Inspiratie

Ouderendag: boeken waarin ouderen de hoofdrol spelen

Vandaag is het ‘Nationale Ouderendag’ en dat betekent dat er op deze dag talloze wensen van ouderen in vervulling worden gebracht. In het kader van deze speciale dag vertel ik vandaag iets meer over een aantal boeken waarin ouderen de hoofdrol spelen.

Pensionado’s – Van Sambeek
Een groep oude vrienden komt samen in een huisje in het Spaanse dorpje Sa Riera. Geldzorgen zijn er eigenlijk niet en de vrienden proberen van het leven te genieten, maar door de zeeën van tijd ontstaan er ook snel frustraties en soms zelfs ruzies. De arts Rob beseft sinds kort dat hij te veel heeft gemist en besluit veel vrijer te gaan leven, iets waar zijn vrouw Vera erg aan moet wennen. De losgeslagen Boudewijn kan maar niet accepteren dat hij ouder wordt, waardoor hij continu op zoek is naar prikkels en spanningen, waar dan ook ter wereld, om te vergeten dat hij sterfelijk is. En de verliefde Wouter is na de dood van zijn vrouw gevallen voor de twintig jaar jongere Fleur, wat hem veel scheve gezichten oplevert. Tijdens het verorberen van schalen tapas en de nodige flessen wijn worden de verhoudingen op scherp gezet, wat zorgt voor hilarische confrontaties, verrassende inzichten en het nodige venijn.

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage.

Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar – J.B. Morrison
Frank Derrick is 81 jaar en hij is op straat aangereden, op zijn verjaardag nog wel. Sinds de dood van zijn vrouw woont hij alleen en was het al genoeg uitdaging om zijn dagen te vullen. Maar nu hij, met zijn arm in het gips, ook nog eens niks kán, sleept de tijd zich voort. Aan zijn uitdrukkingsloze kat Bill heeft hij weinig, en zijn verzameling dvd’s heeft hij wel gezien. Maar dan komt Kelly, van de thuiszorg, zijn leven binnen. Hoewel hij haar eerst probeert af te schrikken, raakt Frank al snel op haar gesteld, want zij herinnert hem eraan dat het leven buitengewoon kan zijn, hoe oud je ook bent.

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te gaan. Ondanks de fysieke afstand tussen de twee komen ze steeds dichter tot elkaar. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is een inspirerend verhaal over liefde, hoop, vriendschap en voor de kleine dingen in het leven.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson
Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Waarom Ferdinand niet lang alleen bleef – Barbara Constantine
Ferdinand is een gepensioneerde boer en weduwnaar op het Franse platteland. Het ziet ernaar uit dat hij zijn nadagen in eenzaamheid zal slijten, tot op een dag zijn buurvrouw Marceline bij hem aanklopt voor onderdak. Kort daarna arriveert Ferdinands oude vriend Guy, wiens vrouw net is overleden. Het prille gemeenschapje raakt bekend in de omgeving, en twee hoogbejaarde dames sluiten zich aan. Omdat het geheel toch een wat permanent karakter begint te krijgen, regelt Ferdinand een leerling-verpleegster, die zwanger blijkt te zijn. Het bonte gezelschap vindt een redelijke balans. Tot baby Paulette wordt geboren….

De Vrijbuiters – Michael Zaadoorian
John en Ella Robina hebben samen een prachtig leven gehad. Nu zijn ze in de tachtig, Ella heeft kanker maar heeft besloten af te zien van verdere behandeling, John lijdt aan Alzheimer. Ze snakken naar een laatste avontuur en rukken zichzelf los van hun volwassen kinderen en de doktoren die de laatste jaren hun leven lijken te beheersen. In hun camper rijden ze langs Route 66 naar Disneyland, John achter het stuur, een waakzame Ella op de bijrijderstoel. Het wordt een odyssee langs verlaten stadjes, uitgestorven campings, troosteloze toeristenattracties en afbrokkelende achterwegen van Amerika. Gaandeweg ontvouwt zich het verhaal van John en Ella: hun leven, de mensen die ze ontmoeten, de hindernissen die ze moeten nemen, de liefde voor elkaar en hun moed om het eind van hun leven weer in eigen handen te nemen.

Van harte beterschap – Marie Sabine Roger
‘Sinds ik hier ben wenst iedereen me van harte beterschap: per telefoon, post, koerier, persoonlijk. Per postduif, als ze de kans zouden krijgen. Van harte beterschap. Wat een idiote frase!’ Jean-Pierre is een oude brompot die sinds zijn pensionering, zeven jaar eerder, het liefst met rust wordt gelaten. Hij heeft niemand, geen vrouw, geen kinderen, zelfs geen hond en dat wil hij graag zo houden. Maar door een ongeluk belandt hij in het ziekenhuis, waar hij wekenlang plat moet liggen, geheel afhankelijk van de zorg van anderen. Hij kan zich werkelijk niets ergers voorstellen. Toch zal hij om het ziekenhuisverblijf te overleven iets van menselijk contact moeten leggen.

Heb jij nog een mooie toevoeging aan dit lijstje? Laat het me weten in de reacties.

Liefs.

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daniëlle 2 oktober 2015 at 13:17

  Wat tof dat je hier aandacht aan besteed, leuk en origineel artikel! Ik heb zelf nog geen van deze boeken gelezen, dus je hebt me weer op ideeën gebracht.

  • Reply Nynke-Boudien 2 oktober 2015 at 14:17

   Wat een leuke reactie, daar doe ik het natuurlijk voor. Dankjewel!

  Leave a Reply

  *