kerstin Gier
Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de zestienjarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie. Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook… de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden…

Seeker – Arwen Elys Dayton
Quin, Shinobu en John ondergaan in Schotland al jaren een intensieve training om een Zoeker te worden. In tegenstelling tot John ronden Quin en Shinobu die succesvol af. Wanneer de twee echter de eed hebben afgelegd die hen tot een echte Zoeker maakt, komen ze erachter dat het nobele doel dat ze dachten na te streven, niet meer bestaat. Quin en Shinobu besluiten te vluchten om hun lot te ontlopen en kiezen allebei hun eigen pad. John is echter op zoek naar hen en de waardevolle athame die de Zoekers gebruiken, om recht te zetten wat er in het verleden met zijn familie is gebeurd. De allesbeslissende strijd om gerechtigheid barst los en Quin zal haar pad voor de toekomst moeten kiezen.

De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger
De vrouw van de tijdreiziger is het verhaal van Clare, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten. Samen met zijn grote liefde Clare probeert Henry uit alle macht een leven te leiden zoals ieder ander. Dat dit alles bedreigd wordt door iets wat hij niet kan voorkomen maakt dit ontroerende verhaal onvergetelijk.

Dief van de tijd – John Boyne
Matthieu Zéla’s leven, dat met moord begint en met verlossing eindigt, heeft één kenmerk dat in alle opzichten uitzonderlijk is: tegen het eind van de achttiende eeuw komt de veroudering van zijn lichaam tot stilstand. Zéla is dan vijftig en heeft nog twee volle eeuwen van groots en meeslepend leven voor de boeg. Hij is ingenieur, fraudeur, filmmagnaat, militair, financier, bestuurder van een satellietzender en minnaar van honderdnegentien vrouwen. Hij kent moord, verraad, vertwijfeling, hartstocht, roem en uiteindelijk hoop. Boyne neemt ons mee op een duizelingwekkende reis door de tijd, van het Hollywood van de jaren twintig naar de Wereldtentoonstelling van 1851, van de Franse Revolutie van 1789 naar de Beurskrach van 1929 in Wall Street. Op ingenieuze wijze verweeft hij geschiedenis en fictie tot een wervelend verhaal, waar het vertelplezier van af spat.

Lege steden – Jasper Polare
Twee identieke steden, gelegen in parallelle werelden: een victoriaans aandoende stad, die in de gaten wordt gehouden door gedachtelezers, en een modernere versie, waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke apparaten. Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar te werken aan de geavanceerde machines. Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert hem op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt… Lege steden verhaalt over sociale onderdrukking, religieuze vervolging, wetenschappelijke ontdekkingen en verschrikkelijke nachtmerries. Het is het eerste deel van Jasper Polane’s trilogie De onzichtbare maalstroom.

Ik besta niet – Cristin Terrill
Het leven lacht de zestienjarige Marina toe: ze is populair, heeft veel vrienden en haar beste vriend is haar buurjongen James, een wonderkind. Em heeft niets. Zij zit vast in een gevangenis met een keihard regime. Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet dan zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan. Er is maar één manier om dat te voorkomen: ze moet terug in de tijd om haar beste vriend James – op wie ze stiekem verliefd is – te vermoorden.

Proof of life – Lexa Hillyer
From debut author and poet Lexa Hillyer comes the lyrical story of four seventeen-year-old friends who receive an unlikely chance to relive the perfect summer . . . and the devastating secret that could unravel it all. Elegant and evocative, Proof of life is one of those first novels that hooks you from the beginning and builds toward a stunning—and unexpected—end, calling to mind Gayle Forman and Ann Brashares. Joy, Tali, Luce, and Zoe were once best friends. Now they barely speak. That is, until the fateful flash of a photo-booth camera transports them back in time, to the summer they were fifteen—the summer everything changed. Photos fade. Friendships dissolve. Summers end. But this one will change the girls forever . . . again.

If I could turn back time – Beth Harbison
Told with Beth Harbison’s wit and warmth, If I Could Turn Back Time is the fantasy of every woman who has ever thought, “If I could go back in time, knowing what I know now, I’d do things so differently…” Thirty-seven year old Ramie Phillips has led a very successful life. She made her fortune and now she hob nobs with the very rich and occasionally the semi-famous, and she enjoys luxuries she only dreamed of as a middle-class kid growing up in Potomac, Maryland. But despite it all, she can’t ignore the fact that she isn’t necessarily happy. In fact, lately Ramie has begun to feel more than a little empty.

Heb je nog een goede aanvulling, dan hoor ik die graag!

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marcia 8 augustus 2015 at 09:16

  Een tijdje geleden schreef ik ook een blogpost met boeken over tijdreizen (https://oogopdetoekomst.wordpress.com/2015/07/11/to-be-read-boeken-over-tijdreizen/) en ik vind het echt heel grappig dat jij en ik totaal andere boeken noemen! Zo zie je maar dat er binnen één thema al enorm veel keuze is 🙂 Uit jouw lijstje heb ik nog geen één boek gelezen, maar ik ben erg benieuwd naar Seeker. Wat ik zelf trouwens echt een aanrader vind is All Our Yesterdays.

  • Reply Nynke-Boudien 8 augustus 2015 at 17:18

   Dat is wel heel toevallig, ik ga jouw blogpost ook zeker even lezen!

  Leave a Reply

  *