Overig

De betrouwbaarheid van reviews

Producten bestellen via internet en het online boeken van een vakantie wordt steeds populairder. Na even rondzoeken en een prijsvergelijking, heb je een selectie gemaakt. Dan komt de volgende stap: het bekijken van reviews. Zo ook met boeken. Nadat ik heb gelezen wat mede-boekenbloggers over dat desbetreffende boek vinden, beland ik al snel op Bol.com en Goodreads om reviews te lezen. Maar zijn deze reviews wel objectief?

Vooral amazon.com is een populaire plek om recensies te schrijven van boeken die in de praktijk tegenvallen. Bertrams schetst een mooi voorbeeld in zijn boek Bedwing het monster SOCIAL MEDIA: “Sandra Parken, een van de schrijvers op Amazon, kreeg tien dollar per positieve review. Haar enige opdracht: geef de boeken vijf sterren en onderbouw die beoordeling met een reeks aan superlatieven.”

Amazon.com is dus een plek waar gekke dingen gebeuren en amazon.com zelf spreekt dit ook niet tegen. Bijna elk jaar komt het bedrijf een aantal keer in het nieuws omdat er duizenden reviews worden verwijderd die aantoonbaar nep zijn. Er is dan ook een groep prominenten auteurs in actie gekomen omdat zij vinden dat er harder moet worden opgetreden tegen mensen die doelbewust valse reviews schrijven. Maar is dit echt strafbaar? Veel auteurs vragen schrijven positieve reviews over hun eigen boeken of vragen vrienden en familie om positieve reviews te schrijven. Wat wél verboden is, is het schrijven van reviews over producten waar je een financiële band mee hebt. Wat mij betreft is dit een grens die snel wordt overschreven in de uitgeverswereld. Als een auteur over zijn eigen boek een positieve review schrijft dan overtreedt deze dus blijkbaar ook de wet, want deze is toch financieel verbonden aan zijn uitgegeven boek?

Ik vraag me af in hoeverre mensen op reviews vertrouwen. Als ik een boek graag wil lezen dan zal ik dat zeker doen, ondanks een negatieve review. Smaken verschillen nu eenmaal en ik zal me zeker niet laten tegenhouden door een negatieve review. Toch worden reviews vaak zeer serieus genomen, ook al is de betrouwbaarheid niet te achterhalen. Bij het boeken van een hotel hecht ik echter wel meer waarde aan reviews, ook al kunnen slechte reviews bijvoorbeeld best door concurrerende hoteleigenaren worden geschreven. Reviews op bijvoorbeeld Booking.com en Tripadvisor worden niet gecheckt en iedereen kan dus een review plaatsen, zonder dat hij of zij ooit dat hotel heeft bezocht. Best bizar eigenlijk, want één negatieve review blijft altijd langer hangen dan 10 positieve.

Hoe betrouwbaar zijn dan reviews van boeken op blogs? Boekenbloggers ontvangen regelmatig een gratis recensie-exemplaar van een boek in ruil voor een (objectieve) recensie. Ik geloof oprecht dat de meeste boekenbloggers hun eerlijke mening geven over een boek, positief of niet, ondanks dat ze het risico lopen om niet nogmaals een boek opgestuurd te krijgen na een negatieve review. Zelf zeg ik ook heel eerlijk of ik het boek zou aanraden of niet. Toch zou ik een gekregen recensie-exemplaar nooit compleet afkraken. Er zijn namelijk altijd positieve en negatieve punten op te noemen aan elk boek en omdat jij nu eenmaal een boek slecht vind, betekent natuurlijk niet dat het ook echt een slecht boek is.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken. Praat mee in de reacties!

Liefs,

Nynke-Boudien

Afbeelding bron

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lisa 23 juli 2015 at 09:10

  Goed artikel! Ik moet zeggen dat ik het soms ook wel pittig vind om kritische recensie van een recensie-exemplaar online te zetten. Ik ben altijd eerlijk, maar zodra het artikel online staat heb ik soms wel iets van ‘Hellup! Wat zal de uitgever ervan denken?’ Heel soms komt het voor dat ik een boek echt vreselijk vind en in zo’n geval stuur ik de uitgever vaak een mailtje. Zo deed ik mee aan een blogtour van een boek dat ik echt helemaal niks vond. Uiteindelijk heb ik niet meegedaan aan de blogtour en is mijn negatieve recensie wat later online gekomen. Ik ga zelf heel erg uit van recensies en vind het dus wel heel belangrijk dat ik zelf ook eerlijk ben.

 • Reply Chantal 23 juli 2015 at 09:17

  Toevallig heb ik een klein onderzoek gedaan naar het succes van een roman aan de hand van krantenrecensies, blogrecensies en de meningen van lezers op onder andere amazon. In mijn geval kwam daar uit dat de reviews op Amazon veel kritischer en minder lovend waren dan die uit de krant of van blogs.
  Maar toch bizar dat mensen betaald krijgen om alleen maar positief te schrijven…

 • Reply Sophie 23 juli 2015 at 09:32

  Ik vind het ook lastig op amazone of bol.com, maar dan ben ik blij met de boekenblogs, want vaak komen er dezelfde boeken op voor en krijg je zo meerdere meningen. Ook is het handig om boeken die je zelf al gelezen hebt eens te vergelijken met wat de bloggers er van vinden. Met een aantal deel ik vaak dezelfde mening. Als ik dan op zoek ben naar een review over een boek, kijk ik eerst bij hen, want dan weet ik dat ik er waarschijnlijk wel hetzelfde van zal vinden. Ik snap dat het soms lastig is de eerlijkheid goed te beoordelen, maar het is waarschijnlijk ook onmogelijk om zoveel boeken te reviewen als je ze allemaal zelf moet betalen.

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 24 juli 2015 at 07:19

  Goed punt! Ik ga er altijd vanuit dat mensen eerlijk zijn, vooral op hun eigen blog. Zelf probeer ik een boek op zo’n manier te beschrijven dat anderen kunnen bepalen of het wat voor ze is. Daarbij vertel ik wel mijn eigen leeservaring en dat kan ook negatief zijn. Soms kunnen schrijvers daar niet zo goed mee omgaan. Gelukkig kies ik vaak geweldige boeken en kan ik de auteur overladen met complimenten 😉

 • Leave a Reply

  *